Wereldbonendag

Elke dag wordt er wel iets bijzonders gevierd, gememoreerd of gedaan en 18 januari werd uitgeroepen tot Wereldbonendag. Ter gelegenheid hiervan werden wereldwijd ruim 150 evenementen georganiseerd om de boon met al zijn lekkere, gezonde en duurzame aspecten te vieren. Ook het Nederlandse initiatief Blije Boon stond stil bij deze bijzondere dag, met een smakelijk alternatief voor de traditionele erwtensoep: linzensoep met rode peper en paprika. Misschien iets voor vanavond!

Bonen hebben de wind mee
Wereldbonendag is een vervolg op het Internationale Jaar van de Boon dat in 2016 door de Verenigde Naties was uitgeroepen. Afgelopen jaar was een succesvol jaar voor de boon. BonenComités in 38 landen hebben bonen op de internationale kaart gezet. In Nederland is het Jaar van de Boon gevierd onder de naam ‘Blije Boon’; een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en winkelbedrijven. De Blije Boon wordt omarmd door een groot aantal partijen, waaronder Voedingscentrum, Natuur & Milieu, Albert Heijn, Albron, Youth Food Movement, Milieu Centraal, Professor Daan Kromhout (oud vicevoorzitter Gezondheidsraad) en chef-koks Luc Kusters, Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam. U kent uiteraard ook die grote kale Rotterdammer die u steeds toeroept dat u de bonen van Hak moet hebben…. Diverse bonenevenementen, proeverijen, een Foodtruck, receptenboekje en pop-up store zorgden voor een podium voor de boon. Daarnaast hadden bonen de wind mee in de gezondheidsadviezen: de Gezondheidsraad nam het wekelijks consumeren van peulvruchten op in haar richtlijnen Goede Voeding en het Voedingscentrum gaf bonen een prominente plaats in de nieuwe Schijf van Vijf. Het resultaat: de categorie groeide met 12% in 2016 en Nederlanders aten 1,8 miljoen kilo meer bonen dan het jaar ervoor.

Op de bres voor de boon
Deze dag werd in ons land de start van een nieuw jaar vol boneninspiratie en -nieuws. Want ondanks het succesvolle Jaar van de Boon is de consumptie van bonen in ons land relatief laag in vergelijking met ons omringende Europese landen. De Blije Boon campagne vraagt daarom ook in 2017 aandacht voor alle goede aspecten van bonen. Bonen zijn een gevarieerde voedingsbron. Met ruim 1000 soorten bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden, smaak, bite en kleur. Bonen zijn rijk aan eiwitten en vitaminen en zijn caloriearm. Door hun unieke samenstelling passen bonen goed in een dagje zonder vlees. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting. Ze passen dus uitermate goed bij het ‘Nieuwe Eten’, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar wél lekker en gevarieerd eten.

Bonensoep is zó 2017
Via een Facebookcampagne werd heel Nederland op 18 januari getrakteerd op een smakelijk en spannend alternatief voor de gebruikelijke winterse erwtensoep: linzensoep met rode peper en paprika.

 

Recept: Hartverwarmende linzensoep met paprika

Ingrediënten (gerecht voor 4 personen)

250 gram linzen uit blik van Bonduelle of uit Hak stazak
2 el olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 stengel groene selderij, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 l groentebouillon
1 el tomatenpuree
1 kruidenboeketje (tijm, laurier, peterseliesteeltjes)
Paprikapoeder
Peper en zout
1 rode, groene en gele paprika, in reepjes

Bereiding
Verwarm 1 el olijfolie in een soeppan en fruit de ui. Doe de selderij en knoflook er bij en schep het geheel goed om, tot alles goed met elkaar vermengd is. Schenk de groentebouillon er bij en breng zachtjes aan de kook.

Doe de tomatenpuree en het geurende kruidenboeketje bij de bouillon en laat 10 minuten zacht koken. Voeg ¾ van de linzen toe en laat nog eens 10 minuten koken.

Verwijder het kruidenboeketje. Mix de soep tot een glad geheel en breng de soep opnieuw tegen de kook aan. Voeg de overige linzen toe en kruid naar smaak met het paprikapoeder, peper en zout.

Stoof de kleurrijke paprikareepjes in 1 el olijfolie. Schep de linzensoep in diepe kommen en werk af met de paprikareepjes.

 

You must be logged in to post a comment