De tuincolumn van Petra Bertelink

52469836 - little girl with a dog playing with wooden sticks

Nu alles in de tuin er maar somber en verfomfaaid uitziet, lijkt het niet de tijd om echt aandacht aan die tuin te besteden. De feestdagen vragen bovendien al zoveel aandacht. Maar als u in het voorjaar weer volop van het groen om u heen wilt kunnen genieten, is het verstandig om toch wel even wat na te denken en plannen te maken. ‘Onze’ Petra Bertelink van www.karaktertuinen.nl gaat daar nader op in.

‘Ik houd mij in hoofdzaak bezig met het ontwerpen van tuinen. Als u mij inhuurt kom ik dus niet bij u schoffelen en ik leg ook uw straatje niet aan. Dat wilt u ook niet, want ook al heb ik in theorie geleerd hoe je het beste zo’n straatje kunt leggen, de praktijk is dat u het beter aan iemand met meer ervaring kunt overlaten. Mijn uitvoering is meestal niet mooi recht, wat natuurlijk wel heel goed is voor de afwatering, maar niet voor het gebruik. Ontwerpen kan ik daarentegen wel. Vaak krijg ik aanvragen voor een ontwerp in maart als de zon weer gaat schijnen en de winter voorbij is. Iedereen krijgt dan zin in het voorjaar en wil graag met Pasen genieten van een kopje koffie op het nieuwe zonterras onder die mooie appelboom.

Toch is het verstandig om nu, op dit moment, eens goed naar uw tuin te kijken. Hij is nu kaal, maar daardoor ziet u de structuur des te beter. Ook is goed zichtbaar wat er wel en niet wintergroen is en of er inderdaad planten met mooie silhouetten in uw tuin staan. Ik wil u graag een paar tips aan de hand doen als u besluit om zelf een nieuw ontwerp voor uw eigen tuin te maken.

Voor u kunt gaan schetsen heeft u twee dingen nodig:
1. een plattegrond met alle vaste elementen, dus de erfafscheidingen, het huis, de schuren, carport en die oude boom die u echt wilt houden;
2. twee lijstjes: wat moet in de tuin en wat wilt u daarnaast nog in de tuin.

tekening

Als u gaat schetsen, denk dan aan de volgende zaken:

  • Hoe ziet de omgeving eruit? Welke zichtlijnen zijn er vanuit het huis of het nieuw te leggen terras? Niet alleen in uw tuin, maar ook daarbuiten. Hoe zit het met de inkijk van de buren?
  • Begin met het bedenken van hoofdlijnen, hoe logischer de lijnen door uw tuin, hoe meer plezier u er in het gebruik van heeft.
  • Kies voor vormen, materialen en maatvoeringen die bij de woning passen.
  • Gebruik niet teveel verschillende bestratingsmaterialen, dat zorgt voor onrust. Houd de basis rustig, u kunt helemaal los met de beplantingsmaterialen als u dat wilt.
  • Kies voor maximaal 1/3 deel aan bestrating in de tuin en 2/3 beplanting. Niet alleen is dat een hele prettige verhouding voor de beleving van uw tuin, maar ook voor de afvoer van regenwater. En daar hebben we genoeg van in ons land.
  • Plaats minimaal 1 hoog groen element, een boom, een pergola, een begroeide muur, een haag…. Hoge elementen geven diepte aan de tuin en creëren indien nodig schaduwplekken.

En als u ook met de beplanting aan de slag wilt, kijkt u dan eens goed rond in uw buurt. U kunt makkelijk zien welke plantensoorten het goed doen in uw omgeving, qua grondsoort, vochtigheid, wind en bezonning. De kans is groot dat de plant die bij uw buren uitbundig staat te bloeien het bij u dus ook zo goed gaat doen. En alstublieft, realiseert u zich dat planten groeien. In plantenboeken en op internet kunt u opzoeken wat de volwassen grootte is van een boom of heester. Houdt u daar rekening mee. Dat heel kleine conifeertje, zo leuk voor het raam, is over 10 jaar 15 meter hoog!
Ik hoop dat u wat aan deze tips heeft en wellicht straks tussen de pepernoten en de kerstkransjes door eens lekker creatief aan de slag gaat. Ik wens u veel plezier daarmee en als het niet lukt, dan weet u mij te vinden!

39637606 - garden tools. flat design illustration of items for gardening. vector illustration.

39637606 – garden tools. flat design illustration of items for gardening. vector illustration.

You must be logged in to post a comment