Recepten

Tonijntartaar en avocado

Wij hebben weer een heerlijk recept voor u. Maar… grote MAAR, het is wel belangrijk dat u hiervoor de juist tonijn kiest. Het recept en het onderstaande advies komen van Fish Tales van Bart van Olphen. Dat advies vinden wij echt belangrijk. Natuurlijk verdient ook Van Olphen geld met o.a. tonijnvangst, maar zijn betrokkenheid bij duurzame visvangst is groot en naar onze overtuiging eerlijk. Rondom tonijn heerst verwarring. Kunnen we zonder schuldgevoel nu wel of niet een stukje sushi, een broodje, een salade of pasta van deze aanlokkelijke vissoort consumeren? Het antwoord is niet eenzijdig, blijkt uit de tonijnwijzer. Overigens, dit geldt voor bijna alle vissoorten. Of een soort duurzaam te consumeren is, is afhankelijk van de mate van de grootte van het visbestand en van de vangsttechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg vier soorten duurzame tonijn die in Nederland commercieel worden verhandeld, waarvan je er twee met goed gevoel kunt eten. Daarmee wordt ook ons recept van de week gemaakt, met verse rauwe tonijn en supergezonde avocado.>>

Zomerse noedelsalade met garnalen en mango

Het is de komende dagen weliswaar niet het mooiste weer ter wereld, maar lekker buiten zitten en buiten eten kan geregeld, en u heeft dan vast en zeker geen zin in zware gerechten. Op www.leukerecepten.nl kwamen wij dit recept tegen van een frisse maaltijdsalade op basis van noedels, met garnalen en mango. U kunt er uiteraard nog naar hartenlust mee variëren, kiezen uit verschillende soorten garnalen, et cetera. Er zit avocado bij, smakelijk en gezond, en wilt u meer zoet, dan gebruikt u toch lekker meer mango’s? Beetje lekker brood en een smakelijk glas wijn erbij en genieten maar. Zin in iets anders. Op deze website vindt u nog veel meer heerlijks!>>

Lasagne uit de pan

Wellicht bent u gewoon lekker thuis voor een relaxed weekend. Misschien staat u op de camping, zit u in de boot. Hoe dan ook, waar dan ook, u heeft geen zin in langdurig koken maar wilt wel wat lekkers op tafel. Op www.leukerecepten.nl kwamen wij dit recept tegen voor lasagne waarvoor u geen over nodig heeft, maar gewoon een flinke pan. Kijk, lekker en lekker makkelijk! Het is een recept met gehakt en riciotta, maar uiteraard kunt u een vegetarische ingrediënten toepassen!>>

Gevulde zoete aardappel met pulled chicken

In korte tijd is ‘Pulled Pork’ helemaal in de mode gekomen, stukjes ‘geplukt’ varkensvlees. Je koopt het bij AH, je vindt het op broodjes, het is overal. Wat met varkensvlees kan, kan uiteraard ook met ander gaar vlees, zoals kip. Als je dat combineert met een paar gezonde, lekkere andere ingrediënten kun je een heel creatieve en smakelijke maaltijd maken. Dit recept vonden wij op www.leukerecepten.nl en het is weer eens iets anders dan het gebruikelijke. U krijgt er absoluut de handen voor op elkaar. Want deze zoete aardappels uit de oven met pulled chicken en avocado vormen een makkelijke en gezonde maaltijd.>>

Spiraal taart met brie

Een van de vrienden van ons ‘huis’ is BCM Uitgevers in Eindhoven, uitgever van magazines als Buiten Leven, Toer Actief, Herenhuis en muziekmagazine Soundz. Nieuwste tijdschriftloot aan hun stam is het magazine Leuke Recepten, gemaakt samen met Sandra Koopmans van www.leukerecepten.nl. Het eerste magazine verscheen enkele weken geleden in de winkels en het staat echt boordevol heerlijke recepten en nuttige tips. Wij vonden bij Sandra een kleurrijke hartige taart vol gezonde groenten, die betrekkelijk snel klaar is en beslist voor applaus zal zorgen. Deze hartige taart met brie is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg lekker en vol met groenten. Het recept is voor een taart voor 2 personen, rekent u op 20 minuten bereidingstijd en 35 minuten in de oven.>>

Raapstelenstamppot met beefburger

Als mevrouw ClassyLife bij de lokale groenteman binnenloopt (wij hebben nog een echte groenteman, geen overpriced groentejuwelier…) roept deze in deze tijd vaak ‘ah, mevrouw, raapstelen, ik heb weer heel mooie voor u binnen’. Wij schijnen er een van de weinige klanten voor te zijn. Veel mensen kennen deze wat ouderwetse groente niet. Raapstelen of bladmoes is een snel groeiende groente waarvan het jonge blad en de bladstelen in het voorjaar gegeten worden. Raapstelen worden hoofdzakelijk in de glastuinbouw gezaaid. Er kan vanaf eind oktober gezaaid worden en vanaf begin februari geoogst, als het gewas 10 tot 25 cm lang is. Is er in de volle grond gezaaid, dan kan er geoogst worden tot september. Het is een voorjaarsgroente die echt meer bekendheid verdient, al lopen wij dan het risico mis te grijpen. Wij eten het als stamppot met nieuwe aardappelen en uitgebakken spekjes. Eenvoudig maar echt lekker. Hier is een ander stamppotgerecht, van ‘Appie’. Zijn de raapstelen vers en goed verwerkt, dan zijn ze knapperig en smakelijk. Je proeft als het ware het voorjaar!>>

Avocado­quinoa­salade met zalm

Deze powersalade met goede vetten, mineralen én eiwitten vonden wij op https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1112292/avocadoquinoasalade-met-zalm, dus inderdaad, bij Albert Heijn. Wij horen en lezen steeds vaker hoe gezond avocado’s zijn. En wij vinden ze nog erg lekker ook. Avocado’s zijn bijzondere producten die van nature 30% vet bevatten en rijk zijn aan vitamines en mineralen. Maak je een avocado recept,dan voorzie je je lichaam van belangrijke onverzadigde vetten. Hoewel er voor onverzadigde vetten geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bestaat, is het verstandig om hier iedere dag voldoende van binnen te krijgen. Een lekkere avocado salade of eigenlijk ieder avocado recept voorziet je lichaam volledig van deze vetten. Naast de gezonde vetten bevat een avocado de vitamines: Pro vitamine A, vitamine A, Luteïne, Zeaxanthine, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Plus flink wat vezels en plantaardige eiwitten. Een recept met avocado voorziet je lichaam dus in één keer van stoffen die je helpen vitaal te blijven.>>

Sticky kip met boontjes

Wij hebben wel eens eerder een lekker recept geplaatst van www.leukerecepten.nl, het snel groeiende blog van Sandra Koopmans en haar fotograferende vriend Eric. Zij werd ook opgemerkt door uitgeverij BCM uit Eindhoven, die zojuist het Leuke Recepten Magazine hebben uitgebracht, met 100 pagina’s met lekkere inspiratie voor het avondeten, lunch, picknick of feestje. Laten wij nu goed bevriend zijn met BCM en af en toe samenwerken. Want zij maken meer magazines die perfect aansluiten bij de wereld van ClassyLife. Daarom hier nu een recept van Sandra, voor Sticky kip met boontjes. Een hoofdgerecht voor twee personen, 25 minuten voorbereiding en 25 minuten in de oven. En voor de kip kiest u uiteraard de beste bio-kwaliteit van de poelier, geen kiloknaller!>>

Pastasalade met kip van CookLoveShare.nl

Wellicht heeft u nog nooit gehoord van de website www.cookloveshare.nl. Dan is het nu de hoogste tijd om daarin verandering te brengen. Het is een recepten- en kookblog van giga-uitgever Sanoma dat samenwerkt met een aantal grote supers en met bloggers. Op basis van je voorkeuren (wel even registreren) kun je dagelijks uit de heerlijkste recepten kiezen en meteen ook boodschappenlijstjes samenstellen. Super handig allemaal. Wij kregen van hen een recept voor een lekkere pastasalade met kip, gegrilde groenen en pesto. Prima recept voor het weekend!>>

Stevige risotto met worst en Italiaanse kruiden

Voor een smakelijk recept voor dit weekend (of daarna, uiteraard) gingen wij weer eens te rade bij ’s lands grootste kruidenier, die altijd een immens aantal heerlijke recepten op haar website en in haar magazine plaatst. Inderdaad, Albert Heijn. Omdat we op de scheidslijn van winter naar voorjaar zitten en het soms nog knap fris kan zijn, kozen we voor een combinatie van Italiaanse lichtvoetigheid en stevigheid: stevige risotto met worst en Italiaanse kruiden. Voor de kalfssaucijzen kiest u uiteraard de beste bio-kwaliteit.>>