Recepten

Courgettecake

Bij ClassyLife zijn wij fan van www.verseoogst.nl, dé website over groente en fruit, met verhalen van telers, recepten, culinaire ontdekkingen enzovoorts. De partij erachter is The Greenery die er uiteraard belang bij heeft dat wij met z’n alleen meer van hun producten eten, maar dat is voor u en ons niet minder groot. Groente en fruit zijn immers gezond en nu er steeds meer mensen helemaal of deels vleesloos eten, is nog meer aandacht voor groente alleen maar terecht. Goed, dit als inleiding naar een in onze ogen erg leuk recept. Courgette is niet onze meest geliefde groente, en dus worden ze hier weleens een beetje oud. Niet weggooien dan, nóóit groente weggooien, maar er een andere bestemming aan geven. In dit geval maak je er met een beetje voorbereiding en even wachten een bijzonder bijgerecht van. Probeer maar eens! Zo vinden wij het ook lekker!>>

Vegetarische cannelloni

Het koude weer vraagt om een lekker stevig gerecht. Dan denk je uiteraard aan stamppot, maar de recepten daarvoor zie je al bijna elke dag voorbijkomen. Wij zochten wat verder en op www.leukerecepten.nl kwamen wij dit recept voor vegetarische pasta tegen. Er kwamen recentelijk weer wat afschuwelijke beelden over mishandeling van vee voorbij, waardoor vleesloos eten nog extra aan betekenis wint. Althans, bij ons. Dit recept voor vegetarische pastarolletjes gevuld met verschillende groenten en ricotta in een heerlijke tomatensaus is een hoofdgerecht dat zo’n 40 minuten in de keuken en 25 minuten oventijd vraagt. Het is een recept voor drie personen. Onderaan vind je een link voor een uitlegvideo op Youtube, dat is helemaal gemakkelijk!>>

Sardientjes uit Cornwall

Deze keer geen recept, maar wat culinaire achtergrond. Bart van Olphen van Bart’s Fish Tales kwam op Youtube met een nieuwe video over het vissen op sardientjes voor de Engelse zuidkust. Natuurlijk speelt daar eigenbelang, want Bart verkoopt die sardientjes, maar feit is ook dat zijn producten altijd duurzaam gevangen en geproduceerd worden en uitstekend smaken. Bovendien is Van Olphen een absoluut fenomeen, dat prachtige en uitermate succesvolle kookboeken schrijft, overal gezonde vis vandaan haalt, superleuke video’s maakt en heel veel mensen qua vis eten op het juiste spoor wist te brengen. Wij zijn grote fans. Omdat u ongetwijfeld in salades en andere lekkere dingen sardientjes gebruikt en deze verpakkingen bij de supermarkt tegenkomt, leek het ons een goed idee om u wat meer achtergrond mee te geven. Want de keus tussen gewone vis-in-blik en deze is super gemakkelijk te maken, kost nauwelijks meer geld, doet goed, geeft een beter gevoel en de vis smaakt in alle opzichten lekkerder. Enfin, kijkt u maar!>>

Tonijntartaar en avocado

Wij hebben weer een heerlijk recept voor u. Maar… grote MAAR, het is wel belangrijk dat u hiervoor de juist tonijn kiest. Het recept en het onderstaande advies komen van Fish Tales van Bart van Olphen. Dat advies vinden wij echt belangrijk. Natuurlijk verdient ook Van Olphen geld met o.a. tonijnvangst, maar zijn betrokkenheid bij duurzame visvangst is groot en naar onze overtuiging eerlijk. Rondom tonijn heerst verwarring. Kunnen we zonder schuldgevoel nu wel of niet een stukje sushi, een broodje, een salade of pasta van deze aanlokkelijke vissoort consumeren? Het antwoord is niet eenzijdig, blijkt uit de tonijnwijzer. Overigens, dit geldt voor bijna alle vissoorten. Of een soort duurzaam te consumeren is, is afhankelijk van de mate van de grootte van het visbestand en van de vangsttechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg vier soorten duurzame tonijn die in Nederland commercieel worden verhandeld, waarvan je er twee met goed gevoel kunt eten. Daarmee wordt ook ons recept van de week gemaakt, met verse rauwe tonijn en supergezonde avocado.>>

Moules à la Normande

Trouwe ClassyLife-lezers zal het niet ontgaan zijn dat wij tot de fanclub van Bart van Olphen van Fish Tales behoren. Super enthousiaste man, weet werkelijk alles van vis, runt een bedrijf dat alleen duurzame vis op de markt brengt, maakt prachtige kookboeken en heeft een eigen Youtube kanaal waar hij met overrompelend enthousiasme vertelt over zijn recepten. Omdat wij het weer hoog tijd vonden voor een lekker visrecept, maar dan wel super gemakkelijk, kozen wij op www.fish-tales.com voor dit mosselgerecht op Normandische manier. Het is geschikt als voorgerecht en als hoofdgerecht en wij vinden dat mosselen prima passen bij de ontluikende lente. Drink er een frisse Sauvignon bij of, als u helemaal in Normandische stijl wilt blijven, een droge cider!>>

Risotto Frutti di Mare | Bart’s Fish Tales

Wij vonden het wel weer eens tijd om de goede klassieke gewoonte ‘vrijdag-visdag’ te volgen. Dat doen we deze keer, als altijd vol enthousiasme, met een mooi recept van ‘vis-koning’ Bart van Olphen van onder andere het Youtube-kanaal Bart’s Fish tales. Bart maakt zich sterk voor gezonde vis en een gezonde visvangst, veelal samen met Jamie Oliver. Kortgeleden plaatst hij dit recept voor Risotto Frutti di Mare op Youtube en dat delen wij graag met u. Volg het recept en de aanwijzingen en reken maar dat het smikkelen en smullen wordt! >>

Zeewier

In de vele afgelopen maanden boden wij u elke vrijdag een smakelijk recept aan, dat wij voor u vonden en kozen op het wereldwijde web. De ene keer bij een verrassend kookblog, de andere keer bij bijvoorbeeld een promotie-organisatie. Twee keer kregen we te maken met narrige dames die wel alles doen om meer bekendheid te genereren, maar toch bitchy mailden ‘je hebt geen toestemming gevraagd’. Hen slaan wij voortaan wel over. Er zijn duizenden recepten van mensen die het wel super leuk vinden als een magazine als ClassyLife aandacht aan hen besteedt. Voor deze keer besloten wij echter iets heel anders te doen, namelijk u inspireren en motiveren zonder kant en klaar recept. Vorige week publiceerde De Volkskrant een artikel over en met Willem Sodderland, de oprichter van Seamore. Hij is de bedenker en producent van I SEA PASTA, 100% zeewier vermomd als tagliatelle. Dat is een lekker, gezond en duurzaam alternatief voor pasta. Ga daarmee eens aan de slag!>>

Gevulde heilbot van Bart van Olphen

Het is voor onze recepten wel weer eens tijd voor een lekker visgerecht, zo vonden wij. Daarbij is het wel cruciaal dat er voor vis van zo hoog mogelijke kwaliteit wordt gekozen, dus bij een absoluut goede visspecialist. Door alle verhalen over foute zalm, slachtingen onder tonijnen en dubieuze vissoorten uit Afrika zou je haast geen vis meer durven eten. Maar wees niet te bezorgd, koop vis met absoluut een MSC keurmerk en geniet daarvan. Het visgerecht van vandaag kunt u maken aan de hand van de Fish Tales video op Youtube. U heeft er vier mooie stukken heilbot voor nodig, grote garnalen, wat krab en kokkels, plus zaken als peterselie, een bosuitje en nog een en ander. Dat komt allemaal in de video voorbij en u bent creatief genoeg om er desgewenst met andere ingrediënten een variatie op te maken, toch? Vergeet niet om er een goede fles wit bij te schenken, niet te zwaar. >>

Zalmburger van Bart’s Fish Tales

U weet waarschijnlijk dat wij alles steeds hetzelfde doen maar saai vinden. Daarom deze keer geen recept van een van de vele leuke kookblogs, maar een Youtube video van Bart’s Fishtales, waar Bart van Olphen op zijn enthousiaste manier laat zien hoe u twee heerlijke zalmburgers maakt. Lekker voor het weekend! Een kwestie van een minuut of zeven kijken, pen en papier erbij, boodschappen doen en namaken.

Bart’s Fish Tales bij Fifteen

Een aantal weken geleden lieten wij u hier een filmpje zien uit de serie Bart’s Fish Tales op Youtube van viskenner en –kok Bart van Olphen. Bart is een fenomeen en er kwamen leuke reacties op deze bijdrage. Wel, dat smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. We vonden een recent verslag van Bart’s avondje koken in Fifteen in Amsterdam, het restaurant van Jamie Oliver. Zie het inderdaad als een smaakmaker, want er komt vooral sfeer en geen recept voorbij, maar recepten vindt u op de site. En let wel: duurzame vis! Heerlijk, heerlijk en inspirerend bovendien. >>