Recepten

Raapstelenstamppot met beefburger

Als mevrouw ClassyLife bij de lokale groenteman binnenloopt (wij hebben nog een echte groenteman, geen overpriced groentejuwelier…) roept deze in deze tijd vaak ‘ah, mevrouw, raapstelen, ik heb weer heel mooie voor u binnen’. Wij schijnen er een van de weinige klanten voor te zijn. Veel mensen kennen deze wat ouderwetse groente niet. Raapstelen of bladmoes is een snel groeiende groente waarvan het jonge blad en de bladstelen in het voorjaar gegeten worden. Raapstelen worden hoofdzakelijk in de glastuinbouw gezaaid. Er kan vanaf eind oktober gezaaid worden en vanaf begin februari geoogst, als het gewas 10 tot 25 cm lang is. Is er in de volle grond gezaaid, dan kan er geoogst worden tot september. Het is een voorjaarsgroente die echt meer bekendheid verdient, al lopen wij dan het risico mis te grijpen. Wij eten het als stamppot met nieuwe aardappelen en uitgebakken spekjes. Eenvoudig maar echt lekker. Hier is een ander stamppotgerecht, van ‘Appie’. Zijn de raapstelen vers en goed verwerkt, dan zijn ze knapperig en smakelijk. Je proeft als het ware het voorjaar!>>

Avocado­quinoa­salade met zalm

Deze powersalade met goede vetten, mineralen én eiwitten vonden wij op https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1112292/avocadoquinoasalade-met-zalm, dus inderdaad, bij Albert Heijn. Wij horen en lezen steeds vaker hoe gezond avocado’s zijn. En wij vinden ze nog erg lekker ook. Avocado’s zijn bijzondere producten die van nature 30% vet bevatten en rijk zijn aan vitamines en mineralen. Maak je een avocado recept,dan voorzie je je lichaam van belangrijke onverzadigde vetten. Hoewel er voor onverzadigde vetten geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bestaat, is het verstandig om hier iedere dag voldoende van binnen te krijgen. Een lekkere avocado salade of eigenlijk ieder avocado recept voorziet je lichaam volledig van deze vetten. Naast de gezonde vetten bevat een avocado de vitamines: Pro vitamine A, vitamine A, Luteïne, Zeaxanthine, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Plus flink wat vezels en plantaardige eiwitten. Een recept met avocado voorziet je lichaam dus in één keer van stoffen die je helpen vitaal te blijven.>>

Sticky kip met boontjes

Wij hebben wel eens eerder een lekker recept geplaatst van www.leukerecepten.nl, het snel groeiende blog van Sandra Koopmans en haar fotograferende vriend Eric. Zij werd ook opgemerkt door uitgeverij BCM uit Eindhoven, die zojuist het Leuke Recepten Magazine hebben uitgebracht, met 100 pagina’s met lekkere inspiratie voor het avondeten, lunch, picknick of feestje. Laten wij nu goed bevriend zijn met BCM en af en toe samenwerken. Want zij maken meer magazines die perfect aansluiten bij de wereld van ClassyLife. Daarom hier nu een recept van Sandra, voor Sticky kip met boontjes. Een hoofdgerecht voor twee personen, 25 minuten voorbereiding en 25 minuten in de oven. En voor de kip kiest u uiteraard de beste bio-kwaliteit van de poelier, geen kiloknaller!>>

Pastasalade met kip van CookLoveShare.nl

Wellicht heeft u nog nooit gehoord van de website www.cookloveshare.nl. Dan is het nu de hoogste tijd om daarin verandering te brengen. Het is een recepten- en kookblog van giga-uitgever Sanoma dat samenwerkt met een aantal grote supers en met bloggers. Op basis van je voorkeuren (wel even registreren) kun je dagelijks uit de heerlijkste recepten kiezen en meteen ook boodschappenlijstjes samenstellen. Super handig allemaal. Wij kregen van hen een recept voor een lekkere pastasalade met kip, gegrilde groenen en pesto. Prima recept voor het weekend!>>

Stevige risotto met worst en Italiaanse kruiden

Voor een smakelijk recept voor dit weekend (of daarna, uiteraard) gingen wij weer eens te rade bij ’s lands grootste kruidenier, die altijd een immens aantal heerlijke recepten op haar website en in haar magazine plaatst. Inderdaad, Albert Heijn. Omdat we op de scheidslijn van winter naar voorjaar zitten en het soms nog knap fris kan zijn, kozen we voor een combinatie van Italiaanse lichtvoetigheid en stevigheid: stevige risotto met worst en Italiaanse kruiden. Voor de kalfssaucijzen kiest u uiteraard de beste bio-kwaliteit.>>

Moules à la Normande

Trouwe ClassyLife-lezers zal het niet ontgaan zijn dat wij tot de fanclub van Bart van Olphen van Fish Tales behoren. Super enthousiaste man, weet werkelijk alles van vis, runt een bedrijf dat alleen duurzame vis op de markt brengt, maakt prachtige kookboeken en heeft een eigen Youtube kanaal waar hij met overrompelend enthousiasme vertelt over zijn recepten. Omdat wij het weer hoog tijd vonden voor een lekker visrecept, maar dan wel super gemakkelijk, kozen wij op www.fish-tales.com voor dit mosselgerecht op Normandische manier. Het is geschikt als voorgerecht en als hoofdgerecht en wij vinden dat mosselen prima passen bij de ontluikende lente. Drink er een frisse Sauvignon bij of, als u helemaal in Normandische stijl wilt blijven, een droge cider!>>

Boeuf Bourguignon met Beefreepjes en Speckjes

De afgelopen dagen waren er weer veel berichten over de belasting van het milieu door veler wens om vlees te eten. Nu is het een illusie om te denken dat we dan allemaal maar vegetariër moeten worden en dat de wereld er vervolgens plots veel beter voor staat. Maar bewuster leven, flink minderen met vlees en dan alleen nog veel van gezonde, goede kwaliteit kopen scheelt behoorlijk. Er is bovendien, zo vinden wij tenminste, niets mis met een paar dagen per week sowieso geen vlees of vis eten. En de behoefte aan vlees is ook prima op te vangen met vleesvervangers, bijvoorbeeld die van de Vegetarische Slager. Op hun website, https://www.devegetarischeslager.nl, staan flink wat recepten die uiteraard om het toepassen van hun producten draaien maar waarmee smakelijke en gezonde maaltijden op tafel te zetten zijn. Wij besloten daar deze keer een variant te kiezen van een Boeuf Bourguignon waarbij het gebruikelijke rundvlees vervangen is door beefreepjes en gerookte speckjes waarin geen spat ‘beest’ zit. Grote kans dat als u het op tafel zet zonder er iets over te zeggen nauwelijks of niet zal opvallen dat er geen vlees in zit. Lekker makkelijk en smakelijk weekendrecept!>>

Mediterrane rundvleesragout met polenta

Voor ons recept voor dit weekend zijn wij eens een keer te rade gegaan bij waarschijnlijk de grootste lekkere receptenproducent van ons land, Albert Heijn. Dit is inderdaad echt weekendvoedsel: redelijk makkelijk te maken, uren laten sudderen, heerlijke geuren in huis. Kies het beste vlees dat u kunt vinden (bio, uiteraard), maak er een mooie fles rood bij open en droom weg naar mediterrane sferen. Overigens ook een heerlijk gerecht om er wat vrienden bij uit te nodigen. >>

Gehakttaart

Misschien dat velen van u het heerlijk vinden om in het weekend langdurig te kokerellen. Maar wij kennen ook heel wat mensen die het weekend opsplitsen in één dag lekker makkelijk en één dag uitgebreid. Wij zochten naar een aardig recept voor de ‘lekker makkelijk’-dag. En we hebben de laatste tijd zo vaak vegetarische recepten gebracht, dat er nu wel weer een keer een beetje vlees in mag. Op de website www.mytaste.nl van ‘Kookmeisje’ (zeker die site even bezoeken), kwamen wij deze gehakttaart tegen. Volgens kookmeisje is het een recept van haar schoonmoeder. Well done, schoonmoeder!>>

Winterse stoofschotel met een Italiaans tintje

Bij deze tijd van het jaar, met frisse neuzen en dikke jassen, hoort zo af en toe een lekkere stoofschotel. Niet te ingewikkeld om te maken, uren voorpret door de geren uit de keuken en dan aan het eind van een drukke of juist heel rustige dag lekker peuzelen. Wij vonden dit recept, u ziet het al aan de foto, op de website www.leukerecepten.nl van Sandra Koopmans en haar vriend Eric. Klik voor meer informatie.>>