Recepten

Groentebuffet voor Pakjesavond

Eten tussen het uitpakken van de cadeautjes door, dan is het pas écht Pakjesavond. En als u dat niet viert, blijft het een heerlijk recept uiteraard. Wij vonden het op www.allerhande.nl, dus bij ‘Appie’. Officieel is het een bijgerecht. Dus wilt u er uw maaltijd mee doen, maak dan wat meer of bedenk er iets bij. Overigens, met al dat speculaas en die banketletters is even iets minder eten natuurlijk zo slecht nog niet!>>

Spaghettipompoen met tomaten, spinazie en ricotta

Bij het zoeken naar een echt herfstrecept dachten we eerst aan ouderwetse stamppotten. We kwamen een erg lekkere tegen bij ‘de man die niet koken kan’. Maar welbeschouwd hebben we daar nog tijd genoeg voor.  Toen schoten ons al die oranje pompoenen binnen die je overal ziet. Bij ‘Appie’ kwamen we een recept tegen dat ons wel aanspreekt. De vrouw des huizes hier houdt niet van pompoenen, dus dat wordt niets, maar hopelijk doen wij u er wel een plezier mee. Overigens, die naam is verwarrend, want er komt geen echte spaghetti aan te pas…

Ierse aardappelstoof met herfstbok

We hadden er de afgelopen dagen al wat voorproefjes van, het is volop herfst. Dat betekent regen, wind, verwarming iets aan, bokbier, een lekker glas rood, in de stoel weggedoken iets gezelligs doen en uiteraard ook een herfstgerecht op tafel. Op de website van Jumbo, www.jumbo.com, kwamen wij dit tegen en het lijkt ons heerlijk. Het is nog vegetarisch ook, met speckjes! Gewoon proberen en smullen maar!>>

Zalm teriyaki met rijstnoedels

U weet wellicht dat wij fans zijn van Fish Tales en van kleurrijk eigenaar Bart van Olphen. Hij stelt recepten samen, maakt video’s op YouTube, schrijft boeken, verkoopt vis, is een groot promotor van duurzame vis en welbeschouwd is promotie voor hem deels promotie van zijn ‘handel’. Maar hij maakt zich op zo’n aanstekelijke manier hard voor gezonde, duurzaam gevangen vis dat het feit dat hij er ook geld mee verdient eigenlijk niet belangrijk is. Op zijn website vonden wij dit smakelijke recept voor gezonde zalm (koop niet bij de kiloknaller maar koop de beste kwaliteit met de meeste zekerheid van duurzame vangst) met noedels. Het is gemakkelijk te maken, snel klaar, lekker en gezond. Het is een recept voor 4 personen, rekent u op 30 minuten bereidingstijd.>>

Smaakvol én gezond toetje van de perenboom

De afgelopen tijd hadden wij elke vrijdag een lekker recept voor een maaltijdgerecht voor u. Vandaag doen we het eens anders. Het is echt weer om lekker binnen te genieten van iets op de grens van zomer en herfst, een nagerecht met de zwoele smaak van de zomer en de geur van najaar en winter. Precies: kaneel. Wij lazen het bij onze vrienden van www.buitenleven.nl, een van de leukste magazines die u kopen kunt. Het is in no time klaar en u scoort er beslist mee!>>

Smaak & techniek

Wij doen het deze week eens anders dan anders. Geen recept, maar een verwijzing naar een nieuw kookboek dat net uit is, met 140 recepten die je kookkunsten naar een hoger niveau brengen. In Smaak & techniek deelt Naomi Pomeroy al haar kennis, passie en ervaring, met 140 recepten die de basis vormen van goed kunnen koken. Hoe leuk is het om naar de boekwinkel te gaan, dit boek te kopen en dan iets op tafel te zetten dat je nooit eerder maakte? Daarom dus.>>

Venkelrisotto met kip en peultjes

Voor het recept van deze week gingen wij bewust even shoppen bij Jumbo. Waarom? Wel, dit weekend zijn vele, vele duizenden Nederlanders op het Belgische circuit van Spa Francorchamps om hun held Max Verstappen aan te moedigen, en honderdduizenden aan de buis gekluisterd. Verstappen wordt ondersteund door Jumbo en … nou ja, vandaar. Wij kozen op www.jumbo.com een makkelijk en smakelijk recept met venkel. Die anijsachtige knollen zijn niet altijd even geliefd, maar dan weet men niet wat men mist! Enjoy.>>

Tonijntartaar en avocado

Wij hebben weer een heerlijk recept voor u. Maar… grote MAAR, het is wel belangrijk dat u hiervoor de juist tonijn kiest. Het recept en het onderstaande advies komen van Fish Tales van Bart van Olphen. Dat advies vinden wij echt belangrijk. Natuurlijk verdient ook Van Olphen geld met o.a. tonijnvangst, maar zijn betrokkenheid bij duurzame visvangst is groot en naar onze overtuiging eerlijk. Rondom tonijn heerst verwarring. Kunnen we zonder schuldgevoel nu wel of niet een stukje sushi, een broodje, een salade of pasta van deze aanlokkelijke vissoort consumeren? Het antwoord is niet eenzijdig, blijkt uit de tonijnwijzer. Overigens, dit geldt voor bijna alle vissoorten. Of een soort duurzaam te consumeren is, is afhankelijk van de mate van de grootte van het visbestand en van de vangsttechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg vier soorten duurzame tonijn die in Nederland commercieel worden verhandeld, waarvan je er twee met goed gevoel kunt eten. Daarmee wordt ook ons recept van de week gemaakt, met verse rauwe tonijn en supergezonde avocado.>>

Zomerse noedelsalade met garnalen en mango

Het is de komende dagen weliswaar niet het mooiste weer ter wereld, maar lekker buiten zitten en buiten eten kan geregeld, en u heeft dan vast en zeker geen zin in zware gerechten. Op www.leukerecepten.nl kwamen wij dit recept tegen van een frisse maaltijdsalade op basis van noedels, met garnalen en mango. U kunt er uiteraard nog naar hartenlust mee variëren, kiezen uit verschillende soorten garnalen, et cetera. Er zit avocado bij, smakelijk en gezond, en wilt u meer zoet, dan gebruikt u toch lekker meer mango’s? Beetje lekker brood en een smakelijk glas wijn erbij en genieten maar. Zin in iets anders. Op deze website vindt u nog veel meer heerlijks!>>

Lasagne uit de pan

Wellicht bent u gewoon lekker thuis voor een relaxed weekend. Misschien staat u op de camping, zit u in de boot. Hoe dan ook, waar dan ook, u heeft geen zin in langdurig koken maar wilt wel wat lekkers op tafel. Op www.leukerecepten.nl kwamen wij dit recept tegen voor lasagne waarvoor u geen over nodig heeft, maar gewoon een flinke pan. Kijk, lekker en lekker makkelijk! Het is een recept met gehakt en riciotta, maar uiteraard kunt u een vegetarische ingrediënten toepassen!>>