Raapstelenstamppot met beefburger

Als mevrouw ClassyLife bij de lokale groenteman binnenloopt (wij hebben nog een groenteman, geen overpriced groentejuwelier…) roept deze in deze tijd vaak ‘ah, raapstelen, ik heb weer heel mooie voor u binnen’. Wij schijnen er een van de weinige klanten voor te zijn. Veel mensen kennen deze wat ouderwetse groente niet. Raapstelen of bladmoes is een snelgroeiende groente waarvan het jonge blad en de bladstelen in het voorjaar gegeten worden. Raapstelen worden hoofdzakelijk in de glastuinbouw gezaaid. Er kan vanaf eind oktober gezaaid worden en begin februari geoogst als het gewas 10 tot 25 cm lang is. Afhankelijk van het tijdstip van zaaien kan er tot in mei geoogst worden, en is er in de volle grond gezaaid, dan kan er geoogst worden tot september. Het is een voorjaarsgroente die meer bekendheid verdient, al lopen wij dan het risico mis te grijpen. Wij eten het als stamppot met nieuwe aardappelen en uitgebakken spekjes. Eenvoudig maar echt lekker. Hier is een ander stamppotgerecht, van ‘Appie’  (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186906/raapstelenstamppot-met-beefburger) en aangevuld met een beefburger. Neem dan uiteraard de beste biokwaliteit die u kunt vinden, of een vleesvervanger. Zijn de raapstelen vers en goed verwerkt, dan zijn ze knapperig en smakelijk. Je proeft als het ware het voorjaar!

Ingrediënten voor 4 personen

1 ui

½ el arachideolie

4 beefburgers (schaal 2 stuks, AH Greenfields)

400 g pompoenstukjes (zak)

1 blik halve peren op siroop (822 g)

4 bosjes raapstelen

900 g aardappelpuree met boter (pak 450 g, koelvers)

Bereiden
Snijd de ui in halve ringen.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de beefburgers op middelhoog vuur in 15 min. bruin en gaar. Bak de laatste 5 min. de ui mee.

Halveer ondertussen de grotere stukken pompoen. Kook de pompoen in een ruime pan water met zout in 8 min. gaar. Giet af.

Laat ondertussen de peren uitlekken en halveer ze.

Snijd de raapstelen grof.

Verwarm de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schep met de pompoen, peer, raapsteel, ui en jus van de beefburgers door elkaar.

Serveer de raapstelenstamppot met de beefburgers.

 

You must be logged in to post a comment