In de showroom van DS Amsterdam werd gisteren officieel het nieuwe automerk DS gelanceerd. Waarschijnlijk denkt u: nieuw, DS is toch een Citroën? Klopt deels, maar er hoort een aanvulling bij: het is nog altijd familie van Citroën, maar DS is nu een apart merk met eigen mensen, eigen dealers en spoedig ook echt eigen modellen. Vergelijk het een beetje met het verschil tussen Toyota en Lexus. Het Franse merk DS Automobiles werd in Parijs opgericht op 1 juni 2014, met de ambitie om de Franse auto een nieuwe plaats in de luxe markt te geven. DS Automobiles baseert zich daarbij op de automobiele revolutie die de Citroën DS in 1955 te weeg bracht. De Franse fabrikant, onderdeel van het PSA Concern (Citroën, DS, Opel en Peugeot) realiseerde zich dat er kansen zijn voor een nieuw merk dat voortborduurt op de typische Franse stijl en luxe van wereldberoemde merken als Hermès en Dior. Om te beginnen werden bestaande Citroën DS-modellen, zoals de DS3, DS4 en DS5 verfraaid en exclusiever gemaakt. Maar om werkelijk een nieuw merk te kunnen neerzetten, zijn er uiteraard echt eigen modellen nodig. De bestaande DS-modellen worden nog even doorgeleverd maar het programma wordt nu aangevuld met de DS7 Crossback, het eerste echt eigen model in de prijsklasse van circa € 43.000,- tot € 80.000,-. Die auto is vanaf heden in al zijn uitvoeringen te bestellen en dat markeert de officiële start van DS Automobiles in ons land.>>

Bienvenue DS!

In de showroom van DS Amsterdam werd gisteren officieel het nieuwe automerk DS gelanceerd. Waarschijnlijk denkt u: nieuw, DS is toch een Citroën? Klopt deels, maar er hoort een aanvulling bij: het is nog altijd familie van Citroën, maar DS is nu een apart merk met eigen mensen, eigen dealers en spoedig ook echt eigen modellen. Vergelijk het een beetje met het verschil tussen Toyota en Lexus.

Het Franse merk DS Automobiles werd in Parijs opgericht op 1 juni 2014, met de ambitie om de Franse auto een nieuwe plaats in de luxe markt te geven. DS Automobiles baseert zich daarbij op de automobiele revolutie die de Citroën DS in 1955 te weeg bracht. De Franse fabrikant, onderdeel van het PSA Concern (Citroën, DS, Opel en Peugeot) realiseerde zich dat er kansen zijn voor een nieuw merk dat voortborduurt op de typische Franse stijl en luxe van wereldberoemde merken als Hermès en Dior. Om te beginnen werden bestaande Citroën DS-modellen, zoals de DS3, DS4 en DS5 verfraaid en exclusiever gemaakt. Maar om werkelijk een nieuw merk te kunnen neerzetten, zijn er uiteraard echt eigen modellen nodig. Er werd ervaring opgedaan in China, waar de vraag naar Europese luxe producten heel hoog is, en er werden compleet nieuwe DS-modellen ontwikkeld die de komende jaren het echte verschil moeten gaan maken. De PSA-directie begreep dat het geen zin had om concurrenten voor al bekende premium merken te ontwikkelen; de DS-modellen zouden zich van alle andere auto’s in de markt moeten onderscheiden door stijl, voorzieningen, luxe en geavanceerde technologie. De bestaande DS-modellen worden nog even doorgeleverd maar het programma wordt nu aangevuld met de DS7 Crossback, het eerste echt eigen model in de prijsklasse van circa € 43.000,- tot € 80.000,-. Die auto is vanaf heden in al zijn uitvoeringen te bestellen en dat markeert de officiële start van DS Automobiles in ons land.

De DS-modellen worden voortaan verkocht via een netwerk van speciale verkooppunten, DS STORE’s of DS SALON’s genaamd. Er is ook een nieuw merkbelevingsprogramma ontwikkeld, DS ONLY YOU, dat aansluit bij de premium verwachtingen van cliënten en bij het luxe productgamma. Bij de presentatie van het merk werd bekend gemaakt dat de komende tijd elk jaar een nieuw model zal worden gepresenteerd en dat DS stevig gaat inzetten op hybride en elektrische uitvoeringen van elk model. Van de grote DS7 Crossback komt er in 2019 een plug-in hybride uitvoering (de E-TENSE) en van een toekomstige kleine DS (wij gokken op de opvolger van de huidige DS3) komt er ook een volledig elektrische uitvoering met een aanzienlijke actieradius.

Tot eind van dit jaar kan van de nieuwe DS7 Crossback, die begin 2018 leverbaar wordt, een exclusieve en uitermate luxueuze ‘La Première’ uitvoering worden besteld, voorzien van de krachtigste motoren en erg veel luxe. In de speciale DS showroom in Amsterdam was de nieuwe DS7 Crossback te bewonderen (de Franse president Macron heeft al een tijdje een eigen exemplaar) en dat is een indrukwekkende SUV met een formaat tussen bijvoorbeeld de Mazda CX5 en de BMW X5 in. Liefhebbers van de nieuwste trends… dus mannen en vrouwen op zoek naar een nieuwe, rijbeleving, kunnen voor de DS7 Crossback kiezen uit 5 interieurstijlen (DS Inspirations), 4 krachtige motoren en 15 hightech uitrustingen, met prijzen die variëren van € 43.190,-  [BlueHDi 130 pk handgeschakeld] tot € 77.000,- voor de meest rijk uitgeruste PureTech 225 pk automaatversie.

Wij plaatsen vraagtekens bij de beslissing om van dit nieuwe merk en model ook relatief eenvoudige handgeschakelde dieselmodellen uit te brengen; dat doet naar ons idee enigszins afbreuk aan de luxe die het merk wil uitstralen. De interieurstijlen dragen namen van befaamde locaties in Parijs, zoals de Place de la Bastille, de Rue Rivoli, de Opéra, en de Rue Faubourg Honoré. Omdat de marketeers van DS Automobiles hebben ervaren dat de Performance Line van de DS3, DS4 en DS5 modellen tamelijk succesvol is, komt er ook van de DS7 Crossback zo’n Performance Line-uitvoering. Op termijn zijn er vijf motoren voor de auto beschikbaar, maar vooralsnog kan er gekozen worden uit twee benzinemotoren met 180 en 225 pk, gekoppeld aan een nieuwe 8-traps automaat, en twee turbodiesels met 130 pk en een handbak of 180 pk en diezelfde automaat. In 2019 volgt dan de E-TENSE 4×4 plug-in hybride met 300 pk en een elektrische actieradius van ca 50 km. Een aantal voorzieningen is inderdaad beslist bijzonder. Zoals een heel comfortabele vering (DS Active Scan Suspension) waarbij een camera anticipeert op oneffenheden in het wegdek en daarop de schokdempers permanent en onafhankelijk van elkaar afstemt; Connected Pilot dat een grote mate van autonoom rijden mogelijk maakt, en Night Vision dat op een scherm in het dashboard waarschuwt voor bijvoorbeeld voetgangers en dieren in het donker. Sommige van dergelijke voorzieningen vind je in enige vorm al wel in erg kostbare auto’s maar niet in deze prijsklasse. Er is verder keus uit verschillende soorten leer, de auto’s worden deel met de hand afgewerkt en er komt nog een versie met heel bijzonder hout in het interieur. Het is inderdaad automobiele verwennerij wat DS Automobiles biedt.

Vanaf februari 2018 kunnen klanten, prospects en nieuwsgierigen de DS 7 CROSSBACK bekijken en/of kopen in 400 Europese DS Stores en DS Salons en bij DS WORLD PARIS. Tot die tijd kunnen ze rondkijken via de DS VIRTUAL VISION bij steeds meer dealers en de DS 7 CROSSBACK bestellen bij deze geselecteerde DS-verkooppunten (www.dsautomobiles.nl). Vervolgens is het de bedoeling om elke DS eigenaar, ook die van gebruikte modellen, via het DS Only You programma op een unieke manier in de watten te gaan leggen. Dit nieuwe merk belooft dus veel en als straks het modelprogramma groter is zijn er zeker kansen. Welkom, Bienvenue!

DS3

DS4

DS5

DS toekomst, wellicht

 

 

 

Leave a Comment