Een aanhanger is een handig accessoire bij het vervoer met een auto. Misschien heb je al eens eerder met een aanhanger gereden, maar het kan ook zo zijn dat je dit nog niet eerder hebt gedaan. Er zijn in ieder geval verschillende zaken om rekening mee te houden als je met een aanhanger gaat rijden. Waar je aan kunt denken? Lees verder om er meer over te weten te komen.

Aanhanger huren of kopen

parked and opened door black van with white trailer

Denk er allereerst over na of je een eigen aanhanger wilt kopen, of dat je er liever een wilt huren. Als je de aanhanger maar een enkele keer gebruikt, is het wellicht wat overbodig om er zelf een te hebben. Een aanhanger huren kan al eenvoudig en goedkoop – dit is voor veel mensen een ideale uitkomst.

Type aanhanger kiezen

Wist je dat er verschillende type aanhangers zijn om uit te kiezen? Let allereerst bijvoorbeeld op het gewicht van de aanhanger die je wilt huren. Je mag met een standaard rijbewijs niet zomaar met elke aanhanger rondrijden. Dit heeft te maken met een maximaal gewicht: een lichte aanhanger met lichte belading mag je gebruiken. Een zwaardere aanhanger kun je niet zomaar gebruiken zonder een extra benodigd rijbewijs. Het type aanhanger heeft ook te maken met de vorm. De standaard vorm is de aanhanger met een bak: open of afgesloten. Hier kun je bijvoorbeeld meubels in vervoeren. Maar er bestaan meerdere soorten aanhangers. Een andere optie is bijvoorbeeld een autoambulance huren, om een auto of een ander voertuig mee te kunnen vervoeren. Handig als je een kapotte auto moet ophalen, om maar iets te noemen. Het is dus maar net wat voor soort aanhanger jij nodig hebt om te gebruiken.

Waarom verlichting op een aanhanger?

zwarte-aanhanger

Je vraagt je wellicht af: waarom is het nodig om verlichting op een aanhanger te hebben? Dit is voor de veiligheid. Zeker als je in de avonduren met de aanhanger rijdt, kan dit slecht zichtbaar zijn voor je voorbijgangers. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren! Voor jou is het misschien logisch dat je met een aanhanger aan het rijden bent, maar de ander heeft hier uiteraard geen weet van.

Welke verlichting op een aanhanger?

Het is dus duidelijk dat je verlichting op de aanhanger moet hebben. Hoe ziet die verlichting eruit? Vanaf een lengte van 6 meter heb je gele zijmarkeringslichten nodig. Let ook op de breedte van de aanhanger. Bij een breedte vanaf 160 cm moeten er ook twee witte stadslichten op de aanhangwagen zitten. En bij een breedte vanaf 210 cm moeten er twee witte markeringslichten aan de voorkant evenals twee rode markeringslichten aan de achterkant aanwezig zijn. Dit zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden!

Leave a Comment