De accu is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een zeer belangrijk onderdeel van je auto. Zonder dit kan de auto namelijk niet starten en kun je dus nergens heen. Maar niet veel mensen denken bij het uitvoeren van een beurt aan de conditie van de accu. Een acculader voor de auto is niet alleen iets dat je in noodgevallen nodig hebt. Als je er een gebruikt, kun je de levensduur van je accu verlengen en schade als gevolg van het overladen of juist te weinig laden corrigeren. Dat bespaart je uiteindelijk zowel geld als gedoe. Ben je er nog steeds niet van overtuigd dat je een accu oplader voor de auto nodig hebt? Lees dan snel hieronder verder en misschien verander je dan aan het einde van het artikel van gedachten.

Wat is een acculader voor de auto?

auto-reparatie

Acculaders herstellen door middel van elektrische stroom de kracht van een accu van een auto. Ze worden aangesloten op een stopcontact, trekken wisselstroom aan en zetten deze om in de 12-Volt gelijkstroom die, een accu opslaat.

In tegenstelling tot startkabels of andere starthulpmiddelen, zorgt een acculader voor een relatief lage spanning. Dit is beter voor de accu en veiliger voor de gebruiker. Het opladen van een accu met een te hoge snelheid verhoogt de afgassing van waterstof, waardoor de accu in extreme gevallen zou kunnen ontploffen.

De meeste acculaders voor de auto gebruiken een lading van 2 Ampère. Dit betekent wel dat het wel even duurt – als de accu helemaal leeg is, kan het tot 24 uur duren voordat deze volledig is opgeladen. Hoewel dat vervelend kan zijn als je direct je accu nodig hebt, is dit toch de beste manier om de levensduur van de accu te verlengen.

Waarom heb je een acculader voor de auto nodig?

audi-auto-rijden

Auto’s beschikken al over een ingebouwd mechanisme om de accu volledig opgeladen te houden. Dat is de taak van de dynamo, die elektrisch vermogen genereert wanneer de motor draait. Dit levert de elektrische stroom, die wordt gebruikt door de elektronische systemen van het voertuig en zo wordt de accu opnieuw opgeladen.

In een goed functionerend voertuig zorgt de dynamo ervoor dat de accu opgeladen blijft terwijl de auto rijdt. Zodra je de auto parkeert en je de sleutel uit het contact haalt, begint de accu zichzelf te ontladen. De snelheid van het automatisch ontladen van een accu van de auto is ongeveer 1% per dag, hoewel dat percentage bij warm weer hoger en bij koud weer lager zal zijn.

Dit klinkt misschien niet zo veel, maar houd er rekening mee dat er veel accu vermogen nodig is om een auto te starten en dat je niet wilt dat de accu van je auto te zwak wordt. Te veel ontladen van een accu is één van de belangrijkste oorzaken van sulfatering. In dit proces hopen zich na verloop van tijd zwavelafzettingen op, waardoor de totale capaciteit van de accu wordt beperkt.

Acculaders voor de auto zijn vooral handig voor het onderhouden van de accu van voertuigen, die niet dagelijks worden gebruikt. Het garandeert dat de accu vol is voordat je hem gebruikt om de auto te starten en voorkomt dat de accu te veel ontladen raakt.

Accu’s zijn er niet alleen om je auto te starten. De meeste moderne voertuigen gebruiken veel verschillende systemen, zoals de binnenverlichting, de koplampen en de radio, die op elektriciteit werken. Als je de poort in de auto gebruikt om apparaten op te laden, wordt je accu nog meer belast.

Hoe meer van deze elektronische systemen je gebruikt wanneer de motor niet draait, hoe belangrijker het gebruik van een acculader is. Het helpt niet alleen om de levensduur van de accu te verlengen, het voorkomt ook dat je niet meer kunt starten omdat je bijvoorbeeld de koplampen aan hebt laten staan.

De voordelen van het gebruik van een acculader voor de auto

auto-repareren

  • Ze onderhouden accu’s tussen het gebruik. We hebben al besproken dat het zeker voor voertuigen die niet elke dag worden bestuurd geweldig is om een acculader te gebruiken. Ze zijn ook een geweldig hulpmiddel om accu’s vol te houden, zodat je weet dat je accu nooit leeg is.
  • Ze hebben vaak functies voor het herstellen van de accu. Veel moderne slimme opladers doen méér dan alleen de accu opladen. Ze bevatten ook vaak herstel- of desulfatieprogramma’s, die een energiepuls op laag niveau gebruiken om zwavelafzettingen op de platen van de accu te verwijderen. Je kunt deze programma’s gebruiken om in veel gevallen een beschadigde accu weer volledig op te laden.
  • Ze zijn er niet alleen voor accu’s van auto’s. Er zijn veel verschillende acculaders voor de auto te koop en de meeste modellen zijn behoorlijk veelzijdig. Sommigen zullen bijvoorbeeld 6 Volt accu’s van elektrisch gereedschap en campers kunnen opladen. Anderen hebben USB-poorten of stopcontacten waarmee je, terwijl je je accu oplaadt, ook andere apparaten kunt opladen. Deze handige extra’s kosten soms iets meer, maar ze kunnen een eenvoudige acculader veranderen in een universele oplader voor verschillende apparaten
  • Ze zijn nuttig in geval van nood. Hoewel acculaders bedoeld zijn voor langdurig, langzaam opladen, kun je ook modellen vinden die een ‘boost’ modus bieden. Een draagbare acculader met deze optie kan een redder in nood zijn als de accu leeg raakt terwijl je niet thuis bent.

Conclusie

Alle accu’s gaan uiteindelijk een keertje dood, maar je kunt het moment dat dit gebeurt wel uitstellen. Met het juiste onderhoud en onder de juiste omstandigheden kan een accu voor in een auto wel tien jaar of langer meegaan, voordat deze moet worden vervangen.

Het gebruik van een acculader voor de auto kan de levensduur van de accu flink verlengen. Deze apparaten beschermen de accu op twee fronten: ze voorkomen schade door een constante lading te behouden en ze kunnen de schade door teveel ontladen en herhaald gebruik verminderen.

Er zijn een aantal dingen die een accu kunnen beschadigen waar je geen controle over hebt. Door extreme hitte moet een accu harder werken en dat betekent dat ze ook meer energie vrijmaken. Accu’s hebben hierdoor van nature in warme klimaten een lagere levensduur. Trillingen door gebruik en vocht kunnen de levensduur van een accu ook verminderen.

Als je in een gebied woont waar je met deze omgevingsfactoren te maken hebt, kan het gebruik van een acculader nog belangrijker zijn voor het behoud van de conditie van de accu op lange termijn. Omdat ze niet erg duur zijn, is het een geweldige investering die je ook zeker geld kan besparen.

Leave a Comment