Wanneer de sleutel in een slot afbreekt en je dat krakende geluid hoort, bekruipen je de gevoelens van angst en voel je je echt even totaal hulpeloos. En dan voel je misschien even optimisme. ‘Ik kan deze deur tenminste nog openen’. Doe maar niet! Zorg ervoor dat je, voordat je iets doet, je dit hele artikel hebt gelezen. Van de vijf manieren, die je in dit artikel kunt lezen, is er vast een geschikte manier om in jouw noodgeval je gebroken sleutel te kunnen verwijderen.

slot

Materialen die handig kunnen zijn

In een situatie met veel stress kan het moeilijk zijn om je te herinneren wat je eigenlijk allemaal van dienst kan zijn. Je leest weleens in verhalen dingen over naalden of lucifers, maar dat is wel heel optimistisch gedacht en dat heb je vast ook niet zomaar bij de hand. Dus sleutel in slot laten zitten? In dit artikel tonen we je enkele dingen, die je mogelijk wel in je tas hebt zitten of in de auto hebt liggen en die je kunnen helpen om je sleutel uit het slot te halen.

1. Een pincet

Als er een sleutel in het slot afbreekt, grijpen de meeste mensen naar een pincet. Je grootste zorg moet de dikte van de pincet zijn en hoe ver de gebroken sleutel in het slot zit. De meeste pincetten zijn niet geschikt voor deze taak en zullen uiteindelijk de sleutel verder in het slot duwen. Zorg ervoor dat de pincet wijd genoeg kan worden geopend en rond de sleutel past, maar niet zo dik is dat deze niet langs de zijkanten van de sleutel past. Vanwege de afscherming op de meeste cilinders past een normaal pincet niet. Een kapotte sleutel met een pincet uit een slot halen, werkt het beste als er nog een stukje van de sleutel uit het sleutelgat steekt. Als de sleutel te ver naar achteren ligt, neemt de kans dat je hem dieper het slot induwt exponentieel toe. We houden allemaal van het spel ‘Dokter Bibber’, maar deze situatie is nu eenmaal geen spel. Probeer deze methode alléén als je erg zeker bent van je bekwaamheid en de pincet.

2. Een tang voor het verwijderen van kapotte sleutels

Deze tool voor het verwijderen van een afgebroken sleutel is de professionele oplossing voor dit probleem. Als de slotenmaker, die je belt, geen eigen gereedschap meeneemt (en de kans is groot dat dit niet het geval is), dan is dit het hulpmiddel dat ze gebruiken. Om dit gereedschap te gebruiken, plaats je het in de cilinder rondom de sleutel. Duidelijker gezegd moet je de tanden aan de sleutel vasthaken en zorgen dat de tang aan het stukje sleutel vastzit. Dan moet je gaan draaien en trekken zodat je het afgebroken stuk kunt verwijderen. Dit kan natuurlijk meerdere pogingen vergen. We raden toch aan om contact op te nemen met Slotenmaker-Holland.nl.

3. Een figuurzaagje

Als je geen speciale tang voor het verwijderen van een kapotte sleutel wilt kopen, kun je er zelf een maken met een klein figuurzaagje. (Dit werkt ook met klein zaagje voor ijzer.) Wat je nodig hebt, is een dun stuk metaal dat samen met je gebroken sleutel in het midden van de cilinder past, dus hoe kleiner hoe beter. Breek, indien dat nodig is, het puntje af zodat je de kartelrand in het slot kunt steken. Als de kartels op het zaagje in een hoek zijn geplaatst, moet je het zo in de cilinder steken dat de kartels naar jou toewijzen. Hierdoor kan het zaagje gemakkelijker naar binnen gaan en kan de sleutel gemakkelijker worden vastgehaakt.

4. Secondenlijm

Het gebruiken van secondenlijm om een sleutel uit een slot te halen, lijkt een beetje contra-intuïtief. Het is ook één van de methoden, die ik vaak zie mislukken. Maar als je echt in de problemen zit en een tube lijm bij de hand hebt, is dit een optie. Het idee is om de sleutel aan zoiets als een lucifer of een naald te lijmen, zodat deze los kan worden getrokken. Ik wil er wel bij vertellen dat als je sleutel erg diep in de cilinder zit en er geen metaal zichtbaar is, je het niet moet proberen. De truc werkt het beste wanneer de gebroken sleutel goed zichtbaar is. Neem een klein draadje of een lucifer en plak er wat lijm op. Voordat je de lijm in de buurt van de cilinder brengt, moet je de overtollige lijm verwijderen of als het niet genoeg is wat meer lijm aanbrengen. Te veel lijm kan het slot beschadigen. Niet genoeg lijm zal voorkomen dat de sleutel blijft plakken. Houd die lucifer/draad tegen de rand van de kapotte sleutel. Zorg er bij het uitoefenen van druk voor, dat je de gebroken sleutel niet verder in het slot duwt. Wacht totdat de lijm zich aan de sleutel heeft gehecht en trek hem dan voorzichtig uit het slot.

5. Tikken op de cilinder

Door op de cilinder te tikken, kan ervoor zorgen dat het stukje sleutel loskomt. Als je een hangslot hebt of een slot waarvan je de cilinder kunt verwijderen, kan deze methode voor je werken. Je moet het slot met het sleutelgat naar beneden gericht houden en dan met een hamer op het slot tikken. De truc van deze methode is om het slot stil te houden, zodat de zwaartekracht de gebroken sleutel los kan trekken.

Leave a Comment