Heb je net te horen gekregen dat je een begrafenis moet bijwonen? Geeft dat je een overweldigend gevoel van angst of maak je je zorgen dat je misschien iets verkeerds zult zeggen of doen?

Als je antwoord op één van deze vragen ‘ja’ was, dan ben je echt niet de enige. Eén van de grootste zorgen van veel mensen is, dat ze niet weten wat ze moeten zeggen of hoe ze zich moeten gedragen op een begrafenis. Het is dus voordat je naar een begrafenis gaat belangrijk om de basisrichtlijnen wat betreft de etiquettes te kennen.

De meeste mensen gaan niet graag naar begrafenissen, maar het is iets waarvan je weet dat je het uit respect toch moet doen wanneer een familielid, een vriend of een ander geliefd persoon sterft. Je kunt ervoor kiezen om ook alleen naar de bijeenkomst na de begrafenis te gaan om zo toch je respect aan de overlevenden te tonen. In sommige gevallen moet je misschien ook de eigenlijke dienst bijwonen. Een uitvaartverzekering vergelijken op het internet kan overigens handig zijn. Dan kan je ervoor zorgen dat de begrafenis netjes georganiseerd kan worden, zonder je zorgen te hoeven maken over hoge kosten.

Algemene stemming

De meeste uitvaartdiensten zijn plechtig, maar er zijn ook uitzonderingen wanneer de persoon zelf nog heeft bepaald dat er een meer feestelijke viering van zijn of haar overlijden moest plaatsvinden. Ongeacht de stemming, moet je nog steeds respectvol zijn. Het verliezen van een geliefde is immers triest omdat het een leegte in het leven van familie en goede vrienden creëert.

Tips voor hoe je je tijdens een begrafenis moet gedragen

man and woman standing near gray metal fence

Vanwege het gevoelige karakter van begrafenissen, is het belangrijk om bepaalde etiquettes in gedachten te houden. Of de dienst nu in een kerk of in een uitvaartcentrum wordt gehouden, je moet een plechtige, respectvolle houding hebben. Hier zijn een paar tips:

  • Kom op tijd. Je moet altijd ten minste 15 tot 20 minuten voordat de dienst begint in de kerk of in het uitvaartcentrum aanwezig zijn. Als je praat, spreek dan zachtjes. Neem plaats en wacht rustig op de komst van de familie van de overledene.
  • Zoek een plaats om te zitten. De eerste paar rijen zijn over het algemeen gereserveerd voor de familie en goede vrienden van de overledene. Als jij niet in één van deze categorieën thuishoort, moet je proberen om ergens in het midden of achterin de kerk of het uitvaartcentrum te gaan zitten. Als de overledene wordt getoond en de kist open is, kun je de tijd nemen om hem of haar nog eens te bekijken en afscheid te nemen. Als je toch te laat aankomt, ga dan rustig naar binnen en neem je plaats op de achterste rij. Vestig zo weinig mogelijk aandacht op jezelf en stel alles in het werk om de dienst niet te verstoren.
  • Draag gepaste kleding. Zorg ervoor dat je je kleedt op een manier dat je respect voor de overledene toont. Vermijd iets dat te sprankelend, te flitsend of te bloot is. Conservatieve kleding kan zakelijke kleding of een eenvoudige jurk omvatten. Dit is niet het moment om jurken van het type ‘feestelijk’ te dragen. Mannen moeten een pak met een klassieke stropdas dragen.
  • Doe mee als daarom wordt gevraagd. De begrafenis zal hoogstwaarschijnlijk worden geleid door een geestelijk leider of een aangewezen spreker. Je zou je vrij moeten voelen om mee te doen tijdens de ceremonie. Dit omvat onder meer gaan staan tijdens de gebeden en zingen tijdens een psalm. Zelfs als je niet religieus bent, is het gebruikelijk om tijdens het gebed toch te gaan staan of te buigen als een blijk van erkenning voor de traditie.
  • Volg degenen die de ceremonie leiden. Als je niet duidelijk weet of je ergens aan moet deelnemen, blijf je gewoon plechtig en stil.
  • Volg de volgorde van weggaan. Tijdens de meeste begrafenisstoeten volgt het gezin eerst de kist uit de kerk of het uitvaartcentrum. Heel vaak gaan de aanwezigen dan weg in de volgorde van de rij waarin ze zitten. Verlaat het gebouw onmiddellijk, volg de voorgeschreven volgorde en zorg ervoor dat je de stoet niet opstopt.
  • Volg de instructies als er een begrafenisstoet van auto’s is. Als je van plan bent om de ceremonie bij het graf zelf ook bij te wonen, moet je snel in je auto stappen en wachten op de verkeersleiders om je te leiden. Zorg ervoor dat je je koplampen aanzet, zodat de andere bestuurders weten dat je ook deelneemt aan de stoet.

Kinderen bij begrafenissen

Als je kinderen hebt, moet je bepalen of ze oud genoeg zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Neem je kinderen niet mee naar de begrafenis van een niet-verwante persoon, tenzij je de kans krijgt om hen te vertellen wat ze kunnen verwachten en je zeker weet dat ze zich zullen gedragen.

Besteed altijd voordat ze hun eerste begrafenis bijwonen extra tijd aan het uitleggen van alle aspecten van de dood en de ceremonie. Het is een goed idee om als je kinderen meeneemt voor een plekje achter in de kerk of het uitvaartcentrum te kiezen.

Leave a Comment