Er is geen betere manier om je te ontspannen dan met een kopje thee en een zoete traktatie. En dankzij iets dat de koninklijke familie in de 19e eeuw heeft uitgevonden, veranderde deze bescheiden middagtraditie in een extravagante gebeurtenis, die ook bekend staat als een high tea. Gelukkig zijn er in Nederland namelijk genoeg verschillende high tea locaties per stad die leuke high tea’s aanbieden. Bekijk bijvoorbeeld High Tea Rotterdam voor de beste plekken daar.

1. High tea is bedacht door Anna, de hertogin van Bedford

In Engeland – waar de traditie is ontstaan – staat ‘high tea’ bekend als ‘afternoon tea’ en het werd in 1840 geïntroduceerd door Anna, de hertogin van Bedford en vriendin van koningin Victoria.

De hertogin had vaak rond vier uur ‘s middags trek en vroeg haar bediende dan om een dienblad vol met thee, brood en boter en cake naar haar kamer te brengen. Dit werd al snel een gewoonte en vervolgens een trendy sociaal evenement.

2. ‘Pink omhoog’ is eigenlijk heel onbeleefd

Door de vele verhalen en de eindeloze filmreferenties kennen we het allemaal, maar eigenlijk is het opheffen van je pink tijdens het drinken van een kopje thee heel erg onbeleefd. ‘Pink omhoog’ is niet alleen onbeleefd, maar het maakt het ook moeilijker om je kopje thee vast te houden.

In plaats daarvan moet je je theekopje met gewoon met twee vingers aan het oortje vasthouden en alleen je duim boven aan de rand vastklemmen.

3. De ‘high tea’ sandwich

high-tea-scone

Terwijl de high tea steeds populairder begon te worden, kwam John Montagu, de graaf van Sandwich, met het geniale idee om vlees en ander beleg tussen twee sneetjes brood te doen.

Met dit idee werd de ‘high tea sandwich’ of de ‘finger sandwich’ een delicatesse, die nog steeds over de hele wereld wordt genoten bij high tea, geboren.

4. In 1880 verschenen er voor het eerst in Australië weelderige theekamers

In de koloniale periode werden de Australiërs sterk beïnvloed door Engelse trends en afternoon tea was er daar één van.

Als gevolg hiervan begonnen er in de late 19de eeuw overal in Australië weelderige theesalons te ontstaan, waar lekkernijen zoals theesandwiches, scones en kleine taartjes werden geserveerd.

Het uiterlijk van deze theesalons is waar het moderne Australische idee van high tea (hieronder afgebeeld) vandaan komt.

Het Conservatory is beroemd om zijn high tea, maar serveert ook één van de beste buffetten die Melbourne te bieden heeft.

5. Koningin Elizabeth geniet nog dagelijks van een high tea

Ze is de langst regerende koningin, maar Hare Majesteit peinst er niet over om haar namiddagtraditie (de high tea) op te geven.

Bij haar thee eet Koningin Elizabeth vinger sandwiches (zonder korstjes!) met een vulling van komkommer en gerookte zalm. Ze neemt natuurlijk ook een vers gezet kopje Earl Grey-thee en ze verwent zichzelf met een scone, een stuk cake of een stukje taart.

6. Volgens Hare Majesteit smeer je eerst jam en dan pas room op je scones

In de high tea-wereld is er al jaren, zo niet decenia, lang een discussie gaande over wat nu de juiste manier is om een scone te beleggen. Sommigen zeggen dat je eerst de room en dan pas de jam op de scone smeert, terwijl anderen zweren dat het eerst de jam en dan de room moet zijn.

Gezien het feit dat ze dagelijks een high tea neemt, heeft ook koningin Elizabeth besloten om de discussie aan te gaan. Volgens Hare Majesteit is de juiste manier om een scone te beleggen eerst de jam en dan de room!

Hoe moet je je gedragen bij een high tea?

high-tea-suiker

1. Kies eerst je thee

Gewone zwarte thee is het populairst en vooral in Taiwan de meest veilige keuze. Witte thee is het minst bewerkt. Je kunt verschillende soorten thee bij de verschillende gangen kiezen. Als je Japanse rijst met zeevruchten eet, kun je bijvoorbeeld met een kruidenthee eindigen.

2. Respecteer de thee

Kijk naar de drank. Praat niet met je mond vol, kijk ook niet op terwijl je drinkt. Over de rand kijken, wordt ook als onbeleefd beschouwd.

3. Geen gerinkel

Bij het roeren met de lepel ga je meerdere keren maar half het kopje rond en maak je geen geluid.

4. Geen citroen

Als het wordt gemengd met thee, melk en suiker zal het gaan stremmen. Vergeet niet om het zeefje te gebruiken en deze slechts ¾ te vullen, voeg dan suiker gevolgd door melk toe en nogmaals, géén citroen.

5. Begin met hartig

Eet eerst de hartige sandwiches of de halfzoete scones en eindig je met de zoete broodjes (dessert). Eet je bordje leeg voordat je iets nieuws neemt.

6. Gebruik je vingers

Ze worden niet voor niets finger sandwiches genoemd. Pak de gerechtjes dan ook vast met je hand.

7. Eet wel met één hand

Houd één hand vrij voor het ondertekenen van papieren of het schudden van handen.

8. Let op je scone manieren

Snijd de scone horizontaal doormidden. Maak geen sandwich van je scone door alle room er dik op te smeren en zo bij elke hap kruimels te creëren. Schraap de onvermijdelijke kruimels met het plakkerige deel van je mes bij elkaar en smeer dit op de rest van de scone terwijl je praat.

Leave a Comment