Voor ons doel gaat dit meer over familie waar je niet mee samenwoont – als je met familie samenwoont, heb je waarschijnlijk al veel met hen aangepakt in het gedeelte “thuis”.

Als je een kleinere of meer georganiseerde familie hebt, is het misschien geen probleem om naar familiebijeenkomsten te gaan. In dat geval zijn er misschien weinig evenementen en kun je ruim van tevoren plannen.

Maar in mijn ervaring ben ik maar weinig gezinnen tegengekomen die op deze manier werken. Sommige gezinnen komen vaak bij elkaar – voor elke verjaardag, vakantie en sportwedstrijd van het kind. Sommigen hebben evenementen die op het laatste moment tevoorschijn komen.

En sommige mensen hebben een geschiedenis van meerdere familiediners en evenementen op belangrijke feestdagen.

Het kan moeilijk zijn om een gelukkig en gezond introvert leven te leiden met deze eisen aan je tijd en energie. Als je dit meeneemt in de rest van je leven, kan het snel overweldigend worden.

Een van de beste manieren om je familie/introvert leven in balans te houden is door het aantal familie-evenementen waar je naartoe gaat te beperken en er vrede mee te hebben dat je niet naar elk evenement van de familie kunt gaan.

Vandaag gaan we kijken waarom je dit zou moeten doen en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.


WAAROM JE ALS INTROVERT MOET OMGAAN MET FAMILIEVERPLICHTINGEN

group of people standing near white building


JE ENERGIENIVEAU

Familieverplichtingen bijwonen als introvert kan leuk zijn, maar ook vermoeiend. Of in sommige gevallen kunnen ze gewoon vermoeiend zijn. Het hangt af van de grootte van je groep en hoe goed je met iedereen kunt opschieten.

En als je een familie hebt die vaak samenkomt, bekend staat om het feit dat ze op het laatste moment dingen op de planning zetten of je in een positie brengen waarin je meerdere Thanksgivings moet bijwonen, dan kan het zijn dat je energie vaak wegvloeit als gevolg van je familie alleen.

Als introverten hebben we gewoon niet de energie om overal te zijn en alles te doen.

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, betekent goed voor jezelf zorgen ook dat je thuis moet blijven als dat nodig is. Dit houdt ook in dat je familie-evenementen overslaat als je er de energie niet voor hebt.

JE STRESSOREN

Als je familiebijeenkomst ook de thuisbasis is van een van je introverte stressoren, dan is dat nog een reden om wat behoudender te zijn met je aanwezigheid.

Als je je in deze situatie bevindt, bewaar je familiebijeenkomsten dan voor als ze echt belangrijk zijn, of voor als je goed en uitgerust bent en de extra energie hebt om te geven.

Sla de minder belangrijke gebeurtenissen over en alles wat gebeurt als je je niet op je best voelt.

SOMS BETEKENT BALANS DAT JE IETS MIST

Familieverplichtingen op zich kunnen veel van je vergen, zelfs in de beste families. Als je je familiegebeurtenissen in het grotere geheel van je leven betrekt, zul je waarschijnlijk niet overal de energie voor hebben.

Een deel van het vinden van balans betekent dat je sommige gebeurtenissen aan je voorbij moet laten gaan, zodat je genoeg energie overhoudt om ergens anders energie aan te geven. Het kan heel gemakkelijk zijn om in de “het is familie” val te trappen en de behoefte te voelen om meer van jezelf te geven dan er eigenlijk beschikbaar is.

Maar een gelukkig, evenwichtig, introvert leven betekent dat je ervoor moet zorgen dat er genoeg van je energie overblijft.

Een deel van je energie kan naar familie gaan, maar het is aan jou om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt voor de andere gebieden van je leven die er ook toe doen.


HOE JE ALS INTROVERT MET FAMILIEVERPLICHTINGEN OMGAAT

familie-zonsondergang


LAAT HET “HET IS FAMILIE” EXCUUS (EN LAAT JE NIET AFSCHEPEN)

Om op je best te zijn voor je gezin, moet je voor jezelf zorgen. Dat kan betekenen dat je daarvoor een evenement moet missen.

Sommige familiegebeurtenissen zijn belangrijk, maar niet voor iedereen even belangrijk. Er is geen reden om je ooit schuldig te voelen als je iets mist. Als je uit een goede ondersteunende familie komt, zouden ze je behoefte moeten begrijpen om iets te missen als je niet 100% bent.

En als dat niet zo is, dan zijn zij waarschijnlijk niet het soort mensen aan wie je je kostbare energie zou moeten geven, laat staan dat je je slecht voelt als je dat niet doet.

STEL PRIORITEITEN EN STREEF NAAR BALANS

Zoals we al hebben uitgelegd, kun je niet naar elke familiegebeurtenis, maar het is een goed idee om te weten welke een hoge prioriteit hebben en welke je kunt overslaan.

Misschien hoef je bijvoorbeeld niet naar de verjaardag van elk uitgebreid familielid, maar wil je wel naar de verjaardag van je directe familie. Of misschien geef je voorrang aan feestdagen en belangrijke gebeurtenissen in je leven (diploma-uitreikingen, bruiloften, enz.), maar niet aan gebeurtenissen daartussenin.

Wat je prioriteiten ook zijn, doe wat je kunt om de tijd die je je gezin gunt in balans te brengen met de rest van je leven.

STEL VERWACHTINGEN (VOOR JEZELF EN JE GEZIN)

Als je op een bepaalde feestdag bij meerdere familieleden thuis moet zijn en je bent de rest van de week uitgeput, dan is het misschien tijd om opnieuw te evalueren hoe realistisch die verwachting is en je plannen dienovereenkomstig aan te passen.

Misschien is het beter om maar één huis per jaar bij toerbeurt te bezoeken. Of misschien ben je van plan om op de dag zelf maar naar één gezin te gaan en de dagen na de vakantie bij de anderen langs te gaan.

Deze zelfde filosofie kan worden toegepast op elke huidige familiedynamiek en verwachting die niet werkt met je introverte neigingen.

Welke veranderingen je ook besluit door te voeren, stel je nieuwe verwachtingen vast binnen je gezin en communiceer die verwachtingen naar de rest van je gezin.

Als je gezin leert om anders van je te verwachten, zul je waarschijnlijk minder lastig gevallen worden en zul je merken dat deze nieuwe verwachtingen zorgen voor een rustigere planning voor alle betrokkenen.

Leave a Comment