Of je nu graag je eigen auto uit het buitenland wilt meenemen of gewoon wilt profiteren van de lagere prijzen voor voertuigen in verschillende landen, er zijn veel redenen waarom je zou kunnen overwegen om een auto in Duitsland te importeren of juist te exporteren. Er zijn echter wel enkele dingen die je hiervoor in orde moet maken, waaronder de belastingen, veiligheidsinspecties en de registratie van het voertuig. Bij een auto importeren uit Duitsland komt dus wel het een en ander bij kijken, maar wij helpen je hierbij op weg!
Belastingen in Duitsland op geïmporteerde auto’s
Als je een voertuig naar Duitsland importeert, moet je mogelijk invoerrechten en BTW betalen. Of dit in jouw geval ook aan de orde is, hangt af van waar je het voertuig hebt gekocht, de staat waarin het voertuig verkeert en waar je woont.
Een nieuwe auto binnen de EU importeren
Nieuwe auto’s, die in een ander EU-land worden gekocht en in Duitsland worden geïmporteerd, zijn onderworpen aan 19% BTW. Een voertuig wordt gedefinieerd als ‘nieuw’ als:
- Het minder dan zes maanden in gebruik is geweest, of
- Er niet meer dan 6.000km mee is gereden.
Als je al BTW hebt betaald over de auto in het land waar je deze hebt gekocht, zal deze worden terugbetaald.
Een gebruikte auto binnen de EU importeren
Als je een gebruikte auto vanuit een ander EU-land naar Duitsland importeert, hoef je daar geen BTW over te betalen. (Een auto wordt gedefinieerd als een gebruikte auto als die langer dan zes maanden in gebruik is geweest of meer dan 6.000km heeft gereden). Je moet echter wel de auto in Duitsland laten registreren en de bijbehorende registratiekosten, verzekering en voertuigbelastingen betalen.
Een auto van buiten de EU importeren
Als je een auto van buiten de EU naar Duitsland brengt, moet je invoerrechten van 10% van de waarde van de auto, plus BTW betalen, tenzij je aan alle volgende voorwaarden voldoet:
- Je verhuist naar Duitsland als voltijds ingezetene.
- Je bent in je thuisland uitgeschreven.
- Je hebt vóór je aankomst ten minste 12 opeenvolgende maanden buiten Duitsland gewoond.
- Het voertuig is op jouw naam geregistreerd.
- Je verkoopt of exporteert de auto gedurende 12 maanden na het importeren niet.
Je geïmporteerde auto laten registreren
Als je slechts tijdelijk in Duitsland verblijft, kun je zolang je een Duitse vertaling van je registratiedocumenten hebt en een verzekering bij een autoverzekeringsmaatschappij hebt afgesloten, je eigen nummerplaten en registratiedocumenten 12 maanden blijven gebruiken. Mogelijk moet je je auto ook onderwerpen aan een TÜV-onderzoek dat een onderzoek is dat de technische staat van het voertuig beoordeelt en kijkt of het voertuig voldoet aan de Duitse normen.
Als je langdurig in Duitsland verblijft, moet je je auto registreren om Duitse kentekenplaten te kunnen krijgen. Je zult ook verplicht zijn om voertuigbelastingen te betalen, een autoverzekering af te sluiten en je moet elke 24 maanden voertuiginspecties (een TÜV-onderzoek) laten uitvoeren.
Een auto uit Duitsland exporteren
Als je een voertuig in Duitsland hebt gekocht en dit voertuig voor privégebruik naar een land dat niet bij de EU hoort wilt exporteren, moet je bij de douane aangifte doen.
Als je het voertuig op zijn eigen wielen gaat exporteren (d.w.z. met het voertuig uit Duitsland rijdt, in plaats van het op een andere manier te vervoeren), kun je aan de grens aangifte bij een douanekantoor doen als je de EU verlaat. Als het voertuig minder dan 1.000 euro waard is en niet meer dan 1.000kg weegt kun je het mondeling bij een douanekantoor melden.
Anders moet je via de elektronische ATLAS-exportprocedure een aangifte indienen. De rederij met wie je zaken doet kan je hierbij helpen.
Bovendien moet je ook voor het voertuig export kentekens (Ausfuhrkennzeichen) aanvragen. Je kunt deze bij een voertuigregistratiekantoor verkrijgen.
Houd er ook rekening mee dat het land waar het voertuig naar toe gaat weer een eigen proces heeft voor het testen en registreren van geïmporteerde auto’s. Mogelijk moet je ook invoerrechten betalen. Neem om te controleren of je aan alle nodige voorschriften voldoet contact op met de instantie die voertuigen registreert in het land waar het voertuig naar toe gaat.
Leave a Comment