Een nieuwe auto kopen en het moeten omgaan met opdringerige autoverkopers kan erg frustrerend zijn. Daarom doe ik er alles aan om te voorkomen dat ik regelmatig een auto hoef te kopen. Ik voer alle aanbevolen doe-het-zelf onderhoudscontroles aan mijn auto uit, ik rijd zo lang als ik kan met mijn oude auto en ik probeer zo weinig mogelijk ritten met de auto te maken om benzine te besparen en om de slijtage aan mijn auto te verminderen.

Maar op een gegeven moment is de auto toch echt op en zullen we toch een nieuwe moeten kopen. Ik heb een lijst samengesteld met verschillende belangrijke zaken, die je voor het kopen van een auto zou moeten bekijken. Door het advies in dit artikel op te volgen, kun je geld besparen, de beste aanbieding krijgen en hopelijk ook de hoeveelheid stress, die komt kijken bij het kopen van een auto, verminderen.

Belangrijke tips voor het kopen van een auto

1. Doe eerst wat onderzoek

Voordat je een auto gaat kopen, moet je weten dat kennis macht is. Het is niet verstandig om bij een garage binnen te stappen zonder eerst de soort auto, die je wilt kopen, te onderzoeken. Je kunt zo ongeveer alles wat je over een auto wilt weten online vinden.

Als je overweegt om een nieuwe auto te kopen, moet je de ‘nieuwwaarde’ van de auto kennen en niet alleen kijken naar de prijs waarvoor hij te koop wordt aangeboden. Je moet erachter zien te komen tegen welke prijs de fabrikant de auto aan de dealer heeft verkocht. Dit onderzoek zal je van pas komen zodra de prijsonderhandelingen beginnen omdat je dan nooit te veel zult betalen.

2. Kijk naar de financieringsopties

Veel mensen krijgen van een autodealer aanbiedingen voor een financiering, die fiscaal niet aantrekkelijk is. De rentetarieven van de dealers zijn doorgaans veel hoger dan de rentetarieven die banken en kredietmaatschappijen je kunnen aanbieden. Je moet daarom eerst de bank of de kredietmaatschappij benaderen om te onderzoeken wat de tarieven voor autoleningen zijn en of je misschien een korting of een aanbieding kunt krijgen, die de dealer je niet kan geven.

3. Kijk goed rond

running black Porsche sedan

Tenzij je echt hele erge haast hebt, moet je voordat je een auto koopt overal goed rondkijken. Ik heb een vaste regel wanneer ik een auto koop: ik zorg er altijd voor dat ik tenminste één andere dealer bezoek. Op deze manier weet ik altijd hun bodemprijs, die me vaak pas wordt gegeven vlak voordat ik vertrek. Het kan ook zinvol zijn om autodealers buiten de stad te verkennen. Dealers kunnen afhankelijk van hun locatie de auto’s prijzen.

4. Onderhandel over de voorwaarden

Voor mij is het kopen van een auto een grote onderhandeling. Naast het kopen van een huis, is het kopen van een nieuwe auto waarschijnlijk één van de belangrijkste investeringen, die je in het leven zult doen. Misschien betaal je deze auto de komende vier, vijf of zes jaar nog wel af.

Laat de verkopers vooraf weten dat je geen ritje hoeft te maken. Doe alles wat je kunt doen om over de autolening te onderhandelen en de aankoopprijs te verlagen. Begin met een belachelijk laag bedrag en laat het dan langzaam oplopen. Als de verkoper je een aanbieding doet voor een maandelijkse betaling van een bepaald bedrag, op basis van een lening van bijvoorbeeld 60 maanden, laat hem dan weten dat je dezelfde betaling wilt voor een lening van bijvoorbeeld 48 maanden.

5. Kijk naar zowel nieuwe als tweedehands auto’s

Vroeger was het kopen van een tweedehands auto de beste manier om geld te besparen bij het kopen van een auto. En dat is het nog steeds want een goede reden voor deze logica is dat nieuwe auto’s aanzienlijk in waarde dalen op het moment dat ze bij de dealer wegrijden en mee naar huis worden genomen.

6. Koop op basis van de aankoopprijs en niet op basis van de maandelijkse betalingen

Autodealers staan erom bekend dat ze aan potentiële kopers zeer aantrekkelijke maandelijkse betalingen kunnen bieden. Laat je niet misleiden. Als deze ‘aantrekkelijke’ betaling is gekoppeld aan een lening van 72 maanden, dan is het echt helemaal niet zo aantrekkelijk.

Zorg ervoor dat je altijd op basis van de aankoopprijs van de auto onderhandelt en niet op basis van de maandelijkse betaling. Zorg er ook voor dat je de ‘volledige’ aankoopprijs van elke auto die je koopt kent. Er kunnen veel extra, verborgen kosten, inclusief verschillende belastingen, het klaarmaken van de auto, de bezorgkosten en de kosten van de dealer in de prijs worden verwerkt. Hier ben je niet van op de hoogte, tenzij je hierom vraagt.

7. Gebruik het internet

blue coupe beside gray house

Online een auto kopen, is zeker een optie om te overwegen. Ten eerste vermijd je zo het omgaan met vervelende autoverkopers en ten tweede kun je waarschijnlijk een veel betere prijs krijgen. Overweeg dit eens: een verkoper die in de showroom staat, probeert de hoogst mogelijke prijs voor de auto te krijgen omdat zijn commissies zijn gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs. Aan de andere kant krijgt een verkoper op het internet, die een auto online verkoopt, meestal een vast salaris en krijgt hij op basis van hoe veel hij verkoopt een bonus.

8. Vermeld je inruil niet

Je moet het bij het koopproces van je auto op alle gebieden slim spelen, vooral als het gaat om het vermelden van jouw inruil. Vermeld je inruil niet totdat het koopproces al is voltooid. Waarom? De dealer zal deze informatie waarschijnlijk tegen je gebruiken.

9. Bekijk de verzekeringskosten

Bij een autoverzekering afsluiten is het belangrijk dat je voor je aankoop de verzekeringspremies goed checkt. De kosten van het verzekeren van een auto zijn een belangrijke factor in de totale kosten van de auto.

10. Vermijd impulsaankopen

Voorkom impulsaankopen door voordat je een auto koopt eerst uitgebreid onderzoek te doen. Een auto kopen in een opwelling is een riskante onderneming. Je realiseert je misschien als het al te laat is dat je je de auto niet kunt veroorloven of je merkt misschien dat de prestaties van de auto gewoon niet aan jouw verwachtingen voldoen.

11. Koop geen extra opties en accessoires

Het kopen van een nieuwe auto is een belangrijke aankoop en misschien ben je de komende jaren nog wel bezig met terugbetalen. Als je de auto financiert, zullen de totale kosten voor alle accessoires omhoogschieten, dus beperk de extra’s tot een minimum. Je hebt die stoelverwarming echt niet nodig en je kunt online ook een draagbare GPS-navigatie kopen, die waarschijnlijk veel goedkoper is dan die dure ingebouwde systemen.

12. Koop niet de uitgebreide garantie

De uitgebreide garanties, die door dealers worden aangeboden, zijn duur en erger nog de dekking is vaak zeer beperkt en dekt niet de kosten van vele soorten mechanische storingen, die bij nieuwe of tweedehands auto’s vaak voorkomen.

Als je een nieuwe auto koopt, moet de auto worden geleverd met fabrieksgarantie die voor de auto voldoende dekking biedt. Als je op zoek bent naar een tweedehands auto, houd er dan rekening mee dat velen van deze auto’s ook nog steeds een geldige fabrieksgarantie hebben.

13. Maak altijd een proefritje met de auto

90% van de mensen, die een nieuwe auto koopt, rijdt er eerst mee. Zorg ervoor dat jij niet bij de andere 10% behoort. Je moet de auto om vele redenen uitproberen, maar het comfort moet eigenlijk jouw belangrijkste rede zijn. Er zijn auto’s die gewoon niet lekker rijden en in dat geval moet je de auto niet nemen.

14. Bezoek als je een tweedehands auto koopt een monteur

gray Porsche car on road

Als je van plan bent om een tweedehands auto te kopen, is het belangrijk dat de auto voordat je deze koopt grondig wordt gecontroleerd door een monteur. De monteur zal de auto inspecteren en zoeken naar ongebruikelijke tekenen van slijtage en mogelijk zorgwekkende mankementen.

Als er mechanische- of onderhoudsproblemen zijn, kun je de auto misschien beter niet kopen en het rapport van de monteur kan je voorzien van de nodige bewijzen om een lagere aankoopprijs te bedingen.

15. Koop een auto die jij je kunt veroorloven

Als je overweegt om een andere auto te kopen, voordat je huidige auto is afbetaald, moet je serieus bekijken of je je een andere auto echt wel kunt veroorloven. Je wilt niet worden opgezadeld met een autolening, die je niet kunt betalen.

Tot slot

Uiteindelijk is het kopen van een auto een belangrijke aankoop en is het dus belangrijk om elk aspect van het proces goed te onderzoeken. Doe genoeg onderzoek zodat je goed voorbereid de onderhandelingen kunt aangaan om zo de best mogelijke aanbieding voor een nieuwe of een tweedehands auto te kunnen krijgen. Door de tips in dit artikel te volgen, kun jij jouw volgende auto tegen de beste prijs kopen

Heb jij nog andere tips voor het kopen van een auto? Hoe verliep bij jou de laatste aankoop?

Leave a Comment