Je auto is natuurlijk gemaakt om zo goed mogelijk met alle weersomstandigheden om te gaan. Toch laten zij allemaal zo op hun eigen manier hun sporen na, en meestal niet in positieve zin. Hoe help je jouw auto de seizoenen door?

De lente: let op vocht

gray sports coupe parking during daytime

Nederlandse lentes staan bekend om hun waterige zonnetje, maar ook op hun plotselinge regenbuien. Dit hoeft geen grote gevolgen te hebben voor je auto, maar een beetje voorzichtigheid is geboden. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat er automatten in je auto liggen, op alle plekken waar regelmatig mensen zitten. Als je met natte schoenen in je auto stapt, wil je tenslotte niet dat het vocht door de bekleding heen het metaal kan bereiken en hier op den duur voor roest kan gaan zorgen. Door te kiezen voor goede automatten, exemplaren waar geen vocht doorheen kan en die je gemakkelijk uit je auto kan halen om te laten drogen of om ze schoon te maken, voorkom je dit probleem.

De zomer: pas op voor de zon

Als in de zomer de zon schijnt, dan beschermen mensen zich zoveel mogelijk tegen de UV-straling in de zon die ervoor zorgt dat we kunnen verbranden. Nu kan je auto niet verbranden, maar UV-stralen hebben ook zo hun invloed op de lak van je auto. Dit zie je vooral bij wat oudere auto’s, de kleur daarvan is vaak een stuk fletser dan dat hij jaren geleden bij aankoop was, alsof de lak verschoten is.

Nieuwe auto’s zijn steeds beter beschermd tegen dit soort invloeden, en zullen minder snel van kleur verschieten. Toch kan de lak op den duur last krijgen van wat al te veel zonnestralen, en dus kan het zeker geen kwaad om je auto als het kan eens in de schaduw te parkeren. Dat maakt de temperatuur als je instapt ook meteen een stuk aangenamer.

De herfst: vocht en vuil

running black Porsche sedan

De elementen waar je auto in de herfst wordt blootgesteld, vallen te vergelijken met die van de lente. Er valt veel regen, en die neem je via je schoenen en kleding mee de auto in. Zorg dus voor goede bescherming tegen vocht.

De winter: vorst en zout

Hebben we een strenge winter, dan valt het meer dan aan te bevelen om je auto regelmatig goed schoon te maken. Vorst betekent namelijk dat er gestrooid zal worden op de wegen, en dit strooizout is weliswaar effectief om gladde wegen tegen te gaan, het kan zich met een beetje pech ook zo door je auto heen vreten. Door je auto regelmatig te wassen geef je het zout geen kans om structurele schade aan te richten. Bezoek in deze tijd van het jaar dus regelmatig een wasstraat!

Leave a Comment