Iedereen weet dat het inruilen van je auto de snelste manier is om van een auto af te komen, maar zo zul je wel het slechtste bod voor je auto krijgen. Je kunt het meeste geld voor je auto krijgen als je het voertuig zelf verkoopt, maar om dat goed te kunnen doen, moet je wel tijd en moeite in dit project steken. Als je gemotiveerd bent om zelf je auto te verkopen, zijn er een paar eenvoudige tips waarmee je snel een geweldige prijs voor je auto kunt krijgen. Hieronder staan handige tips, die je kunt gebruiken om het beste bod voor je auto te kunnen krijgen:

1. Los mechanische problemen op

auto-repareren

De koper die naar je auto komt kijken, zal eerst bekijken of de auto goed is onderhouden en of de auto in goede staat is. Mechanische problemen die niet voorafgaand aan een verkoop worden opgelost, kunnen kopers afschrikken en dit is geen goede reclame voor je auto. Het aanbieden om de kosten van het oplossen van de mechanische kwestie te vergoeden, moet je niet onderschatten. Als er problemen zijn die je niet wilt oplossen, kun je in ieder geval vragen aan een garage wat de geschatte kosten voor de reparatie zullen zijn, zodat je de koper kunt informeren over de omvang van het probleem.

2. Laat de auto inspecteren en goed afstemmen

auto-reparatie

Neem je auto mee voor een grote beurt om ervoor te zorgen dat de basis (de banden, de lichten, de remmen) allemaal in goede staat is. Als je toch bij de garage bent, kun je de monteur vragen om alle vloeistoffen bij te vullen. Zorg er ook voor dat de banden goed zijn opgepompt. Dit kost je minder dan € 30 en het geeft de koper de indruk dat je je voertuig goed hebt onderhouden. Mocht je auto helemaal op zijn, dan kan je zelfs ook nog een sloopauto verkopen.

3. Ontvang een overzichtsrapport van je voertuig

Kopers ontvangen meestal rapporten van een erkende garage waarin de geschiedenis van het voertuig staan beschreven, dus laat je niet verrassen door een probleem in het rapport. Zelfs als je het gevoel hebt dat je de auto goed kent, weet je nooit of er fouten in het rapport staan die kopers wegjagen voordat ze zelfs maar op je advertentie hebben kunnen reageren. Ontvang het rapport, lees het door, bel het bedrijf om eventuele fouten te herstellen en wees voorbereid om eventuele vragen goed te kunnen beantwoorden.

4. Geef je auto een opfrisbeurt

Maak je auto grondig schoon. Pak ook het gebied onder de motorkap, de bekerhouders, de bekleding en het tapijt grondig aan. Verwijder vlekken, laat de banden glimmen en gebruik een luchtverfrisser. Laat het bedrijf, dat de auto zal reinigen, ook de bumper- en raamstickers en alle stickerresten verwijderen. Hoewel dit relatief duur kan zijn (tot € 200), zal je auto zich zo onderscheiden van anderen voertuigen op de markt en kopers zullen een goede eerste indruk krijgen. Als je in je auto hebt gerookt, huisdieren hebt vervoerd of ongebruikelijke vlekken of slijtage op de stoelen van je auto hebt, investeer dan in het oplossen van deze problemen. Een ozongenerator kan de meeste rookgeuren en de geur van huisdieren uit een auto halen. Hiervoor moet je waarschijnlijk wel betalen. Door de aanschaf van hoezen voor over de stoelen, zien die versleten stoelen er als nieuw uit. Kopers houden van een schoon interieur.

5. Houd je auto schoon

audi-sport-auto

Als je auto buiten geparkeerd staat, spoel deze dan eenmaal per week af als je een briefje met “te koop” in de auto hebt hangen. Als je weet dat er iemand komt kijken, moet je natuurlijk nog een keer extra de auto wassen. Vergeet dan ook niet om het interieur schoon te maken.

6. Fotografeer de auto uitgebreid

Neem 40-60 foto’s van je auto, die je kunt gebruiken voor marketingdoeleinden. Zorg ervoor dat je acht buitenopnames maakt. Fotografeer de auto vanuit alle hoeken en zijkanten. Maak ook foto’s van elke band, close-ups van eventuele speciale functies (navigatiescherm, zonnedak, dvd-spelers, satellietradio knoppen, elektrisch bedienbare stoelknoppen) en alle binnenstoelen in hun verschillende configuraties (maak een foto van de SUV met de achterbank op en neer enz.). De beste tijd om de foto’s te maken is in de late namiddag.

7. Schrijf een goed verhaal bij de foto’s

Schrijf 4 of 5 zinnen die het bouwjaar, het merk, het model, de kilometerstand, de staat, de kenmerken en een unieke geschiedenis beschrijven. Kopers willen zoveel mogelijk over de auto weten. Als je voertuig een ongeval heeft gehad, vermeld dan de details, samen met de uitgevoerde reparaties en of er blijvende schade is. Ongevallen, defecte mechanica en cosmetische problemen zullen niet noodzakelijkerwijs een deal niet laten doorgaan – oneerlijke of misleidende berichten wel. Houd je beschrijving kort, maar neem de feiten, die de koper wil weten, wel in de beschrijving op.

8. Prijs je auto concurrerend

Neem een website zoals Markplaats als leidraad om te zien hoe vergelijkbare auto’s daadwerkelijk worden geprijsd. Als kopers bij een particuliere verkoper kopen, verwachten ze een korting (10-15%). Een zeer goed onderhouden, schone, auto kan bij een particuliere verkoop meestal wel tegen de marktwaarden worden verkocht. Houd er rekening mee dat verkopers meer opties hebben – als je te veel vraagt, zul je niet snel worden gebeld.

9. Plaats de advertentie op meerdere sites

Naast de normale websites kan je ook denken aan social media. Investeer een klein beetje geld om jouw auto zichtbaar te krijgen bij potentiële klanten. Die paar extra euro die je moet betalen om overal te mogen adverteren, zijn het echt waard. Kopers kopen niet als ze je auto niet kunnen vinden!

10. Reageer direct

iphone-x-zwart

Als kopers bellen of e-mailen willen ze dat hun vragen binnen enkele minuten en niet binnen enkele uren worden beantwoord. De meeste kopers bekijken veel advertenties tegelijk en in veel gevallen gaan ze in zee met de verkoper die terugbelt.

Dit klinkt misschien overweldigend en duur, maar als je duizenden euro’s meer wilt verdienen dan bij het inruilen van je auto bij een dealer, moet je wel wat werk verzetten om dat geld te kunnen verdienen!

Leave a Comment