Als je nog nooit van je leven een auto hebt gekocht of als je laatste aankoop al jaren geleden was, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hoe vind je een auto, die de komende jaren precies aan jouw wensen voldoet? Het doen van wat onderzoek kan je hierbij helpen. Als je weet welke soort auto je graag wilt kopen, kun je vervolgens beslissen of je een nieuwe auto wilt kopen, een nieuwe auto wilt leasen of dat een tweedehands auto misschien beter bij jouw situatie past.

Stap 1. Bekijk goed wat je precies zoekt

Wat de ‘juiste auto’ voor je is, hangt af van wie je bent en wat je van een auto verwacht. Sommigen van ons willen graag showen met onze auto’s (‘Ik ben rijk en hip’ of ‘Ik houd van oldtimers’). Sommigen gaan in het weekend graag voor pittige ritten (‘Geef me meer pk’s en een luide motor’). In die gevallen is vooral het uiterlijk van de auto erg belangrijk. Maar voor degenen, die een auto nodig hebben voor de dagelijkse taken, kan de functionaliteit veel belangrijker zijn. De volgende punten zijn enkele praktische overwegingen waarmee je rekening moet houden:

 • Hoeveel passagiers moet je vervoeren?
 • Waar ga je rijden? Is het voornamelijk op de snelweg of over landwegen?
 • Moet je lang pendelen en is het brandstofverbruik daarom belangrijk voor je?
 • Heb je een vierwielaandrijving nodig?
 • Wat zijn voor jou onmisbare functies? Denk aan een achteruitrijcamera, lederen stoelen, Apple CarPlay, etc.
 • Welke veiligheidsvoorzieningen zijn belangrijk voor jou? Wil je bijvoorbeeld een dodehoekbewaking, rijstrookwaarschuwing en automatische noodremmen?
 • Welke laadcapaciteit heb je nodig?
 • Gebruik je autostoeltjes voor de kinderen?
 • Ga je een aanhanger of een caravan slepen?
 • Hoeveel parkeerruimte heb je?

Stap 2. Bepaal jouw budget

geld-investeren

Tenzij je contant voor de auto gaat betalen, moet je nadenken over de financiering van de aankoop of de lease. Hoeveel kun je elke maand betalen? De algemene regel is dat je maandelijks niet meer dan 15% van je nettoloon moet uitgeven aan de afbetaling van je auto. Een tweedehands auto is goedkoper, maar ook in dit geval geldt de 15%-regel. Als je wilt leasen moet je ervoor zorgen dat de maandelijkse betaling minder is dan 10% van je nettoloon. Je wilt ook een extra 7% van je maandelijks inkomen in rekening brengen om brandstof- en de verzekeringskosten te kunnen dekken. Je kan dan ook het beste voor een Independer Autoverzekering kiezen. Als je weet wat je budget precies is, kan dat je helpen bij het onderhandelen over je volgende auto.

Stap 3. Bepaal of je wilt leasen of wilt kopen

licht-blauwe-bmw-auto

Leasen of kopen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Bij de aankoop van een auto betaal je het geld contant terwijl je bij een leaseovereenkomst vastzit aan maandelijkse betalingen. Maar als het huurcontract afloopt, heb je geen auto meer en moet je weer opzoek gaan naar iets anders. Aan de andere kant is het kopen van een auto via een koopovereenkomst in eerste instantie duurder en zijn de maandelijkse betalingen ook hoger. Maar als je de lening hebt afbetaalt, heb je wel een auto in je bezit waarmee je nog jarenlang kunt rijden. Hier zijn nog een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen tussen leasen of kopen:

Leasen

 • Je kunt voor minder geld in een duurdere auto rijden.
 • Je kunt om de paar jaar in een nieuwe auto met de nieuwste technologie rijden.
 • De meeste reparaties vallen onder de fabrieksgarantie.
 • Er zijn aan het einde van de overeenkomst geen problemen met het inruilen.

Kopen

 • Je hebt meer flexibiliteit en je kunt de auto wanneer je maar wilt verkopen.
 • Je kunt de auto aan je eigen smaak aanpassen.
 • Je betaalt geen boete bij te veel gereden kilometers
 • De kosten zullen op de lange termijn lager zijn

Stap 4. Overweeg andere auto’s in die klasse

Heb je je zinnen op een specifieke auto gezet? Veel mensen doen dat namelijk. Maar tegenwoordig zie je steeds nieuwe auto’s in de showrooms en een auto waar je nog nooit aan hebt gedacht, is misschien wel iets voor jou. Als je al een auto in gedachten hebt, kun je toch het beste ook andere vergelijkbare voertuigen in dezelfde klasse bekijken om er zo zeker van te zijn dat je echt de beste keuze maakt.

Stap 5. Bekijk de kosten voor het in bezit hebben van een auto

tuscon-klassieke-auto-binnenkant

Sommige auto’s zijn mogelijk goedkoper in de aanschaf, maar zijn heel duur om ze in je bezit te hebben. Zelfs als twee auto’s ongeveer dezelfde prijs hebben, kan een van de auto’s veel meer kosten om te verzekeren en om te onderhouden. Voordat je een keuze maakt, moet je de kosten op de lange termijn goed inschatten. Deze kosten omvatten afschrijvingen, verzekeringen, het onderhoud en de brandstofkosten. Het berekenen autoverzekering is dan ook super handig om te doen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 6. Kijk waar je de auto koopt

Probeer dealers persoonlijk een bezoekje te brengen zodat je weet wat er te koop is en of je een aantrekkelijk aanbod krijgt.

Stap 7. Maak een proefrit

audi-auto-rijden

Als je een auto hebt gevonden, die geschikt voor je lijkt te zijn, kun je de dealer bellen, sms’en of e-mailen om een dag en tijd in te plannen voor een proefrit. Je kunt ook alvast wat informatie krijgen over de prijzen. Door een afspraak voor een proefrit te maken, zal de auto klaar staan als je aankomt. Wij raden je aan om drie verschillende voertuigen te testen, zodat je een goede keuze kunt maken. Probeer een paar afspraken achter elkaar in te plannen, want dat maakt het vergelijken van de auto’s gemakkelijker. De dealer wil vast graag meteen om de tafel gaan zitten, maar doe dit pas op het moment dat jij er klaar voor bent.

Stap 8. Waarop moet je letten bij het maken van een proefrit?

Een auto lijkt misschien alle functies te hebben die je wilt, maar de echte test vindt plaats wanneer je achter het stuur zit. Je moet de auto testen en ermee gaan rijden zoals je in het dagelijks leven ook zou doen. Als je pendelt, probeer dan op zowel de snelheden van de snelweg als binnen de bebouwde kom te rijden. Als je naar de bergen trekt, kijk dan of je een aantal nabijgelegen steile heuvels kunt vinden om die te beklimmen. Rijd over hobbels, neem scherpe bochten en test de remmen. Stap meerdere keren in en uit de auto en zorg ervoor dat je ook op de achterbank gaat zitten. Bekijk de laadruimte. Als je van plan bent om autostoeltjes voor kinderen te gaan gebruiken, neem die dan mee om te testen op pasvorm en installatiegemak. Maak foto’s van de auto’s zodat je ze later kunt raadplegen. Laat je niet afleiden terwijl je de auto evalueert. Neem de tijd om alles goed te bekijken. Een goede verkoper respecteert jouw behoefte om de auto te ervaren en zal je je gang laten gaan. Schakel de radio uit, zodat je naar het geluid van de motor kunt luisteren. Je kunt het geluidssysteem evalueren wanneer je terugkeert naar de dealer.

Stap 9. Kies je auto

zwarte-auto

Na het testen van meerdere auto’s moet de keuze duidelijk zijn. Als dat niet zo is, slaap er dan nog een nachtje over. Misschien heb je ‘s ochtends wel het antwoord. Als dat niet het geval is, moet je mogelijk meer auto’s gaan besturen. Het is beter om iets langer de tijd te nemen, dan om later spijt te krijgen. Hoewel het belangrijk is om de juiste beslissing te nemen, is het ook goed om te beseffen dat er niet één perfect antwoord is. De auto’s van tegenwoordig zijn veiliger dan ooit. Ze rijden ook zuiniger. Ze hebben ook meer voorzieningen tegen lagere kosten dan in het verleden. Kortom, er kunnen verschillende goede keuzes zijn en de uiteindelijke beslissing is echt een kwestie van individuele smaak.

Stap 10. Kopen of leasen?

Nu je onderzoek hebt gedaan, kun je vast de auto vinden die het beste bij je past. Dan is het nu de tijd om een te overwegen of je de auto wilt kopen of liever wilt leasen.

11. Een occasion of nieuwe auto kopen?

Een occasion kopen is in Nederland nog altijd erg populair. Niet heel raar, je koopt op deze manier meer auto voor je geld. De keerzijde is dat bij een gebruikte auto vaak meer onderhoud nodig is op de lange termijn. Onder de meest verkochte occasions zie je in Nederland veel Volkswagen occasions terug.

Top 10 meest verkochte occasions

10. Ford Fiesta
9. Tesla Model 3
8. Mercedes-Benz E-klasse
7. Audi A3
6. Ford Focus
5. Volkswagen Polo
4. BMW 5-serie
3. Mercedes-Benz C-klasse
2. BMW 3-serie
1. Volkswagen Golf

Leave a Comment