Moderne auto’s hebben dure apparatuur en een elektronisch diagnosesysteem nodig om problemen te kunnen herstellen. Je kunt niet elk type onderhoud zelf uitvoeren. Je moet voor complexe problemen naar een erkende dealer of naar een gecertificeerde technicus gaan.

Toch zijn er ook verschillende oplossingen die je, met eenvoudige gereedschappen en weinig ervaring, zelf kunt doen. Bespaar geld en tijd door bij problemen met de auto zelf eenvoudige problemen op te lossen en reparaties uit te voeren. Doe door eerst eenvoudige doe-het-zelf reparaties uit te voeren ervaring op te doen om later complexere problemen op te kunnen lossen. Je kunt tegenwoordig makkelijk online auto onderdelen op kenteken kopen.

1. Luchtfilter vervangen

Verstopte luchtfilters verlagen op vele niveaus de prestaties van de auto. Vervang het luchtfilter van je auto om het vermogen te verhogen en het benzineverbruik te verlagen. Een luchtfilter vervangen is één van de gemakkelijkste doe-het-zelf reparaties voor versleten filters.

2. Olie verversen

Het verversen van olie is met bepaalde voorzorgsmaatregelen relatief eenvoudig zelf te doen. Ga geen olie verversen als je net met je auto hebt gereden, omdat deze erg heet kan worden. Wacht minstens een paar uur nadat je met je auto hebt gereden om de olie te verversen. Gereedschappen om zelf de olie te verversen zijn een palwiel, een oliefilter, een moersleutel, een trechter, nieuwe olie, een oliereservoir en een oliefilter.

3. Bougies

Deze eenvoudige doe-het-zelf procedure kan ervoor zorgen dat auto’s een beter brandstofverbruik hebben en soepeler rijden. Bougies zijn voor de meeste auto’s goedkoop. Controleer ook de bougiekabels terwijl je de bougies vervangt.

4. Ruitenwissers

Ruitenwissers kopen en vervangen is helemaal niet zo lastig. Je moet de ruitenwissers vervangen voor optimale rijomstandigheden tijdens de regen. Je hebt een schroevendraaier nodig en nieuwe ruitenwissers om ze te verwisselen.

5. Koplamp vervangen

Controleer de voorkant van je auto of de koplampen aan vervanging toe zijn. Zelf de koplampen van een auto vervangen is mogelijk voor auto’s zonder verzegelde koplampen. Zorg ervoor dat je de juiste lamp voor jouw auto koopt en bespaar geld door deze zelf te vervangen.

6. Bungelende uitlaatpijpen

Als je extra auto-geluiden aan de achterkant van je auto hoort, kan dit een versleten of een beschadigde uitlaat zijn. De meeste auto’s gebruiken rubberen hangers om uitlaatpijpen vast te houden en die kunnen na verloop van tijd worden beschadigd. Kijk onder jouw voertuig naar kapotte hangers voor de uitlaatpijp en verwissel deze.

7. Remblokken

Houd de remblokken altijd in een optimale conditie om auto-ongelukken en letsel te voorkomen. Remblokken zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem, dat goed moet worden onderhouden. Gebruikelijke gereedschappen om remblokken te vervangen zijn onder andere een C-klem, een wielmoersleutel, inbussleutels, een hamer en een krik.

8. Brandstoffilters

Brandstoffilters hebben een gemiddelde prijs van € 10, afhankelijk van de auto, maar kunnen honderden dollars aan schade aan de motor besparen als ze regelmatig worden vervangen. Brandstoffilters zijn belangrijk om brandstofinspuiting en carburateursystemen schoon te houden en goed te laten werken. Houd er rekening mee dat het noodzakelijk is om voordat je het brandstoffilter vervangt de druk van het brandstofsysteem te laten ontsnappenom schade of letsel te voorkomen.

9. Radiator doorspoelen

Koelsystemen en radiatoren van auto’s moeten worden schoongemaakt om de motoren koel te kunnen houden. Radiatoren kunnen afzettingen opbouwen, die het koelsysteem kunnen verstoppen. Spoel regelmatig de radiator door om het koelsysteem in een optimale conditie te houden. Voordat je de dop van de radiator verwijdert om de radiator door te spoelen, moet je controleren of de motor is afgekoeld.

10. ABS-sensoren

ABS-sensoren kunnen ervoor zorgen dat het ABS-licht op het dashboard van auto’s verschijnt als het vuil is. Reinig indien mogelijk de ABS-sensoren terwijl je de remblokken vervangt om tijd te besparen.

11. Bandpluggen

Autorexperts zijn het er niet over eens of het beter is om een band te repareren of te pluggen. Gebruik deze optie echter alleen als een kortetermijnoplossing als je schade hebt aan een band, die niet meteen door een professional kan worden gerepareerd. Bandpluggen kunnen worden gekocht voor slechts € 4 en kunnen de meeste banden repareren.

auto-repareren

12. Verzender van de brandstofmeter

Als je constant te weinig brandstof hebt, moet de brandstoftankmeter mogelijk worden vervangen. Veel auto’s hebben deze eenheden onder de stoelen, maar dan kan per fabrikant weer anders zijn. Raadpleeg de gebruikershandleiding om de locatie van de brandstofzender te controleren en, indien toegankelijk, dienovereenkomstig bij te stellen.

13. Remschijven

Combineer indien nodig het vervangen van verdraaide remschijven met het vervangen van de remblokken om tijd te besparen. Verdraaide remschijven kunnen, als ze niet op tijd worden gecorrigeerd, de hele as van de auto beschadigen.

14. Gestripte schroeven verwijderen

Als je de kop van een schroef hebt beschadigd, moeten stappen worden ondernomen om deze correct te verwijderen. Boren met dezelfde diameter worden voorgesteld om de gestripte schroeven te verwijderen door een gat in het midden van de schroef te boren. Zodra de kop van de schroef loskomt van het lichaam, moet deze gemakkelijk te verwijderen zijn.

15. Doorgebrande zekering

Als jouw koplampen het niet meer doen, kan dit komen door een doorgebrande zekering. Controleer de zekeringkast van de auto om te bepalen welke zekering moet worden vervangen. Er zijn drie hoofdtypen zekeringen, namelijk een buiszekering, Jcase zekeringen of een keramische zekering. Raadpleeg de handleiding van jouw auto om de locatie van de zekeringenkast en het vereiste type zekering te vinden.

16. Signaal relais

Richtingaanwijzers zijn gemakkelijk te repareren als signaalrelais defect zijn. Een versleten richtingaanwijzer relais kan de richtingaanwijzer doen stoppen met knipperen. Controleer de instellingen van de signaal relais van je auto als je problemen hebt met de knipperlichten.

17. Accu

Accu’s zijn het middelpunt van het elektrische mechanisme van een auto. Gebruik goedgekeurde handschoenen en oogbescherming om schade door zuur van de accu te voorkomen. Controleer de oude accu met een voltmeter om te zien of deze de juiste lading heeft. Accu’s met minder dan 9,7 Volt tijdens het starten van een motor, moeten voor de meeste voertuigen worden vervangen.

18. Veiligheidsgordels en gordelspanners

Veiligheidsgordels moeten wettelijk worden gebruikt ter bescherming tegen letsel bij een auto-ongeluk. Veiligheidsgordels en gordelspanners kunnen eenvoudig worden vervangen door met de juiste schroevendraaier de kappen te verwijderen en nieuwe te plaatsen. Je moet de nieuwe veiligheidsgordel testen of deze goed werkt.

19. Rubberen strips van de ruiten

Controleer visueel bij vervanging de rubberen strips op ontbrekende onderdelen, barsten of andere beschadigingen. Versleten strips kunnen als ze niet goed worden onderhouden waterschade veroorzaken.

20. Ventielen van banden

Banden en wielassemblages moeten worden verwijderd om de ventielen van de band te kunnen vervangen. Laat de banden leeglopen door de binnenste klepsteel te verwijderen. Installeer de nieuwe bandventiel en pomp de band dienovereenkomstig op.

21. Serpentijnriemen

Kijk onder de motorkap of in het motorcompartiment van jouw auto voor de lay-out van de serpentijnriem. De riemspanner moet worden geplaatst en losgemaakt om de slang te kunnen verwijderen. Zorg ervoor dat je de nieuwe serpentineriem op dezelfde manier installeert als de oude. Controleer na het installeren van de nieuwe riem de spanning van de riem en stel deze indien nodig bij.

22. Banden vervangen

Het verwisselen van banden is één van de meest voorkomende doe-het-zelf procedures, die door chauffeurs worden uitgevoerd. Beschadigde banden moeten, met behulp van de krik en het bandengereedschap dat bij de meeste autofabrikanten verkrijgbaar is, worden vervangen door het reservewiel. Een professional moet later de nieuwe banden uitbalanceren.

23. Thermostaten

Radiatorthermostaten zorgen ervoor dat de werktemperatuur van de motor binnen de aanbevolen niveaus blijft. De radiator moet op lekken worden gecontroleerd en de thermostaat moet worden gelokaliseerd. De koelvloeistof moet worden afgetapt om de druk te verminderen en om de behuizing van de thermostaatbehuizing sneller te kunnen vervangen.

24. Radiatorslangen

Radiatorslangen zijn essentieel om de druk van het koelsysteem en de temperatuur van de motoren te handhaven. Versleten radiatorslangen kunnen gaan lekken waardoor de koelvloeistofniveaus verminderen en automotoren worden opgewarmd. Controleer de bovenste en onderste radiatorslangen op beschadiging en vervang deze indien nodig. Radiatorslangen worden meestal, afhankelijk van het type auto, alleen door klemmen en schroeven op hun plaats gehouden.

25. Ruitenwisservloeistoftank

De ruitenwisservloeistof is nodig om vuile voorruiten schoon te maken terwijl je onderweg bent. Open de motorkap van jouw auto en zoek de vloeistoftank. Verwijder de bedrading van de pomp naar de vloeistoftank voordat je deze verwijdert. De ruitenwisservloeistoftank wordt meestal alleen op zijn plek gehouden door een paar bouten. Vul de tank als je deze hebt vervangen met ruitenwisservloeistof en controleer of deze goed werkt.

Leave a Comment