Het is duidelijk dat trekvermogen een belangrijke factor is bij de keuze van een auto om je caravan aan vast te koppelen, maar er zijn ook andere dingen om over na te denken. Behalve voor het trekken van je caravan, moet hij ook geschikt zijn voor de dagelijkse aspecten van het gezinsleven. Misschien moet je ook aan de terreinvaardigheid van de auto denken.

Er zijn veel verschillende auto’s die een caravan kunnen trekken. Maar over het algemeen zijn SUV’s, sedans, estates en zelfs pick-up trucks de beste keuze. Dat komt vooral door hun hoge snelheidsstabiliteit, sterke, krachtige motoren en forse leeggewicht. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van de beste auto’s voor jouw aankomende autovakantie.

Volvo XC60

Volvo XC60 auto rood

De Volvo XC60, die sinds 2017 te koop is, een prachtig voorbeeld is van een SUV die het allemaal kan – het gezin in alle comfort vervoeren en een zware caravan met het grootste gemak trekken. Het trekgewicht varieert naargelang de motorinhoud, maar het 2.0-liter D5 PowerPulse diesel R-Design model heeft vierwielaandrijving en een maximaal trekvermogen van 2.400 kg.

Nissan X-Trail

Aan de top van Nissans SUV gamma staat de X-Trail bekend als een van de beste auto’s die 2.000 kg kunnen trekken. Hij heeft alle kenmerken van een uitstekend trekvoertuig: een fors leeggewicht, een sterke dieselmotor en de optie van vierwielaandrijving. Hij zal veel van de twee-assige caravans die er zijn zonder problemen trekken, en de 1.6-liter dieselmotor blijft tegelijk redelijk zuinig. Als gezinsauto is hij ook sterk, met veel ruimte binnenin, een uitstekende binnenruimte en de beschikbaarheid van versies met zeven zitplaatsen. Hij is ook gezegend met geweldige veiligheidstechnologie, en kreeg van de experts van Euro NCAP de volle score van vijf sterren.

Kia Sorento

orange chevrolet camaro parked in front of white building

Het Kia insigne is synoniem met goede waarde, en de Sorento full-size SUV is geen uitzondering. De styling is scherp, met strakke lijnen en een mooie grote grille. Hij rijdt ook ontspannen, ideaal voor lange afstanden, en dankzij zijn afmetingen en krachtige dieselmotor heeft hij een fors maximaal trekvermogen van 2.500 kg. De cabine is ruim, er kunnen zeven mensen comfortabel in, en er zijn veel hoekjes en gaatjes voor opbergruimte. Gezien de afmetingen van de Sorento is de besturing indrukwekkend, en de vierwielaandrijving betekent dat hij goed overweg kan met off-road omstandigheden, waardoor deze SUV ideaal is voor zowel het stadsleven als het buitenleven.

Ford Focus Estate

silver mercedes benz coupe parked on gray pavement during daytime

De Ford Focus Esta is een voorbeeld van een uitstekende, betaalbare trekauto en bewijst dat je geen SUV hoeft te hebben voor een comfortabele autovakantie. Hij biedt het grootste deel van de ruimte en praktische bruikbaarheid die je in een SUV vindt voor een lager prijskaartje. En met een trekvermogen van 1.400 kg trekt hij de meeste kleine caravans en verbruikt daarbij heel weinig brandstof in vergelijking met andere voertuigen. Als je een groter trekvermogen nodig hebt, kun je als alternatief kiezen voor de 1.800 kg zware 2.0-liter 150 pk EcoBlue dieselversie.

Peugeot 3008

Als trekauto is hij meer dan degelijk, met zuinige 1.6-liter diesels die tot 1.500 kg kunnen trekken en krachtigere 2.0-liter BlueHDi diesels die tot 2.000 kg kunnen trekken. Andere pluspunten van de 3008 zijn de Advanced Grip Control met specifieke rijmodi voor verschillende terreinen, waaronder sneeuw, modder en zand – een functie die zeker van pas zal komen op de camping.

Ford Ranger

Ford Ranger wit auto

Nog niet eerder een pick-up truck overwogen om mee te slepen? Er is nog nooit een beter moment geweest om dat te doen, met zowel de vierwielaangedreven Ford Ranger als de Nissan Navara beide solide metgezellen voor je caravan. Het grote voordeel van een pick-up is dat ze van de grond af ontworpen zijn om grote, zware lasten te trekken. Dat betekent dat alle versies van de 2.0-liter, de oudere 2.2-liter en de topper van de 3.2-liter diesel Ranger een gigantische 3.500 kg kunnen trekken, met een maximaal bruto treingewicht van 6.000 kg op alle modellen, behalve het model met het laagste vermogen.

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery wit

Land Rover zijn een van de populairste autofabrikanten als het gaat om het kiezen van een geschikte trekauto. Hun grote afmetingen, hoge leeggewicht en krachtige, koppelrijke motoren maken ze tot de ideale metgezel voor caravans van alle soorten en maten. Zijn vermogen om alle wegdekken en weertypen te trotseren is onbetwistbaar, dankzij het Terrain Response systeem, dat de rijeigenschappen van de Discovery aanpast aan de omstandigheden. Bovenop al deze trek- en terreincapaciteiten biedt de 2017 trekauto van het Jaar ook een stille, soepele en verfijnde ervaring voor de bestuurder en tot zes passagiers – de Discovery biedt plaats aan zeven personen in alle comfort. Hij ziet er ook nog eens goed uit.

Conclusie

Wat trekauto’s betreft zijn grote sedans, stationwagens en SUV’s de voertuigen bij uitstek, hoewel pick-up trucks ook een uitstekende optie zijn voor wie een caravan wil aankoppelen en naar een camping op het platteland of aan zee wil rijden. Idealiter wil je iets dat voldoet aan de 85% regel – waarbij een caravan niet meer weegt dan 85% van het leeggewicht van de trekkende auto – vooral als je nieuw bent met slepen. Check Qoets.nl om een geschikte occasion te vinden voor een mooie prijs.

Leave a Comment