Dit is het laatste jaar waarin plug-in hybrides met 7 procent bijtelling te registreren zijn. Hierdoor raakt de kleine groep auto’s die aan de eisen hiervoor voldoet in rap tempo uitverkocht. Dat blijkt uit een belronde van AutoWeek langs de importeurs van modellen die aan de eisen voor 7 procent bijtelling voldoen. Hun informatie is zeker voor zakenrijders erg nuttig, en dus geven wij deze hier graag aan u door. Zie ook www.autoweek.nl. De Volvo XC90 T8 Twin Engine staat bijvoorbeeld wel op de prijslijst, maar wie nu bestelt, krijgt deze auto zeer waarschijnlijk pas in 2016. Bij levering na 1 januari is het bijtellingstarief 15 procent in plaats van de huidige 7 procent. Ook bij veel andere modellen is levering in 2015 in meer of mindere mate problematisch. Dat heeft te maken met quota die Nederlandse importeurs bij de fabriek kunnen reserveren: er zit meestal een limiet op het aantal auto’s dat voor Nederland bestemd is. >>

Dit is het laatste jaar waarin plug-in hybrides met 7 procent bijtelling te registreren zijn. Hierdoor raakt de kleine groep auto’s die aan de eisen hiervoor voldoet in rap tempo uitverkocht. Dat blijkt uit een belronde van AutoWeek langs de importeurs van modellen die aan de eisen voor 7 procent bijtelling voldoen. Hun informatie is zeker voor zakenrijders erg nuttig, en dus geven wij deze hier graag aan u door. Zie ook www.autoweek.nl. De Volvo XC90 T8 Twin Engine staat bijvoorbeeld wel op de prijslijst, maar wie nu bestelt, krijgt deze auto zeer waarschijnlijk pas in 2016. Bij levering na 1 januari is het bijtellingstarief 15 procent in plaats van de huidige 7 procent. Ook bij veel andere modellen is levering in 2015 in meer of mindere mate problematisch. Dat heeft te maken met quota die Nederlandse importeurs bij de fabriek kunnen reserveren: er zit meestal een limiet op het aantal auto’s dat voor Nederland bestemd is. Daardoor is het logisch dat juist de populaire plug-in hybrides die voor ons land bestemd zijn, uitverkocht raken. De bijtellingswijzigingen die per 1 januari 2016 gelden, zijn ook voor andere types auto’s ingrijpend. Zo gaat het bijtellingspercentage voor auto’s met een CO2-uitstoot van 51-106 g/km naar 21 procent. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 107 gram en meer zal een bijtellingstarief van 25 procent gelden, momenteel ook het hoogste bijtellingstarief. Alleen voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 g/km (in de praktijk volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s) blijft het bijtellingstarief gelijk, namelijk 4 procent. De redactie van Autoweek belde alle importeurs om te informeren naar de beschikbaarheid en levertijd van hun modellen met 7 procent bijtelling. Hun vraag: kunnen jullie de mensen die nu een auto bestellen garanderen dat deze nog in 2015 geleverd wordt?

Audi A3 Sportback E-tron
Sinds ongeveer een jaar is het ook bij Audi mogelijk om in het C-segment elektrisch te rijden. Met de A3 E-tron krijg je een 1,4-liter TFSI-motor met 150 pk, die goed bevriend is met een 102 pk sterke elektromotor. Samen zijn ze goed voor 204 pk en daarmee is de A3 E-tron onder de kap nagenoeg identiek aan de Golf GTE van concerngenoot Volkswagen. Op de vraag of je je A3 E-tron nog dit jaar geleverd krijgt als je hem nu bestelt en dus in aanmerking komt voor 7 procent bijtelling, krijgen we een volmondig ‘JA!’ van Audi te horen.

BMW i3 rex
De BMW i3 met range-extender voldoet aan de eisen voor 7 procent bijtelling. Volgens BMW Nederland zijn er voldoende productieplaatsen voor Nederland gereserveerd en is levering in 2015 op dit moment gegarandeerd.

BMW i8
Als je echt iets bijzonders wilt rijden én wilt profiteren van 7 procent bijtelling, dan heeft BMW ook nog de spectaculaire i8 staan. Toegegeven, hij kost je 138.000 euro, maar je hebt wel de garantie dat je ‘m dit jaar geleverd krijgt én dat je dus maar 7 procent van dat bedrag hoeft bij te tellen.

Ford C-Max Energi
De enige MPV die aan de eisen voldoet, komt uit de stal van Ford: de C-Max Energi Plug-in Hybrid. Na de Prius Plug-in de goedkoopste optie voor 7 procent bijtelling. De importeur vertelt ons: “Levering van de C-Max PHEV in 2015 is nu nog gegarandeerd. Als het zover is dat we dat niet meer kunnen garanderen, dan zullen dealers dat uiteraard aangeven bij de klanten.”

Mercedes-Benz C 350 e
De Mercedes C 350 e is als Sedan en Estate te rijden met 7 procent bijtelling. Tenminste, als je ‘m al besteld hebt. Inmiddels meldt de importeur dat ‘levering vóór 1 januari 2016 bij zowel de Sedan als de Estate een thema kan zijn’. Daarover informeren dealers de klant vooraf. Mercedes-Benz Nederland doet uiteraard z’n best om meer exemplaren los te weken in Stuttgart, maar de kans is behoorlijk groot dat je achter het net vist als je nu pas intekent voor een C 350 e.

Mercedes-Benz C-Klasse (S 205) 2014

Mitsubishi Outlander PHEV
Met de Outlander schoot Mitsubishi regelrecht in de bijtellingroos en binnen mum van tijd werd het Nederlandse wegennet bevolkt door deze Japanse SUV-met-stekker. Mitsubishi Nederland is behoedzaam op het geven van leveringsgaranties, maar doelt daarmee vooral op externe factoren die de productie of levering in de weg zouden kunnen staan. Als je nu een Outlander PHEV bestelt, kun je er gewoon van uitgaan dat je die nog netjes geleverd krijgt en dus jarenlang kan profiteren van 7 procent bijtelling. Logischerwijs benadrukt Mitsubishi dat levering in 2015 geen vast gegeven is als je pas rond september of later de orderboeken induikt.

Opel Ampera
Opel en Chevrolet hadden in 2010 een dikke primeur te pakken toen ze de Ampera/Volt-tweeling presenteerden. In Nederland kwam het duo in 2011 op de markt, en daarmee waren het de eerste bereikbare plug-inhybrides op de Nederlandse markt. De Fisker Karma was net iets eerder, maar met een prijskaartje van ruim een ton in tellen we die even niet mee. De Ampera had met meer dan 2.500 verkochte exemplaren z’n topjaar in 2012, een jaar later werden er nog eens ruim 2.200 verkocht. Volgens Opel Nederland is de voorraad toereikend om aan de huidige vraag te kunnen voldoen en is levering in 2015 gewoon gegarandeerd. Wie er nu één bestelt, is vijf jaar lang lief voor z’n portemonnee dankzij 7 procent bijtelling.

Toyota Prius Plug-in
Toyota lanceerde in 2000 de eerste generatie Prius op de Nederlandse markt, maar was daarmee nét niet het eerste merk met een hybride in ons land. Daar stak Honda met de eerste Insight – dat inmiddels tot cultheld bestempelde model – een stokje voor. In het thuisland was de Prius echter wél de eerste hybride die massaal werd geproduceerd. Helaas voor beide merken waren er destijds nog geen of nog niet genoeg stimulerende regelgevingen vanuit de overheid. Maar terug naar de Prius: sinds 2012 is deze er ook als Plug-in Hybrid en Toyota weet ons te vertellen dat het met de levering wel goed zit als je er nu één bestelt. Net als Mitsubishi plaatst ook Toyota een kleine kanttekening door te zeggen dat je niet tot de laatste maanden van het jaar moet wachten om er één te bestellen, en dat lijkt ons wel zo netjes.

Volkswagen Golf GTE
Volkswagen heeft vooraf goed geanticipeerd op het succes van de Golf GTE: er is een ruime voorraad aanwezig en er zijn voldoende productieplekken in Wolfsburg geclaimd om levering in 2015 te garanderen.

Volkswagen Passat GTE
In september start de levering van de Passat GTE. Er zijn vooraf al zo’n 1.000 orders geplaatst. De importeur benadrukt dat levering in 2015 niet meer gegarandeerd kan worden als er plotseling veel meer belangstelling voor de auto blijkt te zijn: het aantal productieplekken voor Nederland is immers beperkt. Omdat het twijfelachtig is of je de Mercedes-Benz C 350 e nog in 2015 kunt rijden als je nu bestelt, verwachten we een behoorlijke run op de grootste plug-inhybride van Volkswagen. (Morgen wordt bekendgemaakt wat de prijzen zijn van de Volkswagen Passat GTE.)

Volvo V60 D5 en D6 Twin Engine
Wisselende berichten bij de Volvo V60 Plug-in Hybrid. Alle Nederlandse productieplekken van de D5 Plug-in Hybrid voor 2015 zijn vergeven. Vooralsnog kan Volvo echter wél nog orders voor de V60 D6 Twin Engine in 2015 honoreren. Dus mochten de C 350 e en Passat GTE niet meer beschikbaar zijn, dan kun je alsnog kiezen voor de (iets duurdere) V60 D6 Twin Engine.

Volvo XC90 T8
Wie interesse heeft in een Volvo XC90, heeft voor 2015 pech gehad. Alle Nederlandse productieplekken zijn vergeven – óók voor de versies met conventionele benzine- en dieselmotoren (die dus in de categorie van 25 procent bijtelling vallen). De importeur heeft aangegeven intensief te lobbyen bij de Zweedse fabriek voor meer exemplaren van (met name) de T8 Twin Engine, maar de kans is behoorlijk klein dat je er in 2015 nog eentje kunt rijden als je nu pas bestelt.

6euyuwvbg8i6_600

Overigens: staar u niet blind op dat bijtellingspercentage. Vaak zijn de uitvoeringen met alleen een benzine- of dieselmotor in aanschaf en leasetarief veel goedkoper dan bovengenoemde modellen. De bijtelling is dan wel hoger, maar over een lagere nieuwprijs en met lagere maandlasten. Dat kan ook interessant zijn. Of nog beter: gewoon een auto met uw hart kiezen, niet met de portemonnee. Grote kans dat u daaraan extra veel rijplezier beleeft.

Leave a Comment