De meesten van ons dromen van het hebben van een grote, ruime badkamer met een apart bad en een douche, twee wastafels en misschien zelfs wel met een decadente ligstoel om lekker in te loungen. Of je die droom nu wel of niet kunt waarmaken, je kunt er in ieder geval wel voor zorgen dat je badkamer ruimer oogt en ruimtelijker aanvoelt. Van het zorgvuldig kiezen van je kleurenpalet en essentiële armaturen tot het gebruik van een paar slimme visuele trucs, je kunt enkele of al deze tips gebruiken om je badkamer twee keer zo groot te laten lijken.

1. Less is more

kleine-badkamer-open-ruimte

Als je niet veel opbergruimte nodig hebt, overweeg dan om een of meerdere kleinere kasten te gebruiken in plaats van één grote kast, die het ruimtelijke effect wat wegneemt. Als je de grote vlakken wegneemt, zal het gebied minder vol en dus ruimer aanvoelen. En als je het toilet in een andere kamer kunt plaatsen met een fonteinset, dan zou dat nog meer ruimte creëren.

2. Ga voor luchtig en kies voor wit op wit

witte-badkamer-zwart

Eén van de gemakkelijkste manieren om je badkamer een ruime uitstraling te geven, is door veel wit te gebruiken. Kies voor witte tegels, witte verf, wit meubilair en witte accessoires. Deze kleur, die eigenlijk geen kleur is, laat de ruimte groter lijken. Het reflecteert ook elk beschikbaar licht in plaats van het te absorberen.

Witte afwerkingen kunnen elke ruimte groter doen lijken, maar ze zijn vooral effectief in een badkamer. Omdat een badkamer meestal al veel witte armaturen heeft (bijvoorbeeld het bad, het toilet en de wastafel), zorgt wit op de andere oppervlakken voor een naadloze look, die de ruimte zo luchtig mogelijk laat lijken.

Je moet wel weten dat het gebruik van veel wit niet betekent dat de ruimte geen karakter heeft. Het gebruik van verschillende texturele elementen zoals stenen of tegels en textielaccenten en af en toe wat metalen of hout, zal de badkamer er prachtig maar toch ruim uit laten zien.

3. Probeer ton-sur-ton

Geen fan van grimmig wit? Je kunt nog steeds een heel groot en luchtig effect krijgen met een ton-sur-ton palet in warm beige, zacht grijs of zelfs zachte tinten zoals poederblauw. Kies een weelderige tegel en zoek een verfkleur voor de resterende muren en verf die in een kleur. Het totale effect is nog steeds sereen en spa-achtig, zonder dat het te steriel en te kil zal aanvoelen.

4. Gebruik een zwevende badkamerkast

In een strakke badkamerruimte kan het lastig zijn om de vraag naar opslag in balans te brengen met een verlangen om juist ruimte te creëren. Een zwevende badkamerkast is een geweldige oplossing. Het geeft je veel ruimte om je dagelijkse benodigdheden in op te slaan, maar omdat je de vloer onder de kast kunt zien zal de ruimte toch groot lijken. In een heel erg kleine ruimte kan het hebben van een beetje meer ruimte om je voeten goed neer te kunnen zetten echt een groot verschil maken.

5. Ga voor groot met een spiegel

grote-spiegel-badkamer

Een grote spiegel kan de grootte van je ruimte verdubbelen en vooral in een badkamer, kan het echt helpen om de ruimte visueel te verdubbelen.

Misschien kan een hele grote spiegel een beetje duur zijn, maar in vergelijking met de prijs van het betegelen van die muur, kan het betegelen met spiegeltegels je echter wel een even dramatische look (misschien zelf wel meer) voor minder kosten geven.

Geef wat extra uit aan een grote spiegel met een mooie lijst of laat van muur tot muur een spiegel op maat maken. Het effect kan zo krachtig zijn, dat je weinig anders nodig hebt om de badkamer er perfect afgewerkt uit te laten zien. Dit kan vooral effectief zijn in hele kleine badkamers met kleine wanden, die niet veel spiegel nodig zullen hebben om het te bedekken.

6. Gebruik een glazen paneel

grote-badkamer

Een andere geweldige manier om meer ruimte te maken, is door een douchegordijn (dat toch een beetje een visuele wand vormt, zelfs wanneer het is opengetrokken) te vervangen door een glazen paneel of een deur. Alle vierkante meters van de ruimte zijn meteen zichtbaar wat je, vooral als je onder de douche staat, een ruimtelijk gevoel geeft.

Als je meer privacy wenst, kun je een mat of getint glazen paneel gebruiken, waardoor er nog veel licht naar binnen komt en je douche-ervaring minder claustrofobisch aanvoelt.

Als je een complete renovatie uitvoert en jezelf niet als een badmens beschouwt, probeer dan het bad helemaal uit de badkamer weg te laten en in plaats daarvan alleen een douchecabine te installeren. Ze zijn gemakkelijker in en uit te stappen en het verwijderen van de kuip zorgt voor veel meer ruimte in de badkamer.

7. Vind jouw extra ruimte

Soms kan een beetje extra ruimte hem in kleine details zitten. Het toevoegen van bijvoorbeeld een open nis zorgt niet alleen voor extra lege ruimte in de muurholte, die je kunt gebruiken als opslag, maar het kan ook veel visuele diepte toevoegen waardoor de muren verder weg lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Houd je niet van open plankjes? Gebruik die nisruimte dan voor een inbouwkast en profiteer ook van al die functionele opslag zonder dat je een groot object in de badkamer hoeft neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat de badkamer ruim en groot aanvoelt en dat je veel extra elleboogruimte hebt.

Houd er wel rekening mee dat het loodgieterswerk, de leidingen en bijvoorbeeld de verborgen kabels van invloed kunnen zijn op waar je wel en geen nisje kunt maken, dus je moet, voordat je van plan bent om muren open te breken, zeker advies aan een professional vragen.

8. Breng heldere verlichting aan

Goede verlichting is belangrijk om elke ruimte er groot en open uit te laten zien maar in badkamers, waar vaak niet veel natuurlijk licht beschikbaar is, is dat extra belangrijk. Bovendien heb je in een badkamer goede verlichting nodig om dingen te doen zoals scheren of make-up aanbrengen, dus het belang van goede verlichting kan niet genoeg worden benadrukt.

Om deze redenen is het belangrijk om een rijk verlichtingsschema te hebben, bij voorkeur met meerdere lichtbronnen op verschillende locaties. Een aantal plafondlampen, evenals spotjes of een eigentijdse spiegel met een verlichte rand, zal je helpen om meer licht te creëren en de ruimte helder en open te laten aanvoelen.

In een klein gastentoilet of in ruimtes waar je geen nieuwe elektrische bedrading kunt toevoegen, moet je proberen om je plafond lamp te vervangen door een lamp met meerdere lampen, zodat je licht uit verschillende richtingen hebt.

9. Maak lange banen

Of je badkamer nu een typische rechthoek is of een vreemde vorm heeft, je kunt meestal wel een muur of gebied vinden dat iets langer is dan andere en hier moet je dan de nadruk op leggen. Als je een plank, een strook tegels, een lijst of een ander lang element (zelfs een eenvoudige verfstreep) toevoegt, kun je de langste baan in je badkamer benadrukken en het oog naar het breedste punt trekken.

In deze badkamer wordt het lage plafond minder benadrukt door de brede plank en de strook tegels die het breedste punt markeren.

10. Duw de wanden visueel uit elkaar

Als je badkamer heel lang en tunnelvormig is, moet je in plaats van de lengte nog meer te benadrukken, overwegen om tegen de lengte in te werken en in plaats daarvan de breedte visueel uit te rekken.

Deze badkamer gebruikt lange, elegante vloertegels, evenals een band met accenttegels in de douche, om de breedte van de badkamer visueel uit te rekken en zo voor een meer uitgebalanceerde look en een minder tunnelachtige atmosfeer te zorgen.

Leave a Comment