Het bouwen of het renoveren van een badkamer is geen sinecure en je moet veel overwegingen maken bij het selecteren van de armaturen, de oppervlaktematerialen, de kasten en de elektrische en sanitaire behoeften. Het is dus van cruciaal belang om goed te plannen en te overwegen hoe jij en jouw gezin de ruimte op basis van de individuele behoeften zullen indelen. Als je een klein huis hebt die je mooi wilt inrichten, check deze tips dan eens.

De drie principes van het badkamerontwerp zijn het uiterlijk, de bruikbaarheid en de duurzaamheid. Lees verder voor hun belangrijke inzichten over één van de meest gebruikte kamers in het huis.

1. Laat het ontwerp een gevoel van rust creëren 

badkamer-ramen

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte voor elk functioneel gebied toewijst. Als je bijvoorbeeld een vrijstaand bad wilt, maar er niet voldoende ruimte voor hebt, zal het bad niet tot zijn recht komen en zal de esthetiek van de badkamer eronder lijden. Vermijd bovendien dat het toilet het middelpunt van de badkamer wordt (toiletten van Douche Concurrent zijn overigens een aanrader). Laat een wastafel of een vrijstaand bad het eerste stuk zijn dat je ziet als je de badkamer binnenkomt.

2. Installeer geen badkuip, die je toch niet zult gebruiken

kleine-badkamer-open-ruimte

De meeste mensen geven de voorkeur aan een grote, ruime douche boven een ruim bad, maar maken zich zorgen over de restwaarde van hun eigendom als het geen bad heeft. Als je niet kunt kiezen tussen die twee, overweeg dan hoeveel mensen in jouw gezin regelmatig in bad zullen gaan en vraag jezelf af of het installeren van een badkuip het comfort van jouw doucheruimte in gevaar kan brengen.

3. Installeer voldoende verlichting

Een goede verlichting is een essentieel onderdeel van een praktische badkamer. Zorg ervoor dat de taakverlichting en de verlichting van de spiegel correct zijn geplaatst om schaduwen te voorkomen. Stemmingsverlichting is een geweldige manier om een meer ontspannen sfeer te creëren.

4. Kies voor onderhoudsarme materialen 

Duurzame en gemakkelijk te onderhouden materialen, zoals porselein en gereconstitueerde steen, zijn jouw beste keuze voor badkameroppervlakken. Natuursteen ziet er geweldig uit, maar omdat het poreus is, vereist het meer afdichting en wordt het na verloop van tijd moeilijker om te onderhouden. Overigens zou je kunnen denken aan een hangend toilet, zodat je eromheen makkelijker schoon kan maken. Ook is een wandcloset een mooie optie.

5. Overweeg een tegelstructuur

luxe-badkamer-modern

Let bij het kiezen van glanzende tegels voor de doucheruimte op dat ze niet te glad zijn. Aan de andere kant kunnen tegels met grovere oppervlakken moeilijker te reinigen zijn omdat ze de neiging hebben om vuil vast te houden. Kies voor een tegel die niet te glad of te ruw is en als je tegels van natuursteen gebruikt, zorg er dan voor dat je ze afdicht zodat ze beter waterbestendig zijn.

6. Niet beknibbelen op het waterdicht maken, elektriciteit en sanitair

Gebruik een erkend loodgietersbedrijf, omdat je geen problemen wilt zoals frequente lekkage van de badkuip of van de douche. Dit zijn dure reparaties en die na verloop van tijd nog verder kunnen oplopen. Werk samen met erkende loodgieters en elektriciens om ervoor te zorgen dat jouw plannen veilig en goed werken.

Leave a Comment