Laat je niet afschrikken door je nieuwe badkamerproject. Volg onze stapsgewijze handleiding voor het indelen van een badkamer , die echt te gek zal zijn
Het was ooit een onbelangrijke ruimte en in sommige gevallen was de badkamer zelfs in de schuur of in de tuin gemaakt. Maar tegenwoordig is de badkamer, na de keuken, in termen van meerwaarde van een woning waarschijnlijk de belangrijkste ruimte in huis. Omdat we proberen om onze kostbare tijd steeds beter te benutten, is de luxe van de badkamer verhoogd. Niet langer alleen gebruikt voor onze puur praktische behoeften, renoveren velen van ons onze badkamers met ook ontspanning en verwennerij in het achterhoofd.
Naast eenvoudige renovaties willen ook steeds meer mensen extra badkamers en en-suite badkamers. Wat jou reden ook is, het ontwerpen van een nieuwe badkamer is een serieuze onderneming en kan trouwens ook behoorlijk lastig zijn. Het vereist nogal wat technisch inzicht en je hebt vaak met een compacte ruimte te maken, waardoor de mogelijkheden wat beperkter zijn. Om deze reden zal een zorgvuldige planning vanaf het begin kostbare fouten en veranderingen tijdens de verbouwing kunnen voorkomen.
1. Beoordeel wat je echt nodig hebt in jouw badkamer
Begin met het uitwerken van jouw belangrijkste prioriteiten. Een badkamer waar het hele gezin gebruik van moet maken of een spa-achtige badkamer vereist een lange lijst met specificaties en accessoires, die een bad, een aparte douche, dubbele wastafels en enorm veel opslag kunnen omvatten. Terwijl een en-suite badkamer of een badkamer voor de gasten mogelijk alleen een douche en een toilet nodig hebben.
Vraag jezelf vervolgens af wat voor soort ruimte je hoopt te bereiken. Zoek je een ruimte waar je je kunt ontspannen of wil je juist energie krijgen van die ruimte? Dit heeft namelijk invloed op de armaturen, de fittingen en op het kleurenschema dat je kiest. Vergeet even hoe je je badkamer momenteel gebruikt en stel je in plaats daarvan voor hoe je deze wilt gaan gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van je ervaringen wanneer je geweldige spa’s hebt bezocht en visualiseer hoe je je nieuwe schema wilt laten functioneren.
2. Maak een badkamerindeling
Wijzig de indeling van de badkamer alleen als het echt nodig is. Als de indeling goed is, laat het dan zo. Het is ook een veel goedkopere optie omdat het verplaatsen van waterleidingen en de afvoer naar het riool duur kan zijn.
Het vervangen van verlichting, vloeren en tegels of het opnieuw schilderen van muren is een snelle manier om voor een nieuw uiterlijk te zorgen. Als de indeling niet helemaal goed is, moet je nadenken over de manieren waarop je kleine maar effectieve wijzigingen kunt aanbrengen. Hangende deuren of schuifdeuren aanbrengen is bijvoorbeeld een uitstekende manier om meer ruimte te winnen.
Als je van plan bent om de indeling te wijzigen, moet je je badkamer eerst zorgvuldig opmeten. Let op de positie van deuren en de ramen en de eventuele leidingen. Het kan ook helpen om een schets op ruitjespapier te tekenen of om een online ontwerptool te gebruiken.
Het is ook een goed idee om een showroom voor badkamers bij je in de buurt te bezoeken omdat de ontwerpers veel ervaring hebben met het maximaliseren van de ruimte en tegelijkertijd met het minimaliseren van dure fouten.
Houd ten slotte in gedachten dat ook jouw behoeften in de komende jaren kunnen veranderen. Omdat je op dit moment geen bad in je leven nodig hebt, betekent dat niet dat dat altijd zo blijft. Je gezin kan groeien of je verkoopt misschien je woning wel en dan kan een bad voor een meerwaarde zorgen.
3. Zoek inspiratie
Kies in een vroeg stadium wat de stijl moet worden, omdat dit de keuze van al je andere aankopen zal bepalen. Je belangrijkste opties zijn oud, modern, klassiek of juist een eigentijdse uitstraling. Hotels, en dan met name kleine boetiek hotels, zijn een fantastische bron van ontwerpinspiratie, dus bezoek hun websites en doe inspiratie op. Heel vaak hebben ze ook in een kleine ruimte toch een volledige badkamer gemaakt.
Blader door interieurtijdschriften om plaatjes te verzamelen en probeer een visuele checklist samen te stellen van wat je aanspreekt. Het maakt niet uit of dat nu een oosterse Zen look is of iets dat meer op Scandi is geïnspireerd. Het hebben van een overzicht, zet je op het goede spoor. ‘Dit helpt echt bij het formuleren van je ideeën voor de look’ zegt Hayley Tarrington. ‘Het is gemakkelijker om iemand een moodboard te laten zien om je visie te uiten.’
Praat met vrienden, die soortgelijke projecten hebben voltooid, over wat ze leuk vinden aan hun nieuwe badkamer en zo kun je ook de valkuilen en de problemen, die ze hebben ervaren, vermijden.
4. Wees realistisch over je ruimte
Het heeft geen zin om te dromen over een dubbel wastafel, een geweldige inloopdouche of een stoomcabine als dit allemaal niet past. De waarheid is zelfs dat de meeste Nederlandse badkamers niet groter zijn dan een 2-persoonsbed .
Maak het niet te vol (hierdoor zal de kamer alleen maar kleiner lijken) en onderzoek of er producten zijn, die je zullen helpen om het meeste uit je vierkante meter te halen. Je kunt dan denken aan een bad en douche of aan een vierkant Japans bad.
5. Vergeet niet dat ventilatie belangrijk is
Vaak zien mensen de ventilatie in hun badkamer over het hoofd en ze zullen daar later spijt van krijgen. Het is zeker belangrijk in een badkamer met meubels, omdat condens het hout kan beschadigen. Een open raam alleen is niet genoeg.
Je wilt zeker niet dat de badkamer vochtig wordt en al helemaal niet als de badkamer dicht bij de slaapkamer ligt en daarom moet de ventilatie op en top in orde zijn. Je wilt gewoon niet dat de stoom naar de slaapkamer stroomt. Let er wel op dat je voor een systeem kiest, dat redelijk stil is.
6. Opbergruimte
Opbergruimte is de sleutel tot een geweldige badkamer – en nee, een minimale glazen plank is niet genoeg! Toiletartikelen die her en der staan en flessen met shampoo op de vloer van de douche maken de ruimte rommelig. Een opbergsysteem voor extra handdoeken is ook een slimme aankoop.
‘Met spiegelkasten kun je je producten opslaan en tandenborstels en elektrische scheerapparaten opladen’ adviseert Chris Payne. ‘Niche-opslag in de muren zorgt er ook voor dat je shampooflessen discreet in de douche kunt opbergen.’
7. Denk aan je badkamerverlichting
Omdat badkamers vaak naast slaapkamer liggen, moet de verlichting zorgvuldig worden uitgekozen. Je wilt niet dat er midden in de nacht felle lampen aangaan. Het is niet comfortabel voor de persoon die naar de badkamer moet, maar ook niet voor de persoon die in de slaapkamer naast de badkamer ligt te slapen.
‘Ik stel voor dat je overweegt om verschillende soorten verlichting te hebben’ suggereert Chris Payne. ‘Als je ‘s avonds laat naar de badkamer gaat, kun je gedempt licht gebruiken zodat je jezelf niet te veel wakker zult maken! Je kunt ook kiezen voor verlichting die kan worden bediend door een bewegingssensor, wat betekent dat je geen gedoe hebt met een lichtschakelaar.’
8. Tegels zijn de gemakkelijkste manier om trends te volgen
Oppervlakken maken of breken een badkamer: er is maar weinig dat ouder aanvoelt dan grof, versleten vinyl. Een huidige trend is grafisch keramiek – zeg maar een soort lappendeken van decoratieve geometrie of een opvallend zeshoekig ontwerp. Je bereikt maximale impact met een ontwerp dat naadloos aansluit van vloer tot muur, maar je kunt ook kiezen voor alleen een muur of vloer. Denk voordat je je tegels kiest na over de verhoudingen van de ruimte. Zeer decoratieve ontwerpen kunnen te druk zijn voor een kleine ruimte, terwijl ze een ideale manier kunnen zijn om sfeer en warmte toe te voegen aan een grote badkamer.
9. Bedenk een budget
Als je van tevoren een budget kiest, kun je bepalen wat je wilt uitgeven en waar je op wilt besparen. En het goede nieuws is dat het geen duizenden euro’s hoeft te kosten om een spa-gevoel te kunnen creëren. Investeer in slechts één mooi stuk, zoals bijvoorbeeld een vrijstaand bad (dat je kunt kopen voor minder dan een paar honderd euro) en pronk met een meer budgetbewuste achtergrond. Houd er rekening mee dat je ook wat geld moet reserveren voor praktische elementen. Je hebt misschien een groter waterreservoir nodig als je een regendouche ophangt en een waterontharder kan een slim idee zijn om kalkafzetting te voorkomen.
10. Bepaal waar je je inkopen doet
Hierdoor wordt grotendeels je budget bepaald. Sommige sanitair winkels bieden een alles-in-één oplossing en helpen je bij het ontwerp en e installatie. Ook de decoratie is vaak inbegrepen in de prijs. Hoewel dit niet de goedkoopste optie is, kan het je wel tijd en gedoe besparen. Als alternatief kun je ook de ruimte zelf ontwerpen, je eigen inkopen doen en een loodgieter of een aannemer inhuren om je plan uit te werken. Dit zou op de lange termijn goedkoper moeten zijn, maar het kost je wel meer moeite.
Er gaat natuurlijk niets boven het echt zien van de producten, dus neem de tijd om veel showrooms te gaan bezoeken. Wees niet bang om in het bad te gaan liggen en het te testen op comfort en probeer ook de meubels en de kranen even uit.
Vraag offertes van ten minste drie verkopers en zorg ervoor dat je weet wat elk deel van je project gaat kosten. Dit voorkomt later extra kosten.
11. Zoek naar aanbevelingen
Vraag vrienden en familie naar aanbevelingen voor aannemers en verkoopadressen. Vraag altijd om referenties en zorg ervoor dat de persoon, die je kiest, iemand is die je vertrouwt en – belangrijker nog – leuk vindt, want deze zal een week of langer bij jou thuis over de vloer komen. Vergeet niet dat de beste prijs niet altijd resulteert in de beste service.
Als je muren doorbreekt, ramen verplaatst of toevoegt of nieuwe balken plaatst, neem dan contact op met de eigenaar van het pand of de woningbouwvereniging om te kijken of je een vergunning nodig hebt.
Door je materialen via de aannemer te kopen, kun je mogelijk profiteren van inkoopprijzen. Sommige grotere leveranciers van badkamers geven een snelle levering en hoge kortingen aan aannemers. Vergeet echter niet dat de aannemer natuurlijk wel kosten in rekening brengt voor zijn moeite die hij heeft gedaan om te bestellen.
Fabrikanten kunnen drie of vier weken nodig hebben om te leveren, terwijl luxe merken soms wel acht weken levertijd hebben.
Vergeet bij het plaatsen van je bestellingen niet de benodigdheden zoals bijvoorbeeld de afvoer voor het bad en de gootstenen en probeer de levering zo in te plannen dat deze samenvalt met wanneer de aannemer op locatie is, anders kan hij niet verder. Probeer te voorkomen dat aannemers niets kunnen doen omdat de materialen niet aanwezig zijn, terwijl jij ze op dat moment wel betaald om aanwezig te zijn.
BESTE TIP: controleer VOORDAT je je bestelling plaatst, wat de retourperiode is, zodat je weet hoe lang je iets kunt terugbrengen. Neem zodra ze worden geleverd de tijd om de staat van je armaturen en fittingen te controleren.
12. Bereken hoeveel tijd je klus in beslag zal nemen
Je komt meestal maar één keer per maand in de plaatselijke sportschool, maar dat zal zeker veranderen als je van plan bent om de enige badkamer thuis aan te gaan pakken. Je zult zien dat die kleedkamers snel een nieuwe aantrekkingskracht krijgen! Hoe lang je zonder douche of bad zit, zal afhangen van de klus die je wilt gaan uitvoeren. De verbouwing kan slechts dagen in beslag nemen maar kan, als je van plan bent om verlichting of loodgieterswerk te verplaatsen, ook weken duren.
Als je geen lidmaatschap van een sportschool hebt, moet je misschien je buren lief aankijken, dus begin te glimlachen wanneer je de buurman voorbij ziet komen. Geloof ons, met droogshampoo kom je ook een heel eind…
Leave a Comment