Tips voor het verbouwen van de badkamer zijn oh zo handig als je een badkamer helemaal opnieuw wilt gaan ontwerpen, wat trouwens wel wat meer werk is dan een snelle make-over van de badkamer. Wanneer je een bestaande indeling opnieuw wilt reorganiseren of de huidige leidingen wilt gaan verleggen, kun je soms in de verleiding komen om ervoor te kiezen om gewoon helemaal opnieuw te beginnen. Als dat het geval is, kan je alvast op Superbath even rondkijken en inspiratie opdoen.
Vrees niet, want wij hebben de beste tips voor het renoveren van een complete badkamer van verschillende experts voor je op een rijtje gezet, om ervoor te zorgen dat jouw verbouwing een groot succes wordt. Deze tips zorgen ervoor dat je geen onnodige kosten hoeft te maken. De kans is namelijk groot dat je veel onvoorziene zaken tegenkomt bij een badkamer verbouwing zonder een plan van aanpak.
1. Maak een indeling en houd je er aan
Vermijd onnodige wijzigingen in de bestaande opstelling van het sanitair. Hoe minder wijzigingen je aanbrengt, hoe lager de kosten zullen zijn. Als je dan toch een aantal belangrijke elementen moet verplaatsen, houd dan het toilet op zijn minst dichtbij zijn oude plaats zodat hij gemakkelijk verbinding kan maken met de bestaande afvoer naar het riool.
Als het ontwerp eenmaal is voltooid, verander het dan niet meer. Toon het eerst aan de elektricien, de tegelzetter en andere vakmannen, die betrokken zijn bij de verbouwing, om er zo zeker van te zijn dat ze geen problemen zien die hun deel van het project kunnen verstoren.
2. Vergeet niet om een elektricien in de arm te nemen
Je moet een goede elektricien zoeken voor de aanleg van alle bedrading, verlichting en de plaatsing van een elektrische douche of douchepomp. Overleg wat je wensen zijn, zodat jullie samen een schema kunnen plannen.
Zorg ervoor dat je voor een elektricien kiest die is aangesloten bij een vereniging, zodat je als er iets misgaat een aanspreekpunt hebt.
3. Bekijk voordat je gaat stuccen of betegelen naar het loodgieterswerk
Om ervoor te zorgen dat de leidingen voor zowel warm als koud water en de leiding voor het afvalwater op de juiste plaats zitten moet je, voordat je ook maar aan stuccen of betegelen denkt, alle sanitaire zaken regelen en objecten plaatsen. Regel alles van tevoren tot in de puntjes en neem deze taak heel erg serieus omdat alle wijzigingen op dit gebied in een later stadium voor veel extra kosten kunnen zorgen.
4. Hergebruik kranen of sanitair
Hergebruik kranen of sanitair die nog goed zijn en ook badkuipen zijn meestal trouwens nog wel te redden. Dit is een kosteneffectieve manier om bestaande badkamers te vernieuwen. Je kunt altijd opnieuw betegelen rond het bad of een nieuwe rand aan een bad toevoegen. Dit is niet alleen kosteneffectief, maar ook een prima manier om het karakter te behouden. Zorg er ook voor dat wanneer je nieuw sanitair koopt, het ook van goede kwaliteit is. Villeroy en Boch is bijvoorbeeld aan te raden.
5. Combineer om te kunnen besparen
Houd de basis wit en meng dan sanitair van verschillende leveranciers. Zo kun je betaalbare aankopen combineren met een kwaliteitsbad. Vermijd echter goedkope oplossingen zoals plastic baden of douchebakken die zo dun zijn dat ze vervormen en daarom moeilijk te verzegelen en waterdicht te maken zijn.
6. Eenvoud is effectief
Houd het ontwerp eenvoudig en vermijd rondingen, opstapjes, sierlijke lijsten en niet-essentiële details of versieringen. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe rendabeler het is.
7. Onthoud dat je kunt afdingen
Er is absoluut niets mis met het vragen om korting – in feite hebben sommige winkels het zelfs in hun prijzen opgenomen. Zelfs de grote doe-het-zelf winkels staan open voor onderhandelingen over prijzen.
8. Denk na over de waterdichtheid van de ruimte
Tegelsteunplaten kunnen worden gebruikt voor het bekleden van badkamerwanden en douchewanden. Ze zijn als ze worden dichtgetaped en verbonden 100% waterdicht en werken ook als isolatie (dus een goede aanbeveling wanneer ze onder vloerverwarming worden geïnstalleerd). Hiermee wordt het risico op lekken, wat ongelooflijk schadelijk en duur kan zijn om te repareren beperkt.
9. Denk ook aan de techniek
Voor de slimme thuis-tech fans zijn er talloze opties zoals waterdichte televisies die in een muur worden ingebouwd, ingebouwde hi-fi systemen, slimme verlichting voor meer sfeer en automatisch bedienbare raambekleding en kranen. Nogmaals, dit moet worden opgenomen in de planning van het ontwerp zodat de bedrading kan worden aangelegd.
10. Gebruik spiegels om een kleine badkamer groter te doen lijken
Gebruik grote spiegels om een kleine badkamer lichter en ruimtelijker te maken – een spiegel zonder lijst die de hele wand bedekt, is zeer effectief. Om na het douchen en baden het beslaan van de spiegel te voorkomen, moet je achter de spiegel een verwarmingselement plaatsen.
11. Kies voor goede vaklui
Of het nu loodgieters, aannemers, decorateurs of elektriciens zijn, kies altijd voor een vertrouwde vakman. Gebruik aanbevelingen van vrienden en vraag of je eerdere voorbeelden van hun werk mag bekijken.
- Vermijd werklui die om contant geld vragen – het is illegaal voor hen om hun inkomen niet te vermelden en als jij geen factuur hebt, hebt je ook geen bewijs in het geval dat er iets misgaat.
- Pas ook op voor verzoeken om vooruitbetalingen want dit kan er op wijzen dat het bedrijf er financieel slecht bij zit of dat ze zelfs bankroet zijn.
- Elke gerenommeerde bouwer tekent graag een eenvoudig contract met jou en een derde partij om ervoor te zorgen dat het overeengekomen werk wordt uitgevoerd.
12. Spaar niet op kranen
Dit zijn de items die dagelijks worden gebruikt en met name het regelen van de temperatuur van het water in huis is belangrijk. Koop douchekoppen die gemakkelijk schoon te maken sproeiers hebben en die kalkaanslag voorkomen. Dit is vooral handig als je in een gebied met hard water woont.
13. Werk het leidingwerk weg
Vraag je loodgieter om waar dat mogelijk is om leidingen en andere pijpen in de vloeren, plafonds en in kasten te verbergen. Dit maakt ook het leggen van vloeren veel gemakkelijker. Zorg er echter wel voor dat essentiële onderdelen toegankelijk zijn in het geval van een lekkage.
Als je een vrijstaand bad uit de buurt van muren installeert, kun je het bad het beste op een verhoging plaatsen en het leidingwerk eronder verbergen.
14. Vergeet de ventilatie niet
Vaak ontstaan vochtplekken door condensatie. Een badkamer is vochtig en dampig van aard, dus installeer geschikte ventilatiesystemen (zoals een afzuigkap) om vocht tot een minimum te beperken.
Als je badkamer voorzien is van houten ramen, zal een raamventilator die condensatie kan opzuigen van onschatbare waarde zijn om snel vocht af te voeren en zo het rotten van hout en aanslag op spiegels te voorkomen.
15. Vermijd, waar mogelijk, aan de wand gemonteerd sanitair
Bij een verbouwing staat minder werk ook voor minder kosten. Aan de wand gemonteerde kranen, wastafels en toiletten vereisen vaak gespecialiseerde bevestigingen, het verleggen van leidingen en het verbergen van stortbakken. Het is sneller en goedkoper om gewoon gemonteerde kranen, wastafels en toiletten te monteren.
16. Gebruik niet te veel wit licht
Kies voor smart lampen van Majstra. Bekijk de fittingen met meerdere lampen maar die slechts één enkele voedingskabel nodig hebben zodat je toch wat flexibeler met de verlichting kunt omgaan.
Als je als onderdeel van de renovatie ook besluit om de bedrading aan te pakken, dan kun je van de gelegenheid gebruik maken om iets complex te doen, zoals twee groepen aanleggen voor de badkamerverlichting zodat je de taakverlichting en dimbare sfeerverlichting los van elkaar kunt bedienen.
17. Investeer in een opvallend stuk voor een luxe uitstraling
Kies een opvallend stuk die je badkamer een opvallend, luxe gevoel geeft. Dit kan bijvoorbeeld een vrijstaand bad zijn. Als je tegels hebt gevonden die eigenlijk te duur zijn, kunt je deze op een duidelijk zichtbare muur gebruiken en de meer betaalbare tegels ergens anders plaatsen.
18. Een grotere ruimte heeft meer verwarming nodig
Als je van plan bent om je badkamer groter te maken vergeet dan niet dat dit ook betekent dat je een grotere ruimte moet verwarmen. Bekijk of de bestaande verwarming en nog volstaat of dat je een krachtigere handdoekverwarmer of radiator nodig hebt. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om vloerverwarming aan te leggen. Controleer tegelijkertijd of door de toevoeging van nieuw sanitair de waterdruk niet wordt beïnvloed.
19. Denk eraan om veel opslagruimte in te plannen
Niets kan een mooie nieuwe kamer sneller bederven dan rommel, dus vergeet niet om ook aan de opslagruimte te denken. Gebruik opbergmeubilair en manden om alles buiten het zicht te houden (behalve je luxe toiletartikelen natuurlijk).
Ingebouwde of vaste kasten bieden veel opbergruimte maar dit moet vanaf het begin in het ontwerp worden opgenomen. Vrijstaande en modulaire meubels bieden meer flexibiliteit en kunnen worden toegevoegd nadat het sanitair is geïnstalleerd. Modulair meubilair kan ook aan de muur worden gemonteerd, waardoor er effectief gebruik kan worden gemaakt van de ruimte in de rommelzones van de badkamer.
20. Controleer of het materiaal geschikt is voor in een badkamer
Kies altijd materialen die bestand zijn tegen de omstandigheden van een badkamer. Van geschikte badkamervloeren tot waterdichte verven en verzegelde wandtegels, er zijn veel producten die speciaal zijn ontworpen om grote hoeveelheden water en vocht te kunnen weerstaan.
Leave a Comment