Je kent het wel die angst. Je wordt midden in de nacht wakker om naar het toilet te gaan en dan ben je opeens klaarwakker omdat die tegels heel erg koud aanvoelen onder je blote voeten. Of je komt thuis na een voetbalwedstrijd en je verlangt naar een luxe duik in het bad, maar de gedachte om je te moeten uitkleden in die koude ruimte, stopt je. Binnenkort is het weer winter en dan wil je juist dat een bezoekje aan de badkamer jouw lichaamstemperatuur verhoogt. In dit artikel vind je 14 suggesties die variëren van iets dat je in enkele minuten voor een paar euro kunt veranderen tot renovatie-ideeën voor het maken van de badkamer van jouw dromen.

1. Leg een gezellig vloerkleed neer

empty room

Een badmat hoeft echt niet persé rechthoekig te zijn. Leg een oosters kleedje neer om tijdens de herfst en de winter je voeten lekker warm te houden. De rijke kleuren zullen ook het uiterlijk van de ruimte warmer maken.

Zorg ervoor dat je een vloerkleed of een mat neerlegt die goed op de vloer blijft liggen of gebruik een antislip onderkleed om uitglijden te voorkomen.

2. Mix prachtige natuurlijke materialen

Spekstenen wastafels bovenop houten werkbladen voegen zoveel warmte toe aan een badkamer. Het lijkt erop dat de natuurlijke schoonheid dan echt tot zijn recht komt.

3. Bekijk de verlichting

We hebben de neiging om te denken dat er een bepaald soort karakterloos licht bij badkamers horen zoals bijvoorbeeld inbouwspotjes of gewone gloeilampen. Dit hoeft helemaal niet. Kijk een wat verder en kies voor verlichting die je normaal gesproken zou associëren met een zitkamer of een eetkamer.

Als je een hangende kroonluchter of een hanglamp in de badkamer wilt ophangen, vraag dan advies aan een erkende elektricien, die weet wat veilig is. Een kroonluchter mag niet te laag hangen, de armaturen moeten ook goed worden geaard en je hebt een hoog plafond nodig.

4. Overweeg vloerverwarming

Eén van de meest luxueuze dingen die je kunt doen om je badkamer bij koud weer lekker warm te maken, is investeren in vloerverwarming. Als je een renovatie plant, lees dan meer over wat je mogelijkheden en de kosten zijn.

Als je geen budget hebt voor zo’n grote investering, vraag dan aan een elektricien wat je mogelijkheden zijn voor het installeren van een verwarmingselement, die je kunt inschakelen voordat je een bad neemt. Nogmaals, het samenwerken met erkende professionals is hier een absolute must. Je moet, als het gaat om de elektronica in de badkamer, hierop niet bezuinigen.

5. Houd je handdoeken lekker warm

Een verwarmingselement waar je ook handdoeken aan kunt hangen voegt aan de badkamer luxe toe en het is heerlijk om een warme handdoek te kunnen pakken als je uit een stomende douche stapt. Online kan je uiteraard ook een mooie handdoeken aanbieding vinden, zodat je warme kleuren handdoeken kunt kiezen.

6. Doe een frisse kleur op de muur

De meeste mooie badkamers zijn tegenwoordig fris en wit, maar dat is zeker geen vereiste. Of je nu met vochtbestendig behang, verf of tegels aan de slag gaat, denk buiten de gebruikelijke kleurenpaletten van de badkamer want de kleur wit en marmer kunnen het een koele uitstraling geven.

7. Gebruik antiek

Een mooi houten meubel en een olielantaarn voegen aan een witte badkamer warmte en persoonlijkheid toe. Er zijn zelfs kaarsen verkrijgbaar voor in de lantaarns, wat voor een gezellig licht en een ontspannen sfeer zorgt.

8. Investeer in een badkuip, die warmte kan vasthouden

woman in white bathtub holding clear drinking glass

Materialen zoals koper, messing, vulkanisch kalksteen en speksteen houden warmte vast en helpen om het warme badwater warm te houden terwijl jij geniet van een tijdschrift of een lekker boek.

9. Installeer een stoomdouche

Hiermee kun je een droomruimte van je badkamer maken, maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Maar iedereen die ik ken en die er één heeft, snapt niet hoe ze ooit zonder hebben gekund. Ik heb ooit de kans gehad om er een uit te testen in een vakantiewoning en ik kan je melden dat het hemels was.

10. Overweeg een thuissauna

Van oudsher veel gebruikelijker in landen zoals bijvoorbeeld Zweden worden sauna’s ook steeds populairder in Nederland.

11. Laat het licht naar binnen

Ramen, dakramen en een helder glazen douchewand zorgen ervoor dat er volop natuurlijk licht naar binnen kan schijnen. Als je je zorgen maakt over je privacy, kun je ook het gebruik van spiegels overwegen.

12. Ga voor hout

comfort room with white bathtub and brown wooden cabinets

In een skihut of in een andere vakantiewoning zie je vaak het gebruik van hout in de badkamer. Als je van die look houdt, ga je gang en doe het thuis ook, maar denk erover na of je het niet al beu bent voordat de zomer komt.

Als je in plaats daarvan voor ‘groen’ wilt gaan, doe het dan met een knipoog. Knoestige dennenwanden zijn geen vereiste – je kunt ook met prachtige stoffen die patronen met bomen en takken hebben, een spiegel met een houten lijst er omheen en andere kleine accessoires een natuurlijke look nabootsen.

13. Voeg een zonnig douchegordijn toe

Geel zal een donkere winteravond opfleuren.

14. Voeg een open haard toe

Dit is één van de meest luxueuze dingen die je in je badkamer kunt hebben en daarom heb jij er een nodig!

Leave a Comment