Bekijk jezelf van je beste kant in een badkamerspiegel met de juiste afmetingen, die goed is opgehangen en waar de beste verlichting boven hangt.

Het is gemakkelijk om een spiegel over het hoofd te zien. Als we ernaar kijken, zien we immers een weerspiegeling van zoveel andere dingen voordat we de spiegel zelf zien. Maar een goede spiegel is een essentieel onderdeel van veel ruimtes en dan vooral je badkamer. Er zijn veel opties als het gaat om de grootte, de stijl en de vorm en daarom hebben wij een handleiding samengesteld om je te helpen de dingen in perspectief te plaatsen en de mooiste badkamerspiegel te krijgen.

Je spiegel op maat laten maken

luxe-badkamer-modern

Wanneer je de grootte van je spiegel kiest, moet je niet alleen rekening houden met de functie, die een spiegel heeft, maar ook met de verhoudingen. Denk aan de grootte van je spiegel ten opzichte van je wastafelmeubel om zo een evenwichtige look te kunnen creëren. Gewoonlijk zijn make-up spiegels niet breder dan het wastafelmeubel zelf, met enkele uitzonderingen die we later in dit artikel nog zullen bespreken. Een gebruikelijke aanpak is om de spiegel precies zo breed te maken als het wastafelmeubel, zodat de twee perfect op één lijn liggen.

Dit is natuurlijk veel gemakkelijker met een spiegel die je op maat laat maken, omdat je anders misschien geen spiegel kunt vinden met de exacte breedte van je wastafelmeubel. Als ze niet dezelfde breedte hebben, is een andere solide benadering om de spiegel ongeveer 70% – 80% zo breed te maken als het wastafelmeubel, zodat de spiegel een beetje kleiner lijkt, maar niet helemaal wegvalt. Met betrekking tot de hoogte hoeft een functionele spiegel slechts ongeveer 30 centimeter boven en onder de ooglijn van de mensen, die hem zullen gebruiken, te komen. Maar hoe meer hoogte je kunt krijgen, hoe beter dat dat is omdat het meer kijkhoeken en een meer open blik naar de ruimte biedt. Probeer minstens 120 tot maximaal 210 centimeter boven de vloer te reiken.

Eén spiegel versus meerdere spiegels

luxe-badkamer-goud

Als je een groot wastafelmeubel hebt, of een met meerdere wastafels, kun je ook meerdere spiegels gebruiken of één enkele spiegel ophangen die breed genoeg is om beide wastafels te bedienen.

Het gebruik van verschillende hoge en smalle spiegels kan een ruimte een meer verticale uitstraling geven, waarbij de hoogte van de ruimte wordt benadrukt (dit is vooral effectief wanneer je hoge plafonds hebt). Natuurlijk opent een enkele grote spiegel de ruimte door meer van de tegenoverliggende muren te reflecteren. Uiteindelijk komt de keuze neer op je persoonlijke voorkeur. Het gebruik van meerdere spiegels kan natuurlijk ook als er maar één wastafelmeubel is. Door een spiegel boven de wastafel te centreren en vervolgens een tweede spiegel symmetrisch aan de eerste toe te voegen, kan de hele compositie er in vergelijking met het gebruik van slechts een enkele spiegel veel aangenamer uitzien.

Muurlampjes

Een andere reden om kleinere spiegels te gebruiken, is natuurlijk om ruimte over te laten voor lampjes ertussen. Het licht rond een wastafelmeubel kan op verschillende plaatsen worden opgehangen, maar door het aan de zijkanten van de spiegel te plaatsen, wordt het gezicht goed verlicht en dat is zowel mooi als functioneel.

Wanneer je ruimte over laat voor verlichting, kies dan voor een spiegel die 60% – 70% van de breedte van het meubel heeft (gedeeld door het aantal spiegels als je er meer wilt ophangen), zodat de lichten de ruimte hebben om mooi te schijnen. Je kunt de verlichting het beste aan de zijkanten ophangen.

Spiegels van muur tot muur

Voor een andere benadering van het formaat van je spiegel, kun je ook de grootte van het badkamermeubel negeren en in plaats daarvan de spiegel gebruiken om de hele muur te vullen, vaak laat je het dan ook nog doorlopen boven het toilet. Deze benadering zorgt ervoor dat je een grotere spiegel gebruikt, die een compacte badkamer twee keer zo groot kan laten lijken. In dit geval kun je de spiegel letterlijk van muur tot muur (en meestal zelfs tot aan het plafond) laten lopen of deze van het ene uiteinde van het badkamermeubel naar het uiteinde van een nabijgelegen armatuur verlengen.
In het laatste geval moet het echter nog steeds het grootste deel van de muur vullen om te voorkomen dat het niet mooi uitkomt. En het moet netjes op één lijn liggen met de onderstaande objecten. Aan de ene kant is het best een grote investering om een spiegel op maat te laten maken die perfect van muur tot muur past. Maar het laten plaatsen van tegels of stenen achter of rond een kleinere spiegel is vaak een relatief budgetvriendelijke keuze. Afhankelijk van je budget en doelen, kan het verstandig zijn om een op maat gemaakte spiegel te gebruiken in combinatie met een uitspatting van het materiaal eronder. 

Spiegel met of zonder lijst

witte-badkamer-spiegel

Spiegels zonder lijst zijn om een paar waarschijnlijke redenen een populaire keuze in badkamers. Een daarvan is dat ze vaak goedkoper zijn, terwijl ze vaak nog steeds behoorlijk stijlvol zijn. Een tweede reden is dat ze een moderne uitstraling geven en badkamers in enigszins traditionele huizen vaak een beetje moderner doen lijken en ze een schone, luchtige, ‘spa-achtige’ uitstraling kunnen geven. Spiegels zonder lijst staan het beste in hedendaagse of moderne en minimalistische ruimtes zonder veel decor. Spiegels met uitgebreide frames passen meestal bij traditionele ruimtes waar de andere elementen ook zeer gedetailleerd en decoratief zijn. Voor een mooie balans die geschikt is voor in bijna elke ruimte, kun je voor een spiegel met een eenvoudig frame dat een paar centimeter breed is en in een textuurmateriaal dat niet te druk is, kiezen.

Dit strandachtige verweerde houten frame is een goed voorbeeld. Het geeft een aangenaam afgewerkte look zonder dat de spiegel erg zwaar in de ruimte aanvoelt. Voor een eclectische uitstraling kan een sierlijke spiegel er prachtig uitzien als een statement in een moderne badkamer. Om de mix precies goed te krijgen, is een goed ontwerp nodig, maar het unieke resultaat brengt veel persoonlijkheid en drama in de ruimte.

Inzet spiegels

Een slimme manier om het moderne uiterlijk van een frameloze spiegel en het gevoel van glans van een ingelijste spiegel te krijgen, is door de spiegel in tegels te laten plaatsen, zodat deze in wezen wordt omlijst door het omringende materiaal.

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien, ligt de spiegel gelijk met de wandtegel, wat de hele muur een zeer afgewerkte look geeft, maar met een minimalistische touch. Gelaagde zwevende planken over de bovenkant geven extra moderne flair en wat handige opslag.

Ronde spiegels

Flexa-HomeForMeaning-Kleurentrends2020-Badkamer-min

We hebben tot nu toe vooral naar eenvoudige rechthoekige spiegels gekeken, maar er zijn natuurlijk ook nog veel andere vormen.
Ronde spiegels kan een geweldige manier zijn om wat zachtheid en een ontspannen uitstraling te geven aan een badkamer, die vaak veel harde oppervlakken en scherpe lijnen heeft. Een spiegel zoals deze die aan een riem of ketting hangt, geeft een zeer nonchalante sfeer, wat het geheel een beetjes speels maakt. Ronde spiegels staan prachtig bij wastafels op een voetstuk, omdat ze vaak dezelfde gebogen lijnen hebben. Ronde spiegels laten over het algemeen meer negatieve ruimte op de “hoeken” achter dan een rechthoekige spiegel, wat logisch is.

Een ronde spiegel is ook een geweldige keuze als je een interessante wandafwerking hebt om mee te pronken, zoals dit prachtige behang met een exotische print. Het geeft je genoeg spiegel om je gezicht te zien, maar het laat een beetje meer muur kaal en de gebogen lijnen staan prachtig bij een blad- of een bloemenprint.

Medicijnkasten

badkamer

Natuurlijk waren alle vorige spiegels aantrekkelijk, maar wat als je serieuze bergruimte nodig hebt? Spiegels van medicijnkasten zijn het beste wanneer ze in de muur worden geplaatst zodat de kast zelf geen ruimte inneemt. Een professional kan je tijdens een bezoek ter plaatse begeleiden om te bepalen of jouw wand inbouwkasten of gedeeltelijk inbouwkasten kan herbergen. Probeer anders een paar trucs om te voorkomen dat de kast de ruimte kleiner maakt.

Een kast met weinig of geen frame zal voorkomen dat het veel plek inneemt in de ruimte, terwijl het toevoegen van wat verlichting onder de kast (net als in een keuken) een gloed zal brengen die alle donkere schaduwen opheft waardoor de ruimte om de wastafel meer open aanvoelt.

Hangende spiegels

Als je een ongewone badkamerindeling of een lastig geplaatst raam of ander obstakel hebt, vergeet dan niet dat spiegels niet absoluut plat aan een muur hoeven te hangen. Het ophangen van een spiegel aan het plafond of een raamkozijn, of de spiegel monteren op een rails die vanaf de wastafel omhoog gaat kan voor een nieuwe look zorgen. Het kan ook ruimte besparen. Wees creatief en je kunt echt een aantal prachtige ontwerpen krijgen.

Leave a Comment