Wanneer de zomer er weer aankomt, is het tijd om de barbecue af te stoffen en je kookgerei erbij te zoeken. Lange zomeravonden bestaan meestal uit heerlijk samenzijn met vrienden en familie terwijl jullie genieten van bier en de rook die de tuin vult omdat de eerste steak boven de hete kolen wordt gelegd. Mocht je nog niet veel kennis hebben over barbecuen, dan kan je altijd nog een BBQ workshop van The Fire Station aangaan!

In dit artikel bespreken we in ieder geval de beste negen tips om ervoor te zorgen dat jouw barbecue probleemloos verloopt.

1. Hulpmiddelen om een serieuze barbecue expert te worden

man grilling outdoor

Als je de status van beginner voorbij bent en nu een doorgewinterde barbecue chef wilt worden, hebben wij een paar hulpmiddelen voor je die je daarbij zullen helpen. Een lange tang maakt het verplaatsen van zwaardere stukken vlees of vis eenvoudig en veilig. De extra lengte van de tang zorgt ervoor dat je armen verder weg van de grill zullen blijven, waardoor de kans op het oplopen van vervelende brandwonden wordt verkleind. Een thermometer is ook een geweldige investering als je buiten gaat koken omdat het soms behoorlijk moeilijk kan zijn om te zien of het vlees wel goed gaar is.

Maak je eigen kruidenkwastje om wat extra smaak aan je gerechten toe te kunnen voegen met je zelfgekozen kruiden. Bind de kruiden bij elkaar en dompel dan onder in wat olijfolie. Strijk vervolgens met je zelfgemaakte kwastje over het vlees, voordat je het grilt. Gebruik een grillmandje of rekje voor het grillen van platte vis, zoals bijvoorbeeld een hele schol. Leg je vlees of vis in het mandje en plaats deze bovenop de grill voor een eenvoudige, gelijkmatige bereiding. En het laatste hulpmiddel voor de barbecue-kenner zijn natuurlijk barbecuehandschoenen. Het hittebestendige materiaal beschermt je handen tegen de vlammen zodat je hete pannen en voedsel kunt verplaatsen of zelfs de kolen kunt herschikken.

2. Voorbereiding is alles

Berekenen hoeveel vlees je nodig hebt, is misschien wel het belangrijkste van het organiseren van een BBQ. Een worstje, een hamburger en een lamskoteletje per persoon is een goed uitgangspunt. Als je iets overhoudt, kun je de kliekjes gebruiken voor een maaltijd op een andere dag in de week. Hamburgers en vis kun je niet zo heel lang bewaren maar kip, biefstuk en karbonades wel. Worstjes en spiesjes zijn een geweldig idee als er ook kinderen mee-eten. Hak de worstjes zodra ze zijn gegaard in stukjes waardoor ze voor je kleine gasten makkelijk te eten zijn.

3. Marineer het vlees

person slicing a meat on brown wooden board

Breng het gesneden vlees op smaak door het te marineren. Het vlees een nachtje laten marineren is de beste manier om ervoor te zorgen dat de smaken goed in het vlees doordringen.  Vergeet niet om de overtollige marinade voordat het vlees op de grill wordt gelegd af te vegen, vooral als de marinade ook olie bevat. Als er te veel marinade op het vlees zit, zal het vlees eerder verbranden of zullen de vlammen gaan oplaaien waardoor er die bittere rokerige smaak ontstaat.

4. Vermijd te koud vlees

Als je het rauwe vlees of de vis minstens 20 minuten vóór het bereiden op de BBQ uit de koelkast haalt, is dat lang genoeg om op kamertemperatuur te komen. Als het vlees te koud is, wanneer het op de grill wordt gelegd, bestaat het gevaar dat het aan de buitenkant kan verbranden en binnenin nog niet gaar is. Dit is met name belangrijk bij kip, worstjes en ander varkensvlees. Maar je moet het ook doen met hamburgers en steaks om ervoor te zorgen dat je vlees precies zo bereid kan worden als jij dat wilt.

5. Kies de juiste soort houtskool

grill above fire

Het kiezen voor de juiste soort houtskool is belangrijk. Forfaitaire houtskool vat snel vlam en heeft een brandtijd van ongeveer één uur en is een goede keuze als je een breed scala aan vlees wilt bereiden. Briketten daarentegen kunnen tot drie uur op een constante temperatuur branden, waardoor ze ideaal zijn voor het grillen van braadstukken. Houtskool kan afhankelijk van welke boom het afkomstig is ook voor een bepaalde smaak zorgen. Houtskool dat is gemaakt van eikenbomen kan een subtiele rokerige smaak vrijgeven, terwijl houtskool van sinaasappelbomen een diepe marmeladesmaak afgeeft, die heel goed past bij eend, kip en kalkoen. Voor de juiste BBQ spullen kun je het beste online zoeken bij een BBQ shop, zoals The Fire Station.

6. Directe en indirecte bakmethoden

Direct bakken is de meest voorkomende methode op de barbecue. Het is geweldig voor dunne lapjes en stukjes zoals steaks, hamburgers, vis en worstjes omdat ze direct boven het vuur worden gehouden en snel garen. Eén van de belangrijkste voordelen van het direct bakken, is dat de hoge temperaturen van de barbecue de perfecte omstandigheden creëren voor het aanbraden, wat resulteert in een geweldige smaak en textuur van het vlees. Indirecte bakmethoden zijn iets geavanceerder dan direct bakken. Je plaats het vlees dan naast en niet direct boven de warmtebron. Zodra ze warm zijn, scheid je je kolen in twee hoopjes aan de tegenovergestelde uiteinden van de grill. Plaats je een lekbakje onder de grill, tussen de kolen. Je vlees leg je op de grill op de ruimte boven het lekbakje. Met deze methode werkt de barbecue als een oven en dit is ideaal voor het braden van grotere braadstukken, die langzaam moeten garen op een lager vuur.

7. Test het vlees

Dit is een voor de hand liggende, maar een belangrijke tip als je voor veel mensen kookt. Het kan moeilijk zijn om aan de buitenkant te zien of iets gaar is. Zorg ervoor dat je in de kip en het varkensvlees snijdt en controleert of de sappen, die uit het vlees komen, helder zijn. Je kunt natuurlijk ook een thermometer gebruiken.

8. Laat het vlees rusten

person grilling meat

Zodra het vlees naar wens is bereid, is het een goed idee om het een paar minuten te laten rusten. Hierdoor kan het zijn sappen weer opnemen en wordt het malser.

9. Zorg er ook voor dat je keuken beschikbaar is

En tot slot moet je ook een plan hebben voor als het weer omslaat. Met Nederlandse temperaturen, die op zijn zachtst gezegd soms flink kunnen omslaan, moet je zo naar binnen kunnen lopen en verder kunnen gaan met het bereiden van het eten in een schone keuken, zodat die plotselinge regenbui het avondje niet zal verpesten.

Leave a Comment