Voor iedereen die zich wil vestigen in een uitdagende en snelle professionele omgeving, is een carrière in bedrijfsadministratie ideaal en kan deze leiden tot een scala aan afwisselende en boeiende banen. Bovendien is de vraag naar bekwame bedrijfsbeheerders de afgelopen jaren toegenomen, waardoor meer studenten worden aangemoedigd om een carrière in het veld te beginnen. In dit artikel onderzoeken wij waarom het kiezen van een carrière in bedrijfsadministratie een waardevolle optie kan zijn.

Wat is bedrijfsadministratie?

boekhouden-financie-zaken-business

Eén van de beste aspecten van een carrière in bedrijfsadministratie is dat je je waarschijnlijk nooit op één onderdeel van een organisatie zal concentreren. Een carrière in het veld betekent dat je met verschillende bedrijfsactiviteiten te maken krijgt, variërend van marketing tot financiën. Het vereist bekendheid met enkele van de volgende zakelijke grondbeginselen:

 • Marketingprincipes;
 • Recht en ethiek;
 • Economie en financiën;
 • Bedrijfsonderzoek;
 • Wereldwijde bedrijfsstrategieën;
 • Boekhoudprincipes;
 • Computer applicaties;
 • Managementtheorie.

Een carrière op dit gebied, vereist dat je een verscheidenheid aan taken uitvoert, zoals het analyseren van data en markttrends, het beheren van de financiën van een organisatie en het ontwikkelen van beleid om de efficiëntie van bedrijfsactiviteiten te verbeteren. Bedrijfsbeheerders werken in verschillende sectoren. Enkele van deze sectoren zijn onder meer:

 • Scholen, ziekenhuizen en banken;
 • Overheidsinstellingen;
 • Non-profitorganisaties;
 • Vastgoedbedrijven;
 • Verwerkende industrieën;
 • Transportbedrijven en distributiecentra.

Carrièremogelijkheden op het gebied van bedrijfsadministratie:

HR-directeur (gemiddeld jaarsalaris: €80.000) – HR-directeuren zijn verantwoordelijk voor het beheer van middelen, het waarborgen van de naleving van het arbeidsrecht en het geluk van hun werknemers. Bovendien houden HR-professionals toezicht op het wervingsproces, waarbij kandidaten worden gezocht en doorgelicht. Andere verantwoordelijkheden omvatten ook het beheren van werknemersrelaties en het oplossen van geschillen, evenals het ontwikkelen en het implementeren van trainingsprogramma’s om werknemers te ondersteunen. Het uiteindelijke doel van de HR-afdeling is om gekwalificeerde medewerkers door teamwork te behouden, samenwerking te bevorderen en de succesvolle implementatie van interne processen te verzekeren. Het verdienpotentieel van HR-directeuren hangt af van hun werkervaring en kwalificaties. Gewoonlijk zullen er mogelijkheden zijn om op het werk een studie af te ronden om de vaardigheden en het inkomen van de werknemer te helpen vergroten.

Financieel controller (gemiddeld jaarsalaris: €55.000) – Financiële controllers zijn verantwoordelijk voor het toezicht op financiële en boekhoudkundige procedures binnen een organisatie. Ze zullen ook werken aan het behoud van positieve inkomsten en financiële groei. De dagelijkse taken omvatten het toezicht houden op boekhoudkundige activiteiten en controleprocessen, het beheren van bedrijfstransacties en het opstellen van budgetten en financiële prognoses. Een succesvolle financiële controller kan financiële doelstellingen behalen door plannen te ontwikkelen, die bij de strategie van een organisatie aansluiten.

Operationeel manager (gemiddeld jaarsalaris: €55.000) – Operationele managers zijn een integraal onderdeel van elk managementteam en werken aan het verbeteren van de kwaliteit, de productiviteit en de efficiëntie van een organisatie. Ze houden toezicht op HR-operaties op hoog niveau, zoals het aantrekken van talent, het vaststellen van opleidingsnormen en aanwervingsprocedures. Ze zijn ook betrokken bij het nemen van strategische beslissingen en het implementeren van operationeel beleid en procedures.

Marktonderzoeksanalist (gemiddeld jaarsalaris: €30.000) – Marktonderzoeksanalisten helpen bedrijven om hun producten en diensten op de markt te brengen door data te verzamelen over de demografische gegevens van klanten. Ze kijken vooral naar de marktomstandigheden en verzamelen door middel van interviews, vragenlijsten, focusgroepen, opiniepeilingen en literatuuronderzoeken informatie over klanten. Van analisten wordt verwacht dat ze de bedrijfsdoelstellingen begrijpen en enquêtes ontwerpen op basis van de voorkeuren van de klant. Daarnaast evalueren ze de resultaten van het marktonderzoek om markttrends, bedrijfsmodellen, verkopen, potentiële markten, de productvraag en de prijsstelling te identificeren.

Reclamemanager (gemiddeld jaarsalaris: €30.000) – Een reclamemanager is het belangrijkste contactpunt tussen klanten en mediabureaus. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is om de advertentie- en de zakelijke behoeften van een klant te begrijpen. Ze werken aan het behoud van de klanttevredenheid, beheren hun accounts en zorgen voor een continue ontwikkeling van zakelijke activiteiten. Hun klantgerichte aanpak helpt hen om de behoeften en de specificaties van hun klanten te begrijpen. Enkele van hun dagelijkse activiteiten zijn het organiseren van promotie-evenementen en het ontwerpen van creatieve campagnes of projecten, het onderhandelen over budgetten met klanten en het maken van gedetailleerde presentaties om pitches te kunnen houden om nieuw werk binnen te halen.

Waarom is het kiezen van een opleiding bedrijfsadministratie een goede keuze?

zakeman-business

Bedrijfsadministratie is een slimme keuze om een succesvolle toekomst veilig te stellen, omdat het deuren naar een verscheidenheid aan carrièremogelijkheden kan openen. Het helpt studenten bij het verwerven van rollen met langetermijn perspectieven. Studenten kunnen loopbaanspecifieke vaardigheden ontwikkelen, die hun inzetbaarheid verbeteren en hen kunnen helpen om veel verschillende werkvelden te betreden, variërend van gezondheidszorgadministratie tot bedrijfsbeheer.

Hieronder vind je een aantal redenen waarom cursussen bedrijfsadministratie steeds populairder onder studenten worden:

 • Biedt een breed zakelijk perspectief, kennismaking met een verscheidenheid aan disciplines en meerdere loopbaantrajecten;
 • Helpt bij het verwerven van managementvaardigheden, die essentieel zijn om een bedrijf te leiden of om ondernemer te worden;
 • Effent een weg om een kwalificatie voor hoger onderwijs te behalen, zoals een MBA;
 • Bereidt studenten voor op de werkplek door interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen;
 • Verbetert communicatieve vaardigheden en samenwerkend leren.

Ben jij goed georganiseerd, doelgericht en werk je graag in teamverband? Dan is een carrière in bedrijfsadministratie wellicht de juiste keuze voor jou.

Leave a Comment