Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent nieuwe kansen om je financiële doelen te behalen. Of je nu wilt sparen voor een droomvakantie, een nieuwe gadget of gewoon voor een financiële buffer, er zijn slimme spaartechnieken die je kunt toepassen om meer te sparen. In dit artikel bespreken we een aantal praktische tips waarmee je je spaardoelen in het nieuwe jaar kunt halen.

Een overzicht van inkomsten en uitgaven maken

Succesvol sparen begint met een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Neem de tijd om op een rijtje te zetten wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. Op deze manier kun je berekenen hoeveel je kunt sparen. Ben je niet tevreden met het bedrag dat overblijft? Kijk dan kritisch naar je uitgaven en bedenk welke kosten je het makkelijkst kunt verlagen. Kleine aanpassingen in je uitgavenpatroon kunnen een groot verschil maken.

Automatisch geld sparen

geld-investeren

Een handige manier om discipline te behouden in je spaargedrag, is door automatisch geld te sparen. Stel in je bankapp een automatische overboeking naar je spaarrekening in op de dag nadat je je salaris hebt ontvangen. Op deze manier voorkom je de verleiding om het geld aan andere zaken uit te geven. Een eenvoudige truc die je helpt om sneller je spaardoelen te bereiken.

Kosten delen

Een interessante strategie voor geld sparen, is het delen van kosten. Als jij en een vriend bijvoorbeeld beiden een auto bezitten, maar er slechts sporadisch gebruik van maken, overweeg dan om een van de auto’s te verkopen en de andere auto en de kosten ervan te delen. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op maandbasis. Samenwerken op deze manier kan ervoor zorgen dat jullie allebei flink meer kunnen gaan sparen!

Onnodige abonnementen opzeggen

netflix-tablet

Neem eens kritisch je abonnementen onder de loep. Zeg abonnementen op die je toch niet gebruikt, zoals tijdschriften die je maar weinig leest en online streamingsplatformen waar je maar weinig naar kijkt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ook de sportschool op te zeggen, is regelmatig sporten wel belangrijk voor je gezondheid. Probeer dus zoveel mogelijk onnodige abonnementen op te zeggen, maar zorg er wel voor dat dit niet ten koste van je gezondheid gaat.

Een betere spaarrekening openen

De grootbanken in ons land bieden vaak maar lage rentetarieven op spaarrekeningen. Overweeg daarom om een spaarrekening te openen bij alternatieve aanbieders, zoals MeDirect, die vaak meer dan 3% rente op je spaargeld kunnen bieden. Een bijkomend voordeel van MeDirect is dat je er ook gelijk je geld kunt laten beleggen. Naast de rente op je spaarrekening kun je hier dus ook geld verdienen op een belegging.

Leave a Comment