Iedereen, die de afgelopen tien jaar iets van Apple heeft gekocht, weet hoe mooi het is om hun producten uit de verpakking te halen. Het uitpakken is niet alleen een opwindend proces, maar het gaat samen met een gevoel van intriges, wat het product nog net iets mooier maakt.

Verpakkingen zijn een integrale marketingstrategie om een product te verheerlijken om zo de aandacht van de consument te trekken. Veel consumenten zullen een product aan de hand van de verpakking beoordelen. Dit doet een consument nog voordat hij het het koopt, dus het creëren van overtuigende en verleidelijke verpakkingen, zal de kopers intrigeren.

Verpakkingen zijn letterlijk de identiteit van een product. Een ander klassiek geval is de fles van Coca Cola. Daarop staat een direct herkenbaar logo en een onderscheidende vorm, die het product coke tot wereldwijde faam stuwde. In veel gevallen, zoals bij coke, is de verpakking zo belangrijk dat deze soms meer kost dan het product zelf. Dientengevolge moet de verpakking worden opgenomen in de vier P’s van marketing: product, plaats, promotie en prijs.

Een retail- of bulkverpakking is de laatste en de beste kans om een verkoop te stimuleren. ”Aangezien niet alle merken producten zijn en niet alle producten in de detailhandel komen, is het als het gaat om het imago van het merk waar dat het ontwerp en de verpakking van het product essentieel zijn. Bedenk goed dat meer dan de helft van de aankopen gebaseerd is op emoties, vooral wanneer een klant onzeker is en moet kiezen tussen twee producten van merken. Het is dan ook geen verrassing dat bedrijven, die de kunst van het esthetiek beheersen, aan de top staan. Denk aan merken zoals Apple, Bang & Olufsen, Nike, IKEA, Nokia of Cassina. Het ontwerp is wat hen definieert en hen een voorsprong op de concurrentie geeft.

Wat gebeurt er precies als we ons in een gangpad met honderden producten bevinden, die ons alleen maar aankijken? We beginnen te vergelijken, te onthouden en te associëren. Houd in gedachten dat de hersenen geneigd zijn om alles om ons heen te classificeren – dit is de enige manier waarop we alles wat we zien, horen, voelen of weten kunnen organiseren. Dat plekje innemen in het brein is van cruciaal belang en dit is waar wij marketeers in ons jargon naar verwijzen als de ‘Top of Mind’. Of we het product nu associëren met zijn advertentie, met een vriend van wie we weten dat hij het gebruikt of met de kleur en de lay-out van de verpakking, die elementen betekenen in onze geest elegant, eenvoudig, passend en dan willen wij het hebben.

Het ontwerp van het product omvat de vorm en de functie en voor velen impliceert het een begin van de merkervaring met de klant. In sommige gevallen vormt het zelfs de basis voor de loyaliteit van de klant. Zelfs boodschappentassen spreken onze klanten aan en beïnvloeden de merkperceptie.

In het volgende overzicht bespreken we de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een bedrijf de verpakking van jouw bedrijf of merk laat maken. Mocht je nog op zoek zijn naar verpakking op maat, dan zou je een kijkje kunnen nemen op Packaging.nl.

Functionaliteit

sop-verpakking

Het doel van verpakkingen is om het product te beschermen tegen schade. Verpakkingen beschermen het product niet alleen tijdens het transport van de fabrikant naar de detailhandelaar, maar voorkomen ook schade aan het product terwijl het product in de schappen ligt. De meeste producten hebben een bepaald soort verpakking. Zo moeten soepen meestal in een zak of blik zitten, terwijl appels een verpakking nodig hebben voor transport, maar niet om het product op de afdeling in de plaatselijke supermarkt te kunnen presenteren.

Aantrekkelijkheid

Hoe een product is verpakt, kan de consument aantrekken om het product te bekijken. Om deze reden doen veel bedrijven uitgebreid onderzoek naar kleurenschema’s, ontwerpen en soorten verpakkingen, die het meest aantrekkelijk zijn voor de beoogde consument.

Promotie

creatieve-verpakking

Verpakkingen spelen ook een belangrijke rol bij het weergeven van informatie over het product. De verpakking kan aanwijzingen bevatten over het gebruik van het product of over hoe het is gemaakt.

Vergemakkelijkt de aankoopbeslissing

De verpakking kan ook ingrediënten en voedingsinformatie over het product bevatten. Deze informatie kan helpen om het product te verkopen omdat het potentiële klanten in staat stelt om de nodige informatie, die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te kunnen nemen, te verkrijgen. De informatie op een verpakking kan de lezer ertoe aanzetten het product te kopen zonder ooit met een winkelmedewerker te hoeven spreken.

Differentiatie

verpakking-maken

Verpakkingen kunnen ook het ene merk van het andere merk onderscheiden. Omdat de productverpakking bedrijfsnamen, logo’s en het kleurenschema van het bedrijf kan bevatten, helpt het consumenten om het product te identificeren, terwijl het tussen de producten van de concurrentie in de winkelschappen staat. Als je door het koffiepad loopt en je ziet een verpakking die feloranje, roze en wit is, weet je dat het om het merk Dunkin Donuts gaat. De verpakking kan zich identificeren met het bedrijfsmerk wat de verkoop makkelijker maakt. Als de verpakking van een product verandert, kan dit de merkperceptie van het bedrijf ook veranderen, wat niet betekent dat de consument het product niet meer zal kopen, maar het kan de aankoop wel vertragen totdat de persoon het product op basis van zijn nieuwe verpakking kan identificeren.

Leave a Comment