Beleggen in fysiek goud en zilver via doijerkalff.nl is een populaire optie voor investeerders die op zoek zijn naar bescherming tegen inflatie en politieke onrust. Deze edelmetalen worden al duizenden jaren gebruikt als opslag van waarde en hebben zich bewezen als een betrouwbare investeringsoptie. In deze blog zullen we de voordelen van het beleggen in fysiek goud en zilver bespreken, en enkele belangrijke overwegingen benadrukken voor degenen die overwegen om in deze edelmetalen te beleggen.

Waarom beleggen in fysiek goud en zilver?

Fysieke goud- en zilver beleggingen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Een belangrijk voordeel is dat edelmetalen inherent waardevol zijn vanwege hun schaarste en nut voor industriële toepassingen. Het aanbod is beperkt en kan niet worden vermeerderd zoals bijvoorbeeld geld, wat ervoor zorgt dat ze een bescherming bieden tegen inflatie. Bovendien bieden goud en zilver diversificatie in een beleggingsportefeuille die een verscheidenheid aan activa bevat. In tijden van financiële instabiliteit of politieke onrust hebben goud en zilver de neiging om in waarde te stijgen, waardoor ze dienen als ‘veilige haven’ voor investeerders.

Hoe beleggen in fysiek goud en zilver?

goud-bar-munten

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in fysiek goud en zilver, maar de meest gebruikelijke manieren zijn:

Goud- en zilverstaven of munten

Fysieke edelmetalen kunnen worden gekocht en opgeslagen bij een bankkluis of een opslagfaciliteit. Er zijn verschillende staven en munten beschikbaar met verschillende groottes en waarden. Zowel goud als zilver worden over de hele wereld verhandeld en zijn eenvoudig te kopen via gespecialiseerde handelaren, juweliers, of online.

Exchange-traded funds (ETF’s)

ETF’s zijn beleggingsfondsen die zijn ontworpen om de prijzen van onderliggende activa te volgen, en bieden een manier om te beleggen in fysieke edelmetalen zonder het daadwerkelijke fysieke bezit van het edelmetaal. ETF’s die zijn gericht op goud en zilver zijn bijzonder populair, en ze zijn eenvoudig te verhandelen via een brokerage rekening.

Fysieke edelmetalen via beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen die zijn gericht op goud en zilver zijn vaak beschikbaar en fungeren meer als een traditioneel fonds. Deze fondsen beleggen in fysieke edelmetalen of kopen aandelen in bedrijven die zich bezighouden met het winnen van goud en zilver.

Waar moet ik rekening mee houden?

Er zijn verschillende overwegingen die van belang zijn bij het beleggen in fysiek goud en zilver. Ten eerste heeft elke vorm van beleggen risico’s, en het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen voordat je begint te beleggen. Prijzen van goud en zilver fluctueren en kunnen sterk stijgen en dalen afhankelijk van een breed scala van factoren, zoals economische omstandigheden, politieke instabiliteit, en wisselkoersschommelingen. De prijzen van edelmetalen kunnen ook worden beïnvloed door speculatie, wat leidt tot kortetermijnvolatiliteit.

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en belastingen geassocieerd met beleggen in fysiek goud en zilver. Fysieke opslag en verzekeringen kunnen kosten met zich meebrengen, evenals een verschuldigde belasting op vermogenswinst. Investeren via ETF’s of beleggingsfondsen kan deze kosten helpen te verlagen.

Tot slot, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren de prijs van goud of zilver beïnvloeden. Bijvoorbeeld, de vraag van investeerders, industriële gebruikers, en sieradenmarkten kunnen allemaal invloed hebben op de prijs. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van internationale en nationale gebeurtenissen die de prijzen van edelmetalen kunnen beïnvloeden.

In het kort

Fysiek goud en zilver bieden een veilige haven voor investeerders die op zoek zijn naar bescherming tegen inflatie, politieke onrust of voor diversificatie van hun beleggingsportefeuille. Dit kunnen ze doen door het kopen van fysiek goud en zilver of via beleggingsfondsen en ETF’s. Het is echter van belang om de kosten en risico’s af te wegen en er zijn verschillende factoren die de prijzen van de edelmetalen kunnen beïnvloeden, zoals geopolitieke gebeurtenissen en vraag- en aanbodfactoren. Er is geen garantie voor een winstgevende investering, maar goud en zilver kunnen zeker bijdragen aan een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Ga voor meer informatie over beleggen in fysiek goud en zilver naar de website van Doijer & Kalff

Leave a Comment