Terwijl de meeste consumptiegoederen, zoals bijvoorbeeld voedsel en medicijnen, in de loop van de tijd steeds duurder zijn geworden, is kleding juist goedkoper geworden. De statistieken zijn echt schokkend.

Het gebruik van goedkopere materialen, zoals polyester, hebben ook geholpen om de prijzen laag te houden. Kwarts meldt dat de productie van polyester sinds 1980 sterk is gestegen, waardoor natuurlijke vezels zoals katoen en wol enorm worden overtroffen.

Helaas betalen de mens en het milieu voor het dragen van goedkope kleding een flinke prijs. Synthetische stoffen zoals polyester vereisen enorme hoeveelheden energie om te produceren, terwijl de chemicaliën die bij de productie worden gebruikt, vaak ook nog eens giftig zijn. De arbeidsomstandigheden in buitenlandse kledingfabrieken kunnen ook gevaarlijk zijn. Het ineenstorten van een kledingfabriek in Bangladesh in 2013, waarbij meer dan 1.000 arbeiders doodgingen en er meer dan 2.000 gewonden vielen, is het bekendste voorbeeld van een dergelijke ramp. En dit voorval is echt geen uitzondering.

Tegenwoordig proberen verschillende ethische modemerken deze problemen aan te pakken. Ze beloven om milieuvriendelijke stoffen en niet-giftige kleurstoffen te gebruiken terwijl ze hun werknemers ook een eerlijk loon betalen. Helaas lopen de kosten voor de productie zo wel op en worden er ook hogere prijzen doorberekend aan de consument. Gelukkig kan je bij Treeclicks duurzaam shoppen, zonder dag het extra kost. Treeclicks is namelijk een gratis Chrome-extensie die bomen plant wanneer jij bij een van de meer dan 10.000 shops winkelt!

Kunnen de meeste mensen het zich veroorloven om milieubewust te zijn? Hoe kun je toch trouw blijven aan je principes zonder dat dat een aanslag is op je budget?

Wat maakt kleding duurzaam?

assorted-color clothes lot hanging on wooden wall rack

Wat duurzame kleding onderscheidt van goedkope mode, is dat het zowel vriendelijk is voor het milieu als voor de arbeiders die het maken. Duurzame kleding gaat lang mee en is geschikt om tijdens verschillende seizoenen te dragen. Ze zijn vaak gemaakt van milieuvriendelijke stoffen, waaronder hergebruikt of gerecycleerd materiaal. Meestal betalen duurzame kledingbedrijven hun werknemers ook een eerlijk loon en bieden ze fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Eco-vriendelijke vezels

Veel mensen nemen aan dat natuurlijke stoffen zoals katoen groener zijn dan synthetische stoffen zoals polyester, maar dit is niet altijd het geval.

Conventionele methoden voor het telen van katoen gebruiken enorme hoeveelheden potentieel giftige meststoffen en pesticiden. Hoewel het ook mogelijk is om katoen te telen zonder deze chemicaliën, vereist zelfs biologisch katoen nog steeds grote hoeveelheden water.

De groenste stoffen bestaan uit hernieuwbare vezels die gemakkelijk te kweken of te produceren zijn. Ze gebruiken beperkte hoeveelheden water en energie om te produceren en zijn recyclebaar.

Kijk maar eens naar:

  • Linnen. Linnen wordt gemaakt van vlas – een plant die veel minder water, kunstmest en pesticiden nodig heeft om te groeien dan katoen – en heeft weinig energie nodig bij het produceren. Het kan ook gemakkelijk worden gecomposteerd of gerecycleerd.
  • Hennep. Hennep is een ander gewas, dat gemakkelijk te telen is en het heeft niet veel kunstmest of pesticiden nodig. Er kan ook een grote verscheidenheid aan stoffen van worden gemaakt.
  • Bamboe. Bamboe is een snelgroeiende plant, die bijna geen pesticiden nodig heeft. Het produceert zachte stoffen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Het veranderen van de vezels in stof vereist echter wel vaak giftige chemicaliën. Het groenste type bamboestof is ‘bamboelinnen’, dat wordt geproduceerd zonder chemicaliën. Het kan echter moeilijker te vinden zijn.
  • Lyocell. Lyocell wordt gewoonlijk verkocht onder de merknaam Tencel en is een stof die wordt gemaakt van houtpulp – meestal eucalyptushout – dat snel groeit en maar weinig water en chemicaliën nodig heeft. In tegenstelling tot rayon, een andere op hout gebaseerde stof, zorgt lyocell voor maar weinig vervuiling. De stof is van nature kreukbestendig, dus is het gemakkelijk te gebruiken.
  • Alpaca. De Alpaca is een zoogdier, die afkomstig is uit Peru en deze dieren hebben lang haar dat prachtige vezels produceert. Alpaca’s zijn winterharde dieren die niet veel eten of drinken en die gezond kunnen blijven zonder antibiotica. Alpaca-wol is milieubewuster dan kasjmier, afkomstig van een soort Aziatische geit. Het fokken van kasjmiergeiten heeft geleid tot ernstige overbegrazing in Mongolië, waardoor een groot deel van het land langzaam woestijnachtig werd.
  • Biologische wol. Als het goed wordt gedaan, kunnen schapenhouders de mest van de dieren gebruiken om de grond te voeden en het land gezond te maken. Sommige schapenboerderijen gebruiken echter wel giftige pesticiden op hun weiden en behandelen de dieren met giftige stoffen. Biologische schapenboerderijen vermijden deze schadelijke chemicaliën en slaagden erin om zowel de schapen als de weiden gezond te houden.
  • Zijde. Deze natuurlijke stof wordt geproduceerd door rupsen die bekend staan als zijderupsen. Het is lichtgewicht en duurzaam en breekt aan het einde van zijn levensduur op natuurlijke wijze af. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van blouses of nachtkleding maar je kunt er ook verrassend warm thermisch ondergoed van maken. Veel ethische vegetariërs dragen de meeste zijde niet, omdat het produceren ervan meestal gepaard gaat met het doden van de zijderupsen. Peace silk, ook wel bekend als veganistische zijde, is echter een vriendelijk alternatief.

Minder chemicaliën

clothes store interior

Een ander probleem met de meeste stoffen is de kleurstof, die worden gebruikt om ze te kleuren. Veel traditionele kleurstoffen bevatten schadelijke chemicaliën en vereisen grote hoeveelheden water om ze te verwerken. Veel van de kleurstof spoelt uit de stof en vervuilt in de ontwikkelingslanden rivieren.

Dit betekent niet dat witte stof een schonere keuze is. In de meeste gevallen wordt die puur ogende, sneeuwwitte stof juist met chloor gebleekt. Bij dit proces komt dioxine vrij wat een chemische stof is die kanker kan veroorzaken en het lichaam kan beschadigen. Ook worden bijna alle stoffen, wit of gekleurd, behandeld met giftige formaldehyde.

Natuurlijke en kleurstoffen met weinig impact bieden een groener alternatief. Natuurlijke kleurstoffen zoals indigo en cochenille zijn afkomstig van planten, dieren of insecten. Kleurstoffen met een lage impact bevatten minder giftige chemicaliën en vereisen ook minder water om het te verwerken. Een andere groene optie is ongebleekte stof met een natuurlijke, gebroken witte kleur.

Recyclering en hergebruik

Een andere manier om kleding milieuvriendelijk te maken, is door ze van gerecycleerde materialen te maken. Stoffen zoals bijvoorbeeld fleece worden vaak gemaakt van gerecycleerde plastic flessen. Dit maakt van een afvalproduct iets nuttigs en we zijn zo ook minder afhankelijkheid van andere stoffen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een nieuwe polyester stof te maken door oude polyester kleding te recycleren. Recyclering verbruikt minder energie en produceert minder vervuiling. Uit een analyse dat werd gepubliceerd door de Universiteit van Delaware bleek dat gerecycleerd polyester een duurzamere stof is dan katoen.

De groenste keuze is het hergebruiken en recycleren van kleding. Recyclering vermindert afval en energieverbruik, maar het hergebruik van kleding elimineert ook nog eens afvalproducten.

De eenvoudigste manier om kleding te hergebruiken is door oude kleding door te geven aan nieuwe gebruikers. Winkel gewoon in een kringloopwinkel of in een tweedehandswinkel.

Zelfs wanneer kleding begint te verslijten, is het vaak nog mogelijk om bruikbaar materiaal te redden. Sommige duurzame kledingmerken hebben oude kleding in een nieuw jasje gestoken. Dit type hergebruik wordt vaak “herwerken” genoemd.

Werkervriendelijke werkplekken

De primaire focus van duurzame kleding is het beschermen van het milieu. Veel milieubewuste ontwerpers maken zich echter ook zorgen over de mensenrechten. Om echt duurzaam te zijn, moet kleding worden gemaakt op een manier die veilig en gezond is voor de werknemers.

Waar vind je milieuvriendelijke kleding?

Het grootste probleem met duurzame kleding is dat de aanschaf ervan vaak duur is. Gelukkig zijn er ook manieren om duurzaam te winkelen met een beperkt budget. In tweedehandswinkels kun je kleding vinden die als nieuw is. Je kunt ook op zoek gaan naar goedkopere milieuvriendelijke merken die zowel vriendelijk voor het milieu als voor je portemonnee zijn.

Tweedehands kleding 

assorted-color hanging clothes lot

Voor mensen die zowel milieubewust als budgetbewust zijn, is gebruikte kleding de beste optie. Omdat tweedehands kleding wordt hergebruikt zijn er geen nieuwe materialen nodig om ze te produceren en er worden geen extra energie, water of giftige chemicaliën toegevoegd wanneer ze van eigenaar veranderen.

Door gebruikte kleding uit de afvalstroom te houden, is er ook minder behoefte aan nieuwe stortplaatsen. Het bespaart energie die wordt gebruikt voor het verzamelen en weggooien van afval. Het beste van alles is dat gebruikte kleding ook veel minder kost dan nieuwe kleding. In sommige gevallen kun je voor een prikkie prima, nieuwe tweedehandse kleding kopen.

Eco-bewuste merken

Het is niet altijd mogelijk om je hele kast te vullen met kleding uit tweedehandswinkels en van ruilbeursen en dan moet je op zoek gaan naar milieubewuste merken. Je kunt ze gebruiken om de gaten in je garderobe te vullen zonder dat je je principes hoeft op te offeren.

Zoals hierboven al is opgemerkt, zijn veel duurzame merken wel duur. Er zijn echter een paar merken die ook budget producten maken.

Tot slot

Je kunt er niet omheen: duurzame kleding, die is gemaakt met milieuvriendelijke stoffen en onder goede omstandigheden voor de arbeiders, kost nu eenmaal meer. Als je gewend bent om €9 te betalen voor een T-shirt of €30 voor een spijkerbroek, betaal je onvermijdelijk meer als je dezelde kledingstukken van milieubewuste merken zou kopen.

Maar je kunt het ook voordeliger maken. Je kunt winkelen in tweedehandswinkels waar de kleding nog goedkoper is dan elders in de uitverkoop. Aankopen van milieuvriendelijke merken zijn een beetje duurder, maar met het geld dat je hebt bespaard bij het kopen in een tweedehandswinkel, kun je het je gemakkelijk veroorloven om een paar nieuwe, milieuvriendelijke stukken nieuw aan te schaffen.En het voelt vooral heel goed als je weet dat je iets draagt dat vriendelijk is voor milieu en mens.

Om te beginnen moet je de tweedehandswinkels bij jou in de buurt eens bezoeken. De collectie in tweedehands winkels verandert vaak, dus als je de ene week niets vindt kan dat de week erna helemaal anders zijn. Als je je favoriete winkels vaak bezoekt, kun je hun veranderende aanbod volgen en de beste items wanneer ze in de rekken komen er tussenuit halen.

Wat is jouw favoriete plek om duurzame kleding te kopen?

2 Reageer

  • Ik shop graag de basics van Neeve. Duurzame kleding hoeft niet duur te zijn. De basics blijven mooi en zijn ideaal om te combineren. Super blij mee! Liever een heel mooi item dan een kast vol met niet-duurzame dingen die je toch niet draagt.

Leave a Comment