Met een eindeloze keuze aan handdoeken, die je voor verschillende functies kunt gebruiken, kan het moeilijk zijn om te weten welke handdoeken het beste bij je passen. Met deze tips en trucs van ons winkel jij nu als een pro. Bekijk onze tips hieronder om ervoor te zorgen dat jij de beste badhanddoeken koopt.

1. Controleer het vezelgehalte

handdoeken-badkamer

100% katoen handdoeken van bijvoorbeeld IgoPromo zijn het zachtst en ook meest absorberend. Focus je niet te veel op premium katoensoorten zoals Egyptisch of Supima katoen, die normaal gesproken als eersteklas worden beschouwd. De kwaliteit van de katoen had tijdens onze handdoektesten niet veel effect op de zachtheid, het absorptievermogen of de duurzaamheid. Een andere optie is een mengsel van katoen en polyester, dat vaak goedkoper, sneldrogend en ook duurzamer is.

2. Zoek naar productiehoogtepunten

De termen, die voor katoen worden gebruikt, kunnen lastig zijn maar hier zijn enkele trefwoorden om naar te zoeken:

  • Gekamd katoen:het katoen is geborsteld om de korte vezels te verwijderen, waardoor de stof zachter en duurzamer wordt.
  • Ringgesponnen katoen:lange en korte vezels zijn strak gedraaid, waardoor de handdoeklussen sterk en soepel zijn.
  • Gedraaid: een beschrijving van hoeveel het garen van de lus is gedraaid. Een hoge draaiing is duurzamer, maar een lage (of nul) draaiing vergroot het oppervlak om de handdoek zachter en meer absorberend te maken.
  • Hydrokatoen, microkatoen, aerokatoen, etc.: merknamen van productieprocessen (niet te verwarren met echte katoensoorten) om de zachtheid en het absorptievermogen te vergroten.

3. Inspecteer de handdoek uitgebreid

badhanddoeken-badkamer

Dit betekent niet dat de handdoek in de winkel alleen zacht moet aanvoelen. Fabrikanten kunnen zelfs afwerkingen op de handdoeken aanbrengen om ze zachter aan te laten aanvoelen, maar die coating zal in de was uiteindelijk loslaten. Zorg er liever voor dat de randen netjes zijn gevouwen en vastgezet met nauwsluitende, stevige stiksels, want dat is een teken van vakmanschap en van goede kwaliteit. Dit voorkomt rafelen en kan de levensduur van de handdoek verlengen.

4. Overweeg het gewicht

Het handdoekgewicht wordt in gram per vierkante meter gemeten. Over het algemeen geldt: hoe hoger het gewicht, hoe dichter de handdoek en hoe beter absorberend en pluche het zal zijn.

5. Weet wat je zoekt

brown towel on gray metal towel rack

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar maakt een groot verschil. Als je een superzachte, ultra-absorberende handdoek wilt, zoek dan naar 100% katoen met dichte, pluche garenlussen op het oppervlak. Als je er een wilt, die sneldrogend en duurzamer is, overweeg dan een katoen-polymix of een lichtere stof met een lage pool (korte lussen). Pluizige lussen zorgen ervoor dat de handdoek zacht aanvoelt en water absorbeert, maar het kan langer duren om te drogen en kan door het wassen meer slijtage vertonen.

6. De kleine details

Het identificeren van een kwaliteitshanddoek betekent een nadere blik op de ingewikkelde details, die het geweldig maken. Je gebruikt je badhanddoeken elke dag, dus is het belangrijk om te zoeken naar stoffen en ontwerpen van topkwaliteit, die ook tegen regelmatig gebruik bestand zijn.

  • Lusdichtheid: voor badstof handdoeken geldt: hoe groter, langer en dichter de katoenen lussen zijn, hoe hoger de dichtheid. Dit betekent een extra zachte, absorberende handdoek.
  • Dubbel gedraaide randen: dit is wanneer de uiteinden van de handdoek dubbel gestikt zijn om rafelen te voorkomen of een geribbelde detaillering hebben (die kenmerkende rechte lijnen die de breedte van een handdoek verlengen) voor een strakke, moderne afwerking.
  • Ingenaaide lussen: een ingenaaide lus maakt handdoeken gemakkelijker op te hangen, een geweldige functie voor dunnere opties, die snel kunnen drogen, zelfs als ze een beetje op elkaar zitten gepropt.

7. Onderhoud en reiniging

white bath towel on white wooden shelf

Als handdoeken niet goed worden gewassen of worden gedroogd, kunnen ze een voedingsbodem voor schimmel en meeldauw zijn. De elementen die ervoor zorgen dat een handdoek geschikt is om ons af te drogen, zoals absorberende lussen die vocht vasthouden, kunnen net zo gemakkelijk bacteriën aantrekken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ze regelmatig (ja, meer dan één keer per week) te wassen en goed te drogen. Wat nog belangrijker is, was de handdoeken altijd voor het eerste gebruik. Niet alleen om hygiënische redenen (wie weet hoeveel mensen ze hebben aangeraakt) maar ook omdat sommige fabrikanten wasverzachter en zelfs siliconen als voorbehandeling toevoegen om ze in de winkel aantrekkelijker te maken.

Leave a Comment