Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Borstvoeding de beste voeding voor je baby, het geven van borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend. Wat voor de een zo makkelijk lijkt te gaan,  gaat voor de ander gepaard met veel pijn en moeite. Flesvoeding kan dan een optie zijn.

Standaard flesvoeding en speciale flesvoeding

melkfles-kind

Er zijn verschillende soorten flesvoeding. De meeste flesvoeding is in poedervorm en wordt aangemaakt met water. In grove lijn heb je twee grote verschillen in soorten flesvoedingen:

 1.   Standaard flesvoeding
 2.   Speciale (dieet)voeding

Meestal is de flesvoeding gebaseerd op koemelk en zo goed mogelijk afgestemd op de spijsvertering van je baby. Heeft je baby geen (verterings)klachten? Dan is standaard flesvoeding vaak een optie als voedingsbron voor je kindje. Heeft je baby wel last van kwaaltjes, dan zijn er verschillende opties. Welke soort flesvoeding je dan het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de kwaaltjes waarmee je baby kampt. Er is speciale voeding die helpt bij darmkrampjes; meer verzadigde voeding voor heel hongerige baby’s en iets dikkere voeding voor baby’s die veel spugen (reflux). Daarnaast bestaat er ook nog babyvoeding op basis van sojamelk of geitenmelk. Over alle verschillende soorten babyvoeding lees je meer in deze blog.

Welke voeding het meest geschikt is, verschilt per kindje. Verander nooit op eigen houtje van voeding, maar doe dit altijd in overleg met het consultatiebureau of een arts.

Beginnen met flesvoeding

Er is niet één juiste manier om te beginnen met flesvoeding. Sommige baby’s gaan gewoon met de stroom mee en drinken wat je ze geeft. Andere baby’s weigeren de fles als deze de eerste paar keer wordt aangeboden. Dit verschilt per kindje.

Het wordt aanbevolen om de overstap gefaseerd te maken. Schakel niet in een keer volledig over naar flesvoeding, maar begin bijvoorbeeld met één flesvoeding per dag. Als je baby deze voeding accepteert en eraan gewend raakt, kun je overgaan naar twee flesvoedingen per dag. Hierdoor kan je baby rustig wennen aan deze nieuwe manier van voeden en zal ook jouw lichaam geleidelijk de melkproductie verlagen.

Overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding kan invloed hebben op de kleur, de frequentie en consistentie van de ontlasting van je baby. Meer informatie hierover vind je in deze blog over de ontlasting van je kindje.

Tips

Het is heel gebruikelijk voor baby’s de flesvoeding in eerste instantie te weigeren, dus wees niet ongerust als dit gebeurt. Laat je kleintje rustig wennen aan deze nieuwe manier van voeden en accepteer dat het tijd kan kosten. We hebben een aantal tips verzameld die het proces kunnen vergemakkelijken:

 • Start wanneer je baby hongerig is
  Je kunt het best starten met het proberen flesvoeding als je baby een beetje hongerig is in plaats van dat je baby lekker comfortabel ligt.
 • Oefen met een fles moedermelk
  Wanneer je begint met het geven van moedermelk in een fles, dan kan dit de overgang naar flesvoeding een beetje vergemakkelijken. Oefen met je baby door het geven van een flesje moedermelk en laat je baby op deze manier wennen aan een fles en speen.
 • Laat je partner de eerste paar flesjes geven
  Je baby is gewend je borst te gebruiken in plaats van een fles. Om de overgang naar opvolgmelk te versoepelen, is het goed om je partner de eerste paar flessen te laten geven. Hiermee wordt voorkomen dat jouw geur de baby afleidt van het voeden.
 • Meng de opvolgmelk formule met moedermelk
  Als je baby de opvolgmelk formule weigert dan kunt je proberen om het te mengen met een beetje moedermelk. De geur en smaak hiervan zijn meer vertrouwd en kunnen helpen je baby aan de opvolgmelk te laten wennen.

Kabrita: flesvoeding op basis van geitenmelk

Heb je wel eens gedacht aan flesvoeding op basis van geitenmelk? Geitenmelk is een goede basis voor babyvoeding. De flesvoeding* moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen.

Let op: als je kind een medisch vastgestelde koemelkallergie heeft, is geitenmelk flesvoeding géén geschikt alternatief. Want ook geitenmelk bevat (hoewel een kleine hoeveelheid) het allergie-veroorzakende eiwit. Overleg dan altijd met je arts of consultatiebureau over de voeding.

Ben je benieuwd naar Kabrita geitenmelk flesvoeding? Ga naar de webshop en bestel direct online!

*Net zoals alle opvolg- of peutermelk

Leave a Comment