Op zoek naar houten tuinmeubelen, maar weet je niet welke houtsoort het meest geschikt is voor jou? Wij helpen je op weg! In deze blog nemen de specialisten van &moss je mee in de verschillende houtsoorten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken bij het kopen van jouw tuinmeubelen.

Teakhouten lounge tuin set

FSC gecertificeerd hout

Overweeg altijd om te kiezen voor tuinmeubelen die gemaakt zijn van hout uit FSC-gecertificeerde bossen. Het hout dat gebruikt wordt voor deze tuinmeubelen is namelijk afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waardoor je zeker weet dat je een milieuvriendelijke keuze maakt. Door hiervoor te kiezen kun je dus niet alleen genieten van prachtige meubels, maar ook bijdragen aan een betere wereld.

Zacht houten tuinmeubelen

Zachte houtsoorten zoals grenen, vuren, douglas en steigerhout worden regelmatig gebruikt voor tuinmeubelen vanwege hun lagere prijs in vergelijking met hardhout. Zachthout heeft echter wel een lagere duurzaamheidsklasse dan hardhout, waardoor het sneller scheurt, eerder krom trekt en sneller vervangen moet worden. In de beste omstandigheden gaat een tuinset van vuren, grenen of steigerhout maximaal 15 jaar mee.

Hardhouten tuinmeubelen

Voor duurzame tuinmeubelen raden wij daarom hardhout aan. Dit type hout, zoals teak, eiken en acacia, groeit langzamer dan zachthout. Hierdoor heeft het over het algemeen een hogere dichtheid. Dit betekent dat het beter bestand is tegen slijtage en weersinvloeden, waardoor het langer meegaat dan zachte houtsoorten. Met een harde houtsoort kun je dus een stuk langer van jouw tuinmeubelen genieten.

Teakhouten tuinmeubelen

Teakhouten tafel tuin set

Er zijn verschillende soorten hardhout die gebruikt worden voor tuinmeubelen. Ons advies is om te kiezen voor tuinmeubelen van teakhout. Dit hout bevat namelijk van nature oliën die voorkomen dat het gaat rotten, waardoor het perfect is voor buitengebruik. Het hout is duurzaam, sterk en bestand tegen slijtage en weersinvloeden.

Hoewel teakhout duurder kan zijn dan sommige andere houtsoorten, is het de investering meer dan waard. Het gaat namelijk langer mee en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Als je op zoek bent naar kwalitatieve en duurzame tuinmeubels, dan is teakhout dus veruit de beste keuze.

Gerecycled teakhouten tuinmeubelen

Een nog duurzamer en daarbij ook goedkoper alternatief zijn tuinmeubelen van gerecycled teakhout. Tuinmeubelen van dit materiaal hebben er al eerder leven op zitten, maar zijn nog steeds van hoge kwaliteit en beschikken over alle eigenschappen van plantage teak. Het grote verschil? Er hoeven geen nieuwe bomen voor gekapt te worden en ieder item is 100% uniek!

Leave a Comment