De online populariteit van de beste luxe automerken ter wereld is een betrouwbare voorspeller van toekomstige verkopen en de trends die de wereldwijde auto-industrie vormgeven. Maar nieuwe voertuigen op de markt brengen is geen gemakkelijke taak. Jaren van onderzoek, ontwikkeling en testen zijn vereist, zelfs voor modellen die in de pas lopen. De lat ligt nog hoger voor nieuwe luxe elektrische modellen, waar constante vooruitgang een eerste vereiste is en gepaard moet gaan met extreem comfort, prestaties en een X-factor om zich te onderscheiden van de massa.

Nu de wereld verantwoordelijkheid begint te nemen voor onze impact, eisen mensen innovatieve nieuwe opties. Opties waarin de nieuwste technologie is verwerkt voor een duurzamere levensstijl en toekomst. Luxe elektrische voertuigen (EV’s) worden steeds spannender om in te rijden. De meeste luxe automerken zijn nu volop bezig met de volledige elektrificatie van hun hele wagenpark.

De wereldwijde luxe auto-industrie is een groeiende markt, die tegen 2027 naar verwachting 652 miljard euro zal bedragen. Terwijl Europese autofabrikanten de top van onze lijst domineren met Mercedes-Benz, BMW en Volvo, zijn de Verenigde Staten bezig met een snelle inhaalslag, waarbij Tesla twee punten wint om de tweede plaats in te nemen. Japan heeft slechts één merk in de top 15 met Lexus, de premium aftakking van Toyota. De rest van onze ranglijst wordt gevuld door andere Europese merken uit Duitsland (Audi en Porsche), Italië (Lamborghini en Ferrari), het Verenigd Koninkrijk (Land Rover, Jaguar en Aston Martin) en Frankrijk (Bugatti).

Het is tijd om je op de hoogte te stellen van de beste luxe automerken!

1. Mercedes-Benz

mercedes-benz-oldtimer

Er zijn twee keuzes in deze wereld, met de tijd meegaan of achterblijven. Voor Mercedes-Benz was 2022 het jaar waarin het besloot een nieuw tijdperk in te luiden. Zijn snelle uitbreiding van een elektrische line-up brengt Mercedes-Benz naar de top van de lijst. Het enige dat stof vreet zijn de verbrandingsmotoren die achterblijven.

Het elektrische vlaggenschip Mercedes-Benz EQS is gevuld met S-Klasse luxe en produceert tot 516 pk en 631 lb-ft koppel. Het is geen wonder dat deze bovenaan onze lijst van de beste elektrische auto’s staat.

Maar dat is nog lang niet genoeg voor een van de beste automerken ter wereld. Mercedes-Benz verlegt ook de grenzen van futuristische ontwerpen met de verbluffende Vision AMG en Vision EQXX. Beide concepten zullen Sci-Fi fans en Hollywood regisseurs doen kwijlen.

2. Tesla

tesla-denemarken

Tesla is geen nieuwkomer op het gebied van EV-technologie, en toch maakt het nog steeds serieuze vooruitgang in zijn hele line-up. Het vlaggenschip Model S Plaid wordt nu geleverd met een driemotorige aandrijflijn met maar liefst 1.020 pk en 1.050 lb-ft aan koppel, en de Model 3 is even krachtig als andere EV’s die twee keer zo duur zijn.

Maar dat is niet de reden waarom Tesla twee plaatsen in deze lijst is gestegen.

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de medeoprichter en CEO van Tesla, Elon Musk, wereldwijd de krantenkoppen heeft gehaald. Helaas voor Tesla vertaalt de piek in online zoekinteresse zich misschien niet in toekomstige verkoopstijgingen zoals de rest op deze lijst.

3. BMW

licht-blauwe-bmw

In de voorhoede van de top automerken blijven is niet gemakkelijk. Voor BMW brengt hun gebrek aan belangrijke veranderingen hen van de toppositie naar de derde plaats. Niettemin heeft BMW nog steeds een goede positie met veel EV-aanbiedingen, plus een uitgebreide line-up van hybride en ICE voertuigen om aan elke wens te voldoen.

Als de eerste elektrische SUV van BMW, een van de meest betrouwbare luxe automerken, is de BMW iX klaar om de verkoop in het steeds groeiende crossover SUV-segment te verhogen. Hij komt op een tweemotorig AWD-platform en is klaar om met de besten te concurreren. De geheel nieuwe BMW i4 sportsedan voegt zich bij BMW’s nieuwe EV-vloot.

Andere hoogtepunten van BMW in 2022 waren een opnieuw ontworpen 2 Serie, een voor het eerst AWD 3 Serie en een 627-pk M5 CS. Niet te vergeten dat dit merk nog steeds enkele van de snelste motorfietsen ter wereld maakt.

4. Volvo

Volvo XC60 auto rood

Van de toevoeging van nog eens vijf van zijn modellen aan de IIHS Top Safety Pick Plus lijst, tot zijn toegenomen betaald ouderschapsverlof en een sterke stijging van de verkoop over het eerste kwartaal van het jaar, is het veilig om te zeggen dat Volvo alle vakjes aankruist als het gaat om het starten van gesprekken online. De laatste twee punten zijn enigszins met elkaar verbonden: terwijl Volvo ernaar streeft zijn marktaandeel in de elektrische auto-industrie te vergroten, hoopt het ook de retentiecijfers en de werving van talent te stimuleren door een reeks bemoedigende nieuwe beleidsmaatregelen.

Samen is het doel om tegen 2030 een volledig elektrische autofabrikant te worden, aldus Volvo’s CEO. De verschuiving van het merk naar de markt voor luxe voertuigen, waarbij Scandinavisch minimalisme wordt gecombineerd met elektrische energie, stimuleert een breder gesprek over het milieuvriendelijk en veilig maken van luxe voertuigen.

5. Audi

audi-sport

Twee plaatsen dalend ten opzichte van vorig jaar, blijft Audi hoog op de lijst staan door de nadruk te leggen op zijn EV-aanbod en innovatieve tech-functies. De release van de Audi Q4 E-tron crossover SUV voegt zich bij de bestaande Audi E-tron SUV en E-tron GT sedan. Er is nu een Audi EV optie in de meest populaire carrosserie stijlen.

Audi rolt Amazon Alex integratie uit, waardoor je je at-home functies vanuit je auto kunt bedienen, evenals een verbeterde versie van Audi’s Personalization 2.0, waarmee een aangepast profiel met controle klimaatregeling, vergrendeling, verlichting en stoelinstellingen naar elk Audi voertuig wordt gebracht.

En als je het wachten voor rood licht beu bent, heeft Audi nog een truc in petto: Traffic Light Information (TLI). Door gebruik te maken van vehicle-to-infrastructure (V2I) zwermtechnologie kan je auto nauwkeurig de juiste snelheid voorspellen om niets anders dan een golf van groene lichten voor je te zien.

6. Porsche

luxe-huis-porsche

Sommige onbekende luxe automerken moeten zich houden aan cookie-cutter praktijken. Porsche, daarentegen, biedt het ultieme maatwerk in zijn reeks opwindende sportwagens, elektrische voertuigen en SUV’s, waardoor het merk hoog op de lijst blijft staan, maar één plaats daalt ten opzichte van vorig jaar.

Hoe doet Porsche dat? Misschien door een geheel nieuwe Porsche 911 GT3 uit 2022 uit te brengen, gericht op de meest belonende rijervaring die er is. Of misschien door diezelfde flat-six motor in de 2022 Cayman GT4 RS te proppen met een 0 tot 96 kilomter per uur tijd van slechts 3,2 seconden. Hoe dan ook, liefhebbers van vermogen zullen nog steeds versteld staan.

Maar Porsche zou niet op de lijst van de top 20 luxe automerken ter wereld blijven staan zonder technologie en EV-updates in te bouwen. De Porsche Taycan EV is nu verkrijgbaar als GTS-model met verbeterde rijeigenschappen en 590 pk. Daarnaast zijn er veel verbeteringen toegevoegd aan het spraakgestuurde Porsche Connect systeem om je leven in elk van hun modellen gemakkelijker te maken.

7. Lexus

Lexus LC 500 zwart

In het midden van de top 15 van luxe automerken en één lager dan vorig jaar, heeft Lexus voortdurend vooruitgang geboekt zonder de zaken al te veel op te schudden. Zijn verklaarde doel van koolstofneutraliteit in 2050 is opmerkelijk, maar het doel van 2035 om volledig batterij-elektrisch te worden is een verheven doel voor een merk dat nauwelijks aan de weg timmert.

De Lexus RX zal een grondige revisie krijgen en heeft veel positieve aandacht gebracht, maar de enige EV in de line-up, de nieuwe RZ 450e, is het eerste teken dat Lexus misschien in staat is om over te stappen naar de toekomst van auto’s.

Laten we niet vergeten dat Lexus voortdurend prioriteit geeft aan brandstofefficiëntie en veel hybride voertuigen aanbiedt. Tegelijkertijd biedt het populaire F Sport prestatiepakket topprestaties voor wie dat wil.

8. Lamborghini

Lamborghini-oranje

Er was ooit een tijd dat te grote motoren de autowereld beheersten. Maar die tijden vervagen als denim uit de jaren 80.

Dat wil niet zeggen dat de gigantische V10 en V12 motoren in de ongelooflijke Lamborghini aanbiedingen niet in trek zijn, maar binnenkort zullen alle logo’s van luxe automerken op EV’s staan. En dan bedoelen we niet alleen elektrische auto’s voor kinderen. Lamborghini heeft aangekondigd niet achter te blijven, waardoor het op nummer acht van deze lijst blijft staan.

2022 was het laatste jaar dat Lamborghini-voertuigen uitsluitend verbrandingsmotorvermogen gebruiken. Een plug-in hybride Aventador staat om de hoek, met andere modellen die binnenkort volgen.

Om een glimp op te vangen van de toekomst van deze dure luxe auto’s kun je terecht bij de Lamborghini Terzo Millennio concept car, die een elektrische aandrijflijn koppelt aan de agressieve styling en waanzinnige prestaties die de naam Lamborghini kenmerken. Hij zal de supercarwereld zeker opschudden en zelfs de beste elektrische motorfietsen in vergelijking daarmee tam doen lijken.

9. Ferrari

ferrari-rood

Ferrari, dat de nummer negen positie vasthoudt, heeft niet alleen drie plug-in hybride modellen, maar racet ook vooruit met een groot aantal verheven groene doelen, waaronder een batterij-elektrische auto in 2025 en koolstofneutrale productie in 2030.

Toch heeft Ferrari een imperium gebouwd op auto’s met een grote cilinderinhoud, waaronder de duurste auto ter wereld, en is nog niet helemaal klaar om die helemaal op te geven. De recente release van de Ferrari Purosangue (Italiaans voor “Volbloed”) houdt vast aan de beproefde formule van een brullende V12 motor onder de kap, ook al is het de allereerste luxe SUV voor de automaker.

Ferrari verwacht voor 2026 vijftien nieuwe modellen uit te brengen, zodat de naam Ferrari aan de eisen van de markt zal voldoen. Doorgaan met innovatie en tegelijkertijd duurzaamheid op de voorgrond plaatsen zal waarschijnlijk zijn vruchten afwerpen voor Ferrari, een van de beste automerken ter wereld. Bekijk onze diepgaande Ferrari prijslijst en autocollectie om meer te weten te komen over het Italiaanse luxe automerk.

10. Land Rover

Land Rover Discovery wit

Als je aan luxe auto’s denkt, zijn off-road capabele modellen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Tenzij je het hebt over Land Rover.

Dit luxe automerk heeft naam gemaakt als de leider in voertuigen die de wereld kunnen veroveren terwijl ze het interieur vullen met weelde en comfort. En net als veel andere topautomerken bereidt Land Rover zich voor op de toekomst met een groot aantal elektrische en hybride modellen, waardoor het op de nummer tien positie kan blijven staan.

In de komende drie jaar worden zeven nieuwe modellen uitgebracht, als aanvulling op de uitgebreide line-up van de meest luxueuze Range Rover, de crossover Evoque en de trail-focused Defender serie. Het eerste volledig elektrische aanbod komt op een Range Rover met een verwachte actieradius van 300 mijl of meer.

Fans van de populaire Defender moeten ook bruisen van opwinding, want Land Rover heeft twee nieuwe modellen aangekondigd, waaronder een grotere Defender 130 met ruimte voor acht passagiers en een luxere optie.

11. Cadillac

Cadillac-auto

Ooit bekend om zijn zacht rijdende sedans, heeft Cadillac zich getransformeerd van sedans naar het SUV-segment. De introductie van de Cadillac Lyriq, een elektrische SUV voor vijf personen, is een voorbeeld van zijn wil om vooruit te gaan en brengt het merk één plaats omhoog ten opzichte van de lijst van vorig jaar.

Door gebruik te maken van General Motors’ Ultium elektrische aandrijftechnologie is de Lyriq naar verluidt de eerste in een golf van veranderingen die van Cadillac worden verwacht. Een weg van verbrandingsmotoren en naar een groene toekomst met batterij-elektrische voertuigen.

Voorlopig brengt Cadillac nog wat benzinevermogen op tafel in zijn CT5-V Blackwing, met een enorme 6,2L supercharged V8 met 668 pk en 659 lb-ft koppel. De wereld zal moeten wachten om te zien wat er in het verschiet ligt voor dit luxe automerk.

12. Jaguar

London Jaguar 2 rood auto

Eén positie gezakt ten opzichte van vorig jaar, begint Jaguar mensen zich af te vragen hoe de toekomst van deze luxe auto’s eruit ziet. Al in 2021 kondigde het merk aan dat het voor 2025 geen nieuwe modellen zou uitbrengen. In plaats daarvan zouden ze een stap terug doen om hun aanbod opnieuw vorm te geven.

In plaats van te concurreren met andere grote merken zoals BMW en Mercedes-Benz, hebben leidinggevenden van Jaguar aangegeven dat ze het hogerop willen zoeken en willen concurreren met luxere merken zoals Maserati en Bentley.

Wat betekent dit precies? Niemand weet het zeker, althans buiten het geheimzinnige bedrijf. De meesten verwachten dat Jaguar de elektrische trend zal volgen. Maar voorlopig houdt het vast aan het aanbod met verbrandingsmotoren, waaronder de populaire Jaguar F-Type met een beschikbare supercharged V8 die tot 575 pk produceert.

13. Rolls-Royce

black bmw coupe parked near palm trees during daytime

Met een van de meest iconische logo’s van luxe automerken behoudt Rolls-Royce zijn positie als 13 op deze lijst met een recordjaar in 2021, waarin wereldwijd 5.586 auto’s werden verkocht.

Verwende luxe en extreme verwennerij maken altijd deel uit van het Rolls-Royce pakket, waar je waarschijnlijk enkele van de duurste kentekenplaten op geplakt vindt, maar de Phantom is de belichaming van zijn line-up, en in Rolls-Royce’s eigen woorden, “de onbetwiste koning van de luxe sedans.”

Het lijdt geen twijfel dat Rolls-Royce ver weg blijft van semi-luxe automerken. En dat geldt zelfs als het zich vertakt in nieuwe segmenten zoals de Rolls-Royce Cullinan SUV met zijn 6,8L twin-turbocharged V12 motor.

Wat de toekomst van deze autofabrikant betreft, de Rolls-Royce 103EX concept heeft sinds zijn debuut in 2016 wereldwijd de aandacht getrokken en is een kijkje in een toekomst waarin elektrische auto’s zichzelf naar vooraf ingestelde bestemmingen rijden. De inzittenden kunnen het gedoe op de weg vergeten en genieten van de rit.

14. Bugatti

parked black supercar

Er broeit iets bijzonders. De rijke geschiedenis van Bugatti is gefuseerd met Rimac, een fabrikant van elektrische auto’s die een van de snelste auto’s ter wereld maakt, de Rimac Nevera met meer dan 1900 pk. Het resultaat zal zeker spectaculair zijn, ook al is het nu nog onbekend, en heeft Bugatti één omhoog gestuwd ten opzichte van de lijst van vorig jaar.

Mate Rimac, CEO van de Bugatti Rimac joint venture, heeft aangegeven dat hoewel hij een elektrische supercar specialist is, hij het merk Bugatti voorlopig verbrandingsmotoren ziet behouden om trouw te blijven aan het merk.

Bugatti brengt nog steeds de ontzagwekkende quad-turbo 8.0L W16 motor in de modellen Veyron en Chiron, en de populariteit is niet te onderschatten. Bugatti is volledig uitverkocht tot 2025, maar je kunt de volledige Bugatti prijslijst bekijken om wat materiaal voor je stoutste dromen te krijgen.

Naar verluidt krijgen de trouwste Bugatti-klanten het komende jaar of zo een kijkje in de toekomst van het merk, terwijl de rest van de wereld misschien nog drie jaar of langer moet wachten. Wat valt er te verwachten? Niets in het bijzonder. En misschien wel van alles.

15. Aston Martin

grey mercedes benz coupe parked on grey concrete pavement during daytime

Terwijl Maserati van de lijst is gevallen, sluit zijn vervanger zich aan bij de elektrische trend. Hoewel Aston Martin geen details heeft bekendgemaakt over volledig elektrische modellen, zal de release van de Aston Martin Valhalla in 2024 zeker een hybride ontwerp verwerken in een supercar met middenmotor.

Aston Martin heeft een aantal goede klassieke auto’s gemaakt. Maar daar blijft het niet bij. De geheel nieuwe Aston Martin Valkyrie toont hun toekomstgericht denken. De van de F-1 afgeleide aerodynamica en styling schreeuwen de wereld toe terwijl de 1.139 pk sterke V12 motor voorbij gromt.

De DBX concurreert met de besten in de wereld van luxe SUV’s, terwijl de DB11 iedereen naar de achterkant van de stoel slaat met een V12 onder de kap. Maar de meest stijlvolle prijs voor de Aston Martin line-up gaat naar de DBS, die het merk besloot in wezen onaangetast te laten ten opzichte van vorig jaar.

Leave a Comment