Als je een kunstliefhebber bent, graag een breed scala aan creaties ontdekt en dol bent op musea, dan heeft Valencia veel te bieden.

Valencia heeft musea waar het gebouw zelf een kunstwerk is, met voorbeelden van elke kunststijl. Bovendien bevinden ze zich in gebieden in Valencia die voor bezoekers van essentieel belang zijn, wat zeker een pluspunt is.

Om je te helpen bij de (moeilijke) beslissing welke musea in Valencia je moet bezoeken, hebben we een gevarieerde selectie van de beste musea samengesteld, zodat je een idee krijgt waarom ze de moeite waard zijn en wat je er precies kunt vinden. Overigens is Amsterdam Valencia rechtstreeks vliegen vrij voordelig!

De beste musea van Valencia

Zoals we al zeiden, bevat onze selectie opties die verschillende kunstdisciplines vertegenwoordigen, zodat je de beste voor jou kunt kiezen: schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek en zelfs kunst voor het Fallas festival wachten allemaal op je in de musea van Valencia.

1. Museum of Fine Arts

We trappen af met het op één na grootste kunstmuseum van Spanje: het Museum voor Schone Kunsten.

Het huidige hoofdkwartier is het voormalige Colegio Seminario de San Pío V, opgericht in 1683, dat aan de oevers van de rivier de Turia ligt.

Het gebouw en de omgeving zijn op zich al een geschenk voor de zintuigen. Als je kunt, ga dan naar de rivier voor een wandeling voor of na je museumbezoek.

Dit museum in Valencia heeft een uitgebreide selectie schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en archeologische stukken die dateren uit de 15e tot de 19e eeuw.

Als er iets is waar de collectie bekend om staat, dan zijn het wel schilderijen van prestigieuze Valenciaanse kunstenaars als Sorolla, Ribalta en de Pinazos, naast andere lokale kunstenaars die een grote beheersing van het licht lieten zien.

Om nog maar te zwijgen van de werken van niemand minder dan de genieën Van Dyck, Murillo, Velázquez, El Greco en Goya.

Om dit bezoek in stijl af te sluiten, moet je zeker een stop maken in de binnenplaats van Ambassadeur Vich, die zich in het museum bevindt. Dit renaissanceklooster is prachtig gereconstrueerd en de overheersende kleur is onverwacht blauw.

Een ander pluspunt is dat de toegang tot dit museum in Valencia gratis is. Het is elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur, behalve op maandag.

2. Carme Contemporary Culture Centre

Het Carme Contemporary Culture Centre (CCCC) ligt in het hart van de wijk El Carmen, de kleurrijkste wijk van de stad. Bovendien dankt het zijn naam aan het feit dat het is gehuisvest in het voormalige koninklijke klooster Nuestra Señora del Carmen de València.

Dit is waarschijnlijk het meest diverse museum van de stad, met een mix van stijlen en technieken variërend van kunstinstallaties tot schilderkunst, samen met design, literatuur en graffiti: er is ruimte voor alles.

En dat is precies wat het interessant maakt. Een bezoek aan het CCCC is een actieve ervaring voor alle leeftijden, want er is zelfs een galerie voor de kleintjes: de Espai de Titelles, ontworpen voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Profiteer van je bezoek aan het hart van de wijk El Carmen om door de zijstraatjes te wandelen, een vermouth te drinken, op een terrasje te eten, de middeleeuwse torens te bewonderen en de herenhuizen te ontdekken.

De openingstijden van het centrum zijn dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

#3 Bancaja

De Bancaja Stichting is een particuliere organisatie zonder winstoogmerk. Naast het samenstellen van tijdelijke tentoonstellingen heeft het een collectie die de stichting zelf omschrijft als een ‘catalogus van meesterwerken’.

En dat is geen verrassing. Tot de meest opvallende stukken behoren prenten van Picasso en de Valenciaanse kunstenaar Joaquín Sorolla, twee nationale en internationale zwaargewichten.

Als je in Valencia bent, bekijk dan de lopende tentoonstellingen op het moment van je bezoek. Ze zijn normaal gesproken ongelooflijk interessant. Om je een idee te geven: in de galerijen zijn tentoonstellingen geweest over Chillida en andere gewijd aan industrieel ontwerp, maar ook shows met kunstenaars als Antonio López, Julio Romero de Torres, Sorolla en Picasso, om er maar een paar te noemen.

Dit museum in Valencia organiseert ook activiteiten voor alle leeftijden, zoals workshops, lezingen en festivals voor podiumkunsten, waardoor het een echt levendige ruimte is.

Het gebouw ligt op een steenworp afstand van de historische wijk en Colón Street, de grootste winkelstraat van de stad, als je van de gelegenheid gebruik wilt maken om te winkelen of gewoon een wandeling te maken. Het centrum van Valencia heeft een scala aan architectuur dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

De stichting is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 20.30 uur. Er zijn twee toegangsprijzen: algemene toegang, die €7 kost, en gereduceerd, die €4 kost. Kinderen van 12 jaar en jonger zijn gratis.

4. Nationaal keramiekmuseum

Aardewerk en keramiek vormen een essentieel onderdeel van het DNA van Valencia, met een traditie die maar liefst 7000 jaar teruggaat. Dit maakt het Nationaal Museum voor Keramiek en Decoratieve Kunsten González Martí een van de meest bijzondere musea van Valencia.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat het er twee in één zijn, want de eerste verdieping geeft een heel tastbare indruk van de 18e-eeuwse aristocratische levensstijl, omdat het in die eeuw volledig is gerenoveerd, hoewel het in de 15e eeuw is gebouwd.

Voordat je naar boven gaat om het museum te bezoeken, moet je even stilstaan bij het ongelooflijke uitzicht op het Paleis van de Markies van Dos Aguas en zijn barokke gevel.

Eenmaal binnen kun je galerijen bezoeken als de Balzaal en de Rode Kamer, de Koets van de Nimfen zien, spectaculaire trappen, uitgebreide cassettenplafonds en de schilderijencollectie van González Martí. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn geweest om op zo’n plek te wonen?

En dan is er nog de collectie aardewerk, een reis door de menselijke geschiedenis. Er zijn stukken die door verschillende culturen zijn gemaakt, van de Romeinen, Grieken en Iberiërs tot nu. Daarom noemden we het twee musea in één.

Het Nationaal Keramiekmuseum ligt tussen de meest commerciële wijk van Valencia en andere bezienswaardigheden die je gezien moet hebben: de Centrale Markt en de Zijdebeurs, die op de Werelderfgoedlijst staat.

De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur; op zondag en feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur.

Als je van plan bent een bezoek te brengen in wat er nog over is van 2021, is de toegang gratis. Als je daarna komt, is de algemene toegang €3 en tickets tegen gereduceerd tarief €1,50. Het is in ieder geval altijd beter om dit voor je bezoek te controleren.

#5 El Patriarca of Corpus Christi Koninklijke School/Seminarie

Doen de namen Caravaggio, Juan de Juanes, El Greco, Morales en Ribalta een belletje rinkelen? Je vindt ze allemaal en andere kunstenaars van hun kaliber in de Corpus Christi Royal School/Seminary, ook wel bekend als El Patriarca.

Zoals de naam al aangeeft, werd het gebouw tussen 1586 en 1615 gebouwd voor gebruik als seminarie. Maar sinds 1959 is het ook een museum waar de enorme collectie wordt tentoongesteld die door de eeuwen heen is verzameld.

Nogmaals, naast de inhoud is dit nog een museum waarvan het gebouw op zichzelf al een must is om te zien. Als je binnenkomt via de hoofdingang, kom je in een dubbele lobby die leidt naar … dat hangt ervan af!

Als je naar links gaat, zie je een enorme opgezette alligator. Ja, dat lees je goed, een echte alligator meegebracht door een missie naar Amerika met een merkwaardige legende. Hij staat daar als een wachter voor de kapel. Maar laat dat je er niet van weerhouden om naar binnen te gaan, anders mis je de uiterst waardevolle fresco’s en het hoofdaltaar met daarop een Laatste Avondmaal van Ribalta.

En aan de andere kant van de lobby?

Aan de rechterkant ligt een van de oudste renaissancekloosters van Spanje, met een binnenplaats, zuilen en bogen vergezeld van een plint met keramische tegels, geen verrassend kenmerk in Valencia. De ingang van het museum bevindt zich rechts van de binnenplaats.

Als je klaar bent, kun je stoppen bij het El Patriarca plein, direct naast het complex, en door iconische straten wandelen zoals calle Comedias en calle de la Nave.

Het museum is ‘s ochtends geopend van maandag t/m zondag van 11.00 tot 13.30 uur en ‘s middags van maandag t/m vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur. Kaartjes kosten €5.

#6 IVAM – Valenciaans Instituut voor Moderne Kunst

Onze tour langs de meest opmerkelijke musea van Valencia gaat verder en brengt ons een stukje buiten het centrum van de stad naar de grenzen van de middeleeuwse muren van de hoofdstad aan de rivier de Turia.

Het IVAM is een complex gewijd aan moderne kunst waar je kunt genieten van twee permanente tentoonstellingen gewijd aan twee sleutelfiguren uit de vroeg 20e-eeuwse kunst: Ignacio Pinazo en Julio González.

Hoewel de collectie uniek is, kan de persoonlijkheid van het IVAM niet worden begrepen zonder de tijdelijke tentoonstellingen, workshops, lezingen, installaties en evenementen voor alle leeftijden.

Een andere attractie is de Wall Gallery. Deze ruimte in de kelder van het Julio González Centrum bevat de overblijfselen van de 14e-eeuwse middeleeuwse muur.

Er is ook een restaurant met een heerlijke zithoek buiten. Hier laten we het bij …

Waar kun je naartoe na het IVAM?

Een paar meter verderop vind je de Quart Towers – een van de twee poorten in de middeleeuwse muur die nog overeind staan (de andere zijn de Serranos Towers) – die naar de wijk El Carmen leiden.

Het Valenciaanse Instituut voor Moderne Kunst is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur.

Algemene toegang is €6, gereduceerde toegang is €3 en kinderen tot 10 jaar zijn gratis.

#7 Hortensia Herrero Art Centrum

Modern, elegant en met een heel speciaal tintje, zo wordt dit centrum voor hedendaagse kunst beschreven.

Het herbergt de privécollectie van Hortensia Herrero, mecenas en vicevoorzitter van de stichting die haar naam draagt. Bovendien bevindt het zich in het hart van de stad, in het oude Valeriola Paleis, een emblematisch 17e-eeuws bouwwerk dat zelf een architectonische schat is.

De collectie omvat werken van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars van internationaal aanzien. Anselm Kiefer, Anish Kapoor, George Baselitz, Mat Collishaw, Tony Cragg, Andreas Gursky, Jaume Plensa, Cristina Iglesias, Joan Miró, Antonio Saura, Julio González of Manolo Valdés, maar ook werken die speciaal voor de locaties van het Art Center zijn gemaakt en het nog specialer maken.

Creaties variërend van avant-garde tot de meest innovatieve wachten op je. Stel je schilderijen voor die je doen twijfelen aan de werkelijkheid en sculpturen die emoties oproepen. Een visuele ervaring die je niet mag missen!

Het centrum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur, en op zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Rondleidingen kunnen worden gereserveerd en op woensdagmiddag is de toegang gratis.

#8 Archeologisch Museum La Almoina

Museum La Almoina valencia

Een bezoek aan La Almoina is een reis door de evolutie van de stad vanaf de stichting door consul Decimus Junius Brutus en de komst van het Romeinse Rijk, via de Visigotische periode en het islamitische tijdperk tot de stad weer in christelijke handen kwam.

Als je de standaardroute voor het bezoek volgt, zul je in chronologische volgorde de verschillende secties en perioden ontdekken. Begin in het centrum van de site, waar je de Romeinse baden en ruïnes van de stad uit het tijdperk van de Republiek vindt. Uit deze periode dateren ook de portiek van het forum en het curiegebouw. Ga voor de Visigoten op zoek naar het baptisterium en de monumentale graven. En voor de moslimperiode, het alcázar (fort), het waterrad, het zwembad en een deel van de vestingwerken.

Na al deze beschavingen heroverde Jaume I het gebied. Het gebouw waarin La Almoina is gevestigd dateert uit deze periode, een ruimte die werd gebouwd om te voorzien in de behoeften van mensen zonder middelen. Hier dankt het zijn naam aan.

We weten dat je nu denkt dat dit archeologische complex enorm groot moet zijn. En dat is het ook: 2500 m2 waar je de geschiedenis van de stad vanaf het allereerste begin kunt visualiseren. Als je het zo bekijkt, lijkt het niet zo groot, toch?

Een ander pluspunt van het museum is dat het om de hoek ligt van het plein La Virgen, het plein La Reina en de kathedraal van Valencia, een gebied vol culturele en historische bezienswaardigheden. De perfecte plek om iets te eten of een Valenciaanse horchata (tijgernotenmelk) te drinken.

De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur. Op zon- en feestdagen is de toegang gratis en de rest van de week kost een kaartje €2.

#9 Fallas Museum

Fallas Museum valencia

Heb je ooit gehoord van een ninot?

Laten we daar maar mee beginnen: ninots zijn elk van de satirische figuren die deel uitmaken van de fallas (beelden) die tijdens het jaarlijkse Fallas-festival worden tentoongesteld.

Zoals je misschien weet, viert Valencia elk jaar in maart haar grootste festival: Las Fallas. Het hoogtepunt van de viering is het verbranden van de artistieke bouwwerken die in de voorafgaande dagen in de straten stonden, bouwwerken die in de loop van het hele jaar zijn gemaakt.

Sinds 1934 zijn er echter twee ninots die door het volk zijn gekozen en die worden aangeduid als ninots indultats en die worden tentoongesteld in dit Valenciaanse museum.

Naast de presentatie van deze vertegenwoordigers van Las Fallas, laat het museum zien hoe ze sinds de begindagen zijn gemaakt (we zullen het geheim verklappen: ze waren gemaakt van was), de technieken die werden gebruikt om de fallas op te zetten en posters en foto’s uit de geschiedenis van dit festival, dat sinds 2016 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO staat.

De beste optie is natuurlijk om Las Fallas te ervaren tijdens de week van het evenement zelf, maar als je niet in maart kunt komen, is het Fallas Museum een geweldige manier om deze unieke traditie te ontdekken, die soms moeilijk te begrijpen is als je het niet in levende lijve ziet.

Welke bezienswaardigheden kun je combineren met een bezoek aan het Fallas Museum?

Zonder twijfel moet een wandeling door het stuk van de Turia Tuinen tussen de El Reino Brug (die met de waterspuwers) en de Stad van Kunst en Wetenschap zeker deel uitmaken van het plan als je dit museum in Valencia bezoekt.

Wandelen onder de bruggen door, omgeven door tuinen, parken en af en toe een snackbar waar je kunt bijtanken, zal je goed doen.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur (laatste toegang tot het museum om 18.00 uur) en van 10.00 tot 14.00 uur (laatste toegang tot het museum om 13.00 uur) op zon- en feestdagen. De entree is €2, behalve op zon- en feestdagen, dan is het gratis.

En zo zijn we aan het einde gekomen van onze reis langs de absoluut niet te missen musea van Valencia. Zoals het gezegde luidt, ‘ze zijn er niet allemaal en ze zijn er ook niet allemaal’. Maar als je ze allemaal bezoekt, kun je luid en duidelijk verkondigen dat je inderdaad echt bekend bent met Valencia en haar cultuur. En als deze lijst alleen maar je eetlust heeft opgewekt, kijk dan eens naar alle andere musea die Valencia te bieden heeft

Leave a Comment