Tegenwoordig zijn er veel verschillende scooter merken op de markt gebracht, echter zijn er nog steeds merken die je beter kunt vermijden.

Het vinden van betrouwbare informatie specifiek over scooters is lastig, dus meestal ga je kijken naar welk scooter merk nou het beste is.

Check de lijst hieronder met de beste scooter merken om erachter te komen welke scooter het beste bij jou past.

Vespa

Motor sticker Vespa logo - TenStickers

Vespa-fans zijn die-hard, en terecht! Vespa scooters zijn origineel en werden gelanceerd in 1946. Met meer dan 70 jaar productie van scooters is er een solide markt voor vintage modellen en zijn er veel Vespa-specifieke scooterclubs in overvloed.

Veel mensen die niet bekend zijn met scooters weten niet eens dat Vespa een merk is. Zij zien alleen de iconische vormgeving die Vespa’s gemeen hebben als de term voor ALLE scooters met een soortgelijk design.

Laten we er nog een laag verwarring ingooien – Vespa scooters zijn een onderdeel van de Piaggio Group. Onder de Piaggio Group produceren ze internationaal meerdere merken scooters – waaronder de Piaggio scooters die je in Nederland kan vinden. Vespa is heel populair in Nederland geworden, omdat ze goede kwaliteit snorfietsen aanbieden. Daar hoort vanaf 1 januari 2023 wel een snorfietshelm bij aangezien er dan de helmplicht voor de snorfiets van start gaat. Ook op andere voertuigen met een blauw kenteken is dit verplicht, waaronder speed pedelecs en bromfietsen.

Vespa heeft naast de geschiedenis en populariteit ook een grote aantrekkingskracht, dus wat krijg je met het merk Vespa als je een nieuwe zoekt?

  • Stalen frame
  • LED-verlichting
  • Afstandsbediening om het opbergvak onder het zadel te ontgrendelen
  • Bike Finder & Bluetooth ingebouwd op sommige modellen
  • ABS in enige vorm op alle scooters van 150cc en hoger
  • 12″ wielen als balans tussen wendbaarheid en stabiliteit
  • 24 maanden garantie
  • Vintage markt betekent dat je gemakkelijker aan onderdelen kunt komen als je scooter ouder wordt
  • Geen snelheidsbeperking, tenzij je er een kiest die dat wel doet

Piaggio

piaggio-logo - Scoot Support

De Piaggio Group produceert dus Vespa scooters, maar ook scooters met het Piaggio merk. Internationaal heeft de Piaggio Group 7 verschillende scootermerken.

Piaggio scooters zijn niet zo duur als Vespa, en alle Piaggio scooters zijn meer sportief dan klassiek Italiaans.

Kymco

Kymco motorcycle logo history and Meaning, bike emblem

Je hebt hier misschien eerder mijn uithaal naar Kymco opgevangen. Maar ik hou eigenlijk van Kymco als merk van scooters en bromfietsen, dus Kymco staat zeker in het lijstje van scootermerken die ik aanbeveel.

Kymco scooters zijn een goede waarde voor de functies die ze bieden voor hun prijspunt, en ze zijn van goede kwaliteit.

De line-up van Kymco scooters is sportiever en ruiger, zonder echte klassieke Italiaanse styling. De Like komt het dichtst in de buurt van de Italiaanse styling, maar is uitgesproken niet allemaal in één adem. Hier zie je de Like 150i ter referentie. Het is een geweldig uitziende scooter met een beetje een sportieve uitstraling vermengd met de traditionele scooterstijl. Hier is een volledige review over de 2019 Like 150i.

Als je de andere scooters vergelijkt in de reeksen van wat ze bieden, komt Kymco beduidend lager uit dan hun concurrenten met dezelfde kenmerken.

Het verkrijgen van accessoires en soms onderdelen kan echter een pijnpunt zijn.

Suzuki

File:Suzuki logo 2.svg - Wikimedia Commons

Je zult geen klassieke Italiaanse styling, robuustheid of een gigantische selectie vinden bij wat Suzuki aanbiedt. Je zult echter wel de meest luxe aanvoelende scooter op de markt vinden.

Momenteel zijn de Burgman 200 en Burgman 400 de enige scooters die ze aanbieden, dus je zult bij Suzuki geen 50cc scooters vinden. Wat ze aanbieden zijn wat men noemt maxi scooters.

Weet wel dat deze scooters vrij groot zijn in vergelijking met de andere scooters en ook veel gemakkelijker hogere snelheden aantikken.

De Burgman scooters zijn uitstekend voor het comfort en voor de opslag.

De opbergruimte die je vindt in het vak onder de stoel en in de voorvakken is ongeëvenaard!

Suzuki biedt echter geen 24 maanden garantie. Het is overigens de enige scooter die duurder is dan een Suzuki is de Piaggio met 3 wielen.

Honda

File:Honda.svg - Wikimedia Commons

Honda maakt al sinds de jaren tachtig scooters, en ze hebben door hun scooters een trouwe aanhang ontwikkeld!

Wat ik leuk vind aan de scooters van het merk Honda is dat het kwaliteitsscooters zijn met voorzieningen die je normaal gesproken in duurdere scooters vindt, maar dat ze qua prijs in de middenmoot zitten.

Neem bijvoorbeeld de Metropolitan 50. Het is de goedkoopste 50cc scooter met elektronische brandstofinjectie, EN het is de goedkoopste scooter met vloeistofkoeling (in plaats van geforceerde luchtkoeling).

Hetzelfde geldt voor de PCX en ADV sportief uitziende scooters. Het zijn de enige scooters in de 125-150 cc grootte die een vloeistofgekoelde motor hebben. Bovendien zijn het de goedkoopste scooters met CBS of ABS remmen. Ze hebben elektronische brandstofinjectie, grotere wielen voor meer stabiliteit, de oplaadpoort, en de ADV heeft een slimme sleutel.

Beide zijn solide aanbiedingen als je van de stijl houdt, en je zult er nog jaren op scooteren.

Maar één keuze tussen een ruige en een klassieke scooterstijl is alles wat ze bieden. Als je 150cc wilt, kun je de PCX of ADV nemen, die er allebei meer uitzien als een motorfiets dan als een scooter. De Metropolitan heeft die klassieke scooter vibe, maar wordt slechts in één motor aangeboden.

Ook biedt Honda de 12 maanden garantie die je inmiddels… krijgt als je de rest van dit artikel al leest. Ze bieden garantie, maar het is de helft van wat veel merken nu bieden.

Yamaha

Bestand:Yamaha logo.svg - Wikipedia

Yamaha lijkt hun handen in veel industrieën te hebben. Maar maken ze nog steeds geweldige scooters? Ja!

Yamaha scooters zijn een goed kwaliteitsmerk waar je op kunt vertrouwen. Het aanbod is net als bij Honda maar beperkt, maar de modellen die ze wel aanbieden hebben ook een trouwe merkaanhang.

Als je een nieuwe Yamaha scooter wilt kopen, dan is je keuze een Yamaha Zuma met een 125cc motor. Die is robuust en pittig. Je andere keuze is de XMAX met een 300cc motor.

Dat is het.

Het is moeilijk om willekeurig een XMAX tegen te komen bij een dealer, dus maak een praatje met je plaatselijke dealer om gebeld te worden als er een binnenkomt om op te zitten.

BMW

Het BMW-logo is geen propeller! Maar wat is het dan wel? - AutoReview.nl

Als je op de BMW scooter website rondkijkt, vind je ze bij ‘Urban Mobility’. Op dit moment is er alleen een elektrische versie en een model met 400 cc motor, genaamd de C 400 GT.

De scooter van BMW is op de markt gebracht als een luxe speeltje. Hij heeft een soortgelijke styling als de XMAX.

SYM

Sanyang Motor - Wikipedia

SYM is een ander merk scooters waar ik nog nooit van gehoord had voordat ik dit konijnenhol inging. De afkorting SYM is simpelweg een afkorting van Sanyang Motor Company, en SYM Scooters worden gemaakt in Taiwan.

Het scootermerk SYM is ontstaan uit een productiepartnerschap met Honda, overgestapt naar Hyundai, en door dit alles in het begin van de jaren 2000 met hun scooters in de VS terechtgekomen.

Deze scooters worden in de VS aangeboden via het dealernetwerk van Alliance PowerSports. Bij datzelfde netwerk kun je ook terecht voor 24 maanden garantie.

Ze bieden 1 50cc genaamd de MIO, die eruit ziet als een kruising tussen klassiek en sportief, maar ze hebben 2 opties in het ~200cc bereik genaamd de Jet 4 (sportief) en de Fiddle 4 (klassiek). Ze hebben ook de CityCom S als je meer van 300cc houdt.

SYM maakt ook Lance Power Sports scooters. Beide staan niet voor niets op deze lijst met veel gelukkige scooterrijders die genieten van hun kwalitatieve, betrouwbare scooters!

Lance Powersports

Owners Manuals | Lance Powersports

Lance is een andere fabrikant met een ton variatie tegen een betaalbaar prijspunt, en het was voor mij een verrassende vondst. Ze bieden een verscheidenheid aan scooters. Het duurste model is de 200i: Cabo, Cali Classic, PCH en Havana voor minder dan € 3013,45.

Zie je die 4 modelnamen? Wat cool is, is dat Lance alle 3 de 200i heeft die 170cc heten. Dan hebben ze dezelfde 3 in de 125cc. DAN hebben ze er 3 van hetzelfde in de 50cc serie.

Het maakt niet uit welke maat motor je nodig hebt en welke stijl je mooi vindt, als je hun scooter mooi vindt hebben ze een versie voor je klaarstaan.

Lanco heeft ook nog een paar andere modellen die niet door hun line-up worden herhaald, zoals de Italia Classic (niet meer leverbaar) en de Soho.

Ze hebben ook die 24 maanden garantie, zodat je niet het gevoel hebt dat je zo’n grote gok neemt als je nog niet eerder van dit merk hebt gehoord.

Leave a Comment