In de meeste huishoudens is een wasmachine onmisbaar. We moeten er niet aan denken om zonder te zitten. Wanneer de wasmachine onverhoopt toch stuk is, dan willen we deze dan ook zo spoedig mogelijk vervangen. Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat de machine ook echt goed bij je past. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod van wasmachines is tegenwoordig namelijk zo groot, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Want hoe kies je de beste wasmachine? Waar moet je op letten? In dit artikel zetten we de vier belangrijkste dingen op een rijtje om je op weg te helpen.

1. De capaciteit van de trommel

Stel je eerst de vraag hoeveel er bij jou thuis gewassen wordt. Het is belangrijk om hierbij vooral naar de gezinssamenstelling te kijken. Zo zal iemand die alleen woont of met z’n tweeën is, logischerwijs minder wassen dan een gezin met kinderen. Dan maakt het ook minder uit hoeveel wasgoed er tegelijkertijd in de wastrommel gestopt kan worden.

Als we kijken naar de capaciteit van de trommel, dan wordt dit meestal aangeduid in kilo’s. Er zijn machines met een vulgewicht van 7 of 9 kilo, maar ook van maar liefst 17 kilo! Werkelijk alles is mogelijk. Zo is er voor elk huishouden een geschikte wasmachine verkrijgbaar.

Denk je nu: hoe groter, hoe beter? Dan heb je het in dit geval mis. Je wast namelijk veel zuiniger en schoner wanneer de trommel goed vol wordt gelaten. Ga dus geen halve wasjes draaien, want dat is minder goed voor het milieu én levert ook een slechter resultaat op.

2. Het energielabel

Grote huishoudelijke apparaten zijn al geruime tijd verplicht om over een energielabel te beschikken. Dit vertelt hoe energiezuinig het apparaat daadwerkelijk is. Hierbij geldt dat A het meest energiezuinig is en G juist helemaal niet. In de praktijk zien we dat apparaten vooral variëren tussen A en E.

wasmachine-wit

Een zuinige wasmachine is niet alleen beter nieuws voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Wees je ervan bewust dat je jaarlijks tussen de honderd en honderdvijftig euro uitgeeft door enkel regelmatig te wassen. In grote gezinnen is dit nog meer. Je zou veel geld kunnen besparen door simpelweg voor een energiezuinige wasmachine te kiezen. Let bij de aankoop daarom altijd goed op het energielabel.

3. Extra functies

Wasmachines worden steeds verder verbeterd. De wasmachines van nu lijken al helemaal niet meer op de machines van pakweg twintig jaar geleden. Er zijn meer wasprogramma’s ontwikkeld en ook is het mogelijk om van extra functies gebruik te maken. Denk bijvoorbeeld aan een functie om de trommel te reinigen of om sneller of juist zuiniger te wassen. Bedenk goed wat jij nodig acht.

4. Lees de ervaringen van anderen

Zelfs als je precies weet aan welke kenmerken jouw wasmachine moet voldoen, zal je alsnog merken dat het aanbod erg groot is. Daarom is het ook zo belangrijk om de ervaringen van anderen door te nemen. Wat zeggen zij over verschillende merken en modellen? Zo krijg je een goed beeld van de diverse apparaten en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Leave a Comment