Het kopen van bestek lijkt iets wat je heel eenvoudig even zou doen, alleen zijn er veel verschillende soorten designs en materialen verkrijgbaar. Iedereen heeft zijn eigen wensen als het gaat om eten, dus het bestek is daarbij ook belangrijk! Hierbij 8 tips om jouw meest ideale bestek te kunnen kopen.

1. Kijk goed om je heen

goud-bestek-keuken-lade

Als je de moeite neemt om te onderzoeken hoe je het beste bestek kunt kopen, ben je waarschijnlijk een persoon die zeker wil weten dat het de moeite waard is. Word niet ongeduldig. Koop iets waarvan je echt geniet als je het in je huis ziet en gebruikt.

2. Alledaags bestek moet bij je leven passen

Je zult jezelf een klap willen geven als je optimistisch plat bestek koopt dat voor dagelijks gebruik met de hand gewassen moet worden. Alledaags bestek kan tegen een stootje. Wees reëel met jezelf. Als je echt bereid bent elke vork met de hand af te wassen, ga je gang. Ik heb dat echter al eerder gedaan en doe het niet nog eens. Het is ook de moeite waard hier te vermelden dat je vaatwasmiddelen op citroenbasis moet vermijden, die je bestek kunnen beschadigen.

3. Klassiek bestek is niet voor niets beter

Er zijn een paar heel gaaf uitziende moderne sets op de markt. Maar gebruiksvoorwerpen moeten functioneel zijn en er zijn sommige sets die er cool uitzien maar totaal niet functioneel of ergonomisch zijn. Eerlijk gezegd zijn ze raar om mee te eten. Klassieke patronen zijn stilistisch flexibel. Als je besluit dat je dit jaar ineens een boer bent en dan zes maanden later een loft bewonende minimalist in een rustieke droom, dan zit je altijd goed. En meestal zijn de patronen klassiek omdat de ergonomie ook goed is.

Ook de moeite waard om op te merken is dat ik weet dat je echt in de verleiding kunt komen door het koperen of zwarte bestek. Ze zijn leuk maar ik zal ze nooit van dag tot dag gebruiken. Ze houden geen stand: ze krijgen watervlekken, roesten en moeten met de hand gewassen worden. Behandel ze als thema servies of servies voor speciale gelegenheden, niet als je alledaagse.

4. Koop een set om uit te proberen

zwart-bestek-wit-bord

Je kunt gestempelde logo’s en plaatsen van herkomst op foto’s online wegwerken. Dat is hier nog maar stap één. Als er een MADE IN CHINA stempel staat precies op de plek waar je het goed kan zien, word je er gek van. Als je het bestek in levende lijve ziet, kun je echt zien waar de logo’s staan. Deel twee is het gewicht en de balans voelen. Goed bestek moet zwaar aanvoelen, maar relatief gelijkmatig. Het ene uiteinde van de vork moet niet helemaal zwaar aanvoelen en telkens kantelen als je het in een gerecht legt. Misschien wel het belangrijkst: hoe voelt het in je kommen en ja, in je mond. Zijn de gebruiksvoorwerpen zo kort dat ze in de kom vallen? Past de kromming van de kom bij het bestek? Bijvoorbeeld, als er saus in kromming van de kom zit, kan de lepel er dan bij? Als je genoemde lepel in je mond steekt is er dan een freaking rare bobbel waar je gek van wordt? Koop een setting en leef er een maand mee. Het kost je veel minder dan dat je over twee weken beseft dat je de set van 8 die je kocht haat.

5. 18/10 is beter dan 18/8.

Dit is het gedeelte waar ik persoonlijk het meest van leerde. Als je naar productbeschrijvingen kijkt, zie je waarschijnlijk een combinatie van cijfers als deze. Ze zijn eigenlijk belangrijk, maar meestal begraven in de beschrijvingstekst. 18 is de hoeveelheid chroom in het bestek. 10 is de hoeveelheid nikkel. Je WIL 18/10. 18/8 is ook goed. Sla 18/0 over. 18/0 betekent dat je set het op lange termijn niet uithoudt.

6. De klassieke set kan van kwaliteit veranderd zijn

Als je dol bent op het bestek van je ouders…wees dan voorzichtig. Het merk kan die bestekset nog steeds maken, maar controleer dubbel of de kwaliteit van het metaal niet veranderd is. Er zijn veel mensen die een bepaald merk en een bepaalde stijl aanraden, maar bij nader onderzoek bleek dat het merk de kwaliteit een paar jaar later veranderde om de kantjes eraf te lopen, waardoor de aanbevelingen ongeldig werden.

7. Zoek een set die lang in productie zal blijven

zilver-bestek-simpel-design

Zoek een bestekset die er waarschijnlijk nog een tijdje zal zijn. Trend gedreven stukken zullen al na een paar maanden niet meer in voorraad zijn en niet meer teruggebracht worden. Als je een klassiek patroon bij een winkelier bestelt, kun je jaren later nog meer couverts, vervangers en serveerstukken bestellen die bij je investering passen.

8. De hele set zal niet perfect passen

Als recensies over een set zeggen “de messen zijn slecht” accepteer dat dan. Weet dat je waarschijnlijk aparte gekartelde steakmessen zult moeten bestellen. Met een normale mes is het ook moeilijk door biefstuk snijden. Geef niet teveel uit aan gekartelde steakmessen: ze kunnen niet opnieuw geslepen worden.

Leave a Comment