Een haartransplantatie ondergaan, kan ervoor zorgen dat je weer kunt pronken met het zelfvertrouwen dat je krijgt door je nieuwe uiterlijk. Er zijn echter wel enkele tips voor na een haartransplantatie die door experts worden aanbevolen. Door het opvolgen van die tips kun je na de behandeling de beste resultaten verwachten en lopen de haartransplantatie kosten niet hoger op.

Als je na een haartransplantatie niet de juiste nazorg krijgt, kan dat leiden tot schade aan het haar en zelfs verder verlies van het haar. De haartransplantatie kliniek waar je je laat behandelen, geeft je tips voor het verzorgen van je haar. Je kunt dan denken aan de tip dat het beter is om gedurende 24 tot 48 uur na de haartransplantatie je haar niet te wassen.

Een haartransplantatie is geen wondermiddel dat je binnen een dag een enorme haardos zal geven. Vaak is het genezingsproces lang en moeilijk en tot grote teleurstelling van de patiënten zijn de resultaten vaak ook niet onmiddellijk. Het kan maanden duren voordat een haartransplantaat volledig is genezen en met het produceren van haar begint. Maar er zijn zeker enkele essentiële dingen waaraan patiënten zich moeten houden om zo het genezingsproces te vergemakkelijken en het oplopen van infecties te voorkomen.

Zaken die je na een haartransplantatie zeker moet overwegen

man holding cup on table

Vermijd tot gedurende twee weken na de behandeling de aanraking met direct zonlicht en doe ook geen oefeningen waarbij je je moet inspannen. Als onderdeel van het herstel van de haartransplantatie ontstaan er korstjes op de hoofdhuid. Ondanks dat de verleiding groot is om te gaan krabben, is het toch het beste om geen korstjes open te pulken en je haar vanzelf te laten genezen.

Je kunt enige jeuk ervaren. Maar wat je ook doet, ga niet krabben. Je kunt een zoutoplossing gebruiken om het gebied vochtig te houden en zo de irritatie te verminderen.

Vraag aan de chirurg, die de haartransplantatie heeft uitgevoerd, om een vervolgafspraak op de dag na de operatie zodat hij de hoofdhuid kan bekijken en voldoende informatie kan geven over hoe de wondjes tijdens het genezingsproces moeten worden verzorgd. Misschien krijg je in de komende maanden ook een paar vervolgafspraken om te controleren of de transplantaten goed genezen. Hieronder vind je nog meer belangrijke tips voor na een haartransplantatie om het herstel te bevorderen en het proces te vergemakkelijken. 

De 9 beste tips voor je herstel na een haartransplantatie

Slaap rechtop

Een van de beste tips voor na een haartransplantatie, is om met je hoofd omhoog te slapen. Gebruik twee kussens of meer om je hoofd rechtop te houden of slaap, indien dat mogelijk is, in een ligstoel. Dit zal de zwelling verminderen omdat het bloed zo minder snel naar je hoofd zal stromen en zich daar zal ophopen.

De eerste week na een folliculaire eenheidstransplantatie (FUT) is misschien wel de meest cruciale periode tijdens het genezingsproces omdat de wondjes van de operatie dan nog vers zijn en de nieuw geplaatste haarzakjes nog steeds erg kwetsbaar zijn. Hoe moeilijk dit ook klinkt, moet je toch proberen om in deze periode bukken of het hoofd neerleggen te vermijden. Je kunt het beste rechtop slapen en kussens gebruiken om je hoofd omhoog te houden of je kunt, indien dat mogelijk is, in een ligstoel slapen. Dit helpt irritatie, zwelling en overmatige ophoping van bloed te voorkomen.

De transplantaten niet meteen wassen of verstoren

Je moet, tenzij anders door een arts geadviseerd, minimaal 48 uur wachten voordat je je haar mag wassen. Daarna kun je langzaam beginnen met het haar met shampoo en warm water te wassen en je moet het haar dan met lauw water uitspoelen. Deze methode moet gedurende de eerste veertien dagen na de behandeling worden gevolgd om zo de overmatige vorming van korstjes te voorkomen. Daarna moet moet je in staat zijn om je haar weer op de manier waarop je dat gewend was te wassen, maar blijf wel altijd een beetje voorzichtig. De verzorging van je haar en je huid moet na een haartransplantatie voorzichtig worden gedaan.

Oefen op de transplantaten lichte druk uit

Als je na het wassen van je haar bloedingen of een lichte zwelling ervaart, moet je met een schone, vochtige doek of een gaasje gedurende ongeveer vijf tot tien minuten heel lichte druk op de hoofdhuid uitoefenen. Je moet niet deppen, omdat dit de kans op infectie en de vorming van korstjes kan vergroten. De vorming van korstjes is in het begin een volkomen natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, maar je moet de korstjes niet open krabben zodat de huid goed kan genezen. Als je na het douchen een lichte druk op de implantaten uitoefent, wordt eventueel aanwezig bloed afgevoerd en neemt de kans op onnodige zwelling af.

Neem de voorgeschreven medicijnen precies in zoals dat is voorgeschreven

Soms kan er na de behandeling littekenvorming optreden. Daarom is het belangrijk om na de haartransplantatie de voorgeschreven medicijnen op de juiste manier in te nemen. Deze medicijnen zullen ook helpen om irritaties te verminderen. Een van de tips, die artsen geven, is om je hoofdhuid niet aan te raken voordat het genezingsproces is voltooid. Dit kan soms best een uitdaging zijn.

Volg alle tips voor na een haartransplantatie, die je arts je aanbeveelt, op

De arts, die de haartransplantatie uitvoert, geef je een lijst mee met tips voor na de behandeling. Lees het meerdere keren door. Als je vragen over de verzorging van je haar en je huid na een haartransplantatie hebt, noteer deze dan en stel deze aan je arts voordat je de behandeling ondergaat. Omdat vragen over de nazorg het laatste zijn waar je na de behandeling aan denkt, moet je ze vooraf stellen.

Houd het haar lang om mogelijk zichtbare follikels te verbergen

Ongeveer een tot twee weken na de haartransplantatie worden de hechtingen verwijderd en moeten de korstjes zijn genezen. Een kleine minderheid van de patiënten kan last hebben van het ‘schaduweffect’ waarbij de follikels zichtbaar worden. Om te verbergen dat je een behandeling hebt ondergaan, is een van de beste tips om je haar lang genoeg te houden om de wondjes te verbergen. Bij sommige mensen kan het haar na de behandeling ook wat dunner worden. Dit gebeurt zeer zelden. Je arts kan medicijnen voorschrijven om haaruitval te voorkomen. Na drie tot vier maanden zou je zichtbare haargroei moeten beginnen te zien. Na zes tot negen maanden zie je dan de definitieve resultaten.

Vermijd zware inspanning

Je moet de eerste week na de haartransplantatie zware inspanning vermijden omdat je bloeddruk hiervan stijgt. Je moet dan denken aan hardlopen, fietsen en tennissen maar ook aan yoga en zwaar tillen. Je moet ook voorzichtig zijn bij het in- en uitstappen van voertuigen, zodat je je hoofd niet per ongeluk stoot. De haarzakjes kunnen de eerste paar dagen heel gemakkelijk bewegen of zelfs losraken.

Eet de juiste voeding om zo de genezing te bevorderen

Een deel van het herstelproces na de haartransplantatie omvat ook veranderingen in je dieet. Als je van pittig eten houdt, moet je dat terwijl je geneest even vergeten. Hetzelfde geldt voor alcohol, omdat dat als een bloedverdunner werkt, waardoor de vatbaarheid voor bloedingen toeneemt.

Wees geduldig!

Het belangrijkste bij een haartransplantatie is gewoon geduld hebben. Het duurt minstens drie tot zes maanden voordat het haar begint te groeien. Voor die tijd genezen de transplantaten eenvoudig. Het goede nieuws is dat de transplantaten binnen negen maanden klaar moeten zijn voor het produceren van haar en vanaf dat moment zal het haar dan ook weer normaal groeien. Je zult dan ook niet meer kunnen zien dat de haartransplantatie heeft plaatsgevonden. Zelfs als je heel goed kijkt zal iemand die niet weet dat je de behandeling hebt gehad dat kunnen zien.

Leave a Comment