Als je een zijslaper bent, ben je in goed gezelschap! Een aanzienlijke 75 procent van de bevolking doet een dutje in die bijzondere slaaphouding – en geniet daarbij van enkele onverwachte “nevenvoordelen”. Wist je bijvoorbeeld dat slapen op je zij de druk op je maag en spijsverteringskanaal kan verminderen, of de bloedsomloop en de afvoer van gifstoffen uit het lichaam kan helpen verbeteren?
Hoewel er veel algemene slaaptips zijn voor iedereen die een goede nachtrust nodig heeft, hebben we een lijst samengesteld met tips die je helpen om als zijslaper beter te slapen. Als je de volgende keer merkt dat je zijslaper bent, denk dan eens aan deze handige trucjes om rustiger en herstellende slaap te krijgen.
1. Slaap met een extra kussen tussen je benen en knieën
Een van de meest voorkomende kwalen bij zijslapers is drukpuntpijn, vooral omdat slapen op je zij je benen of rug niet genoeg steun geeft. Om de gevolgen van zijslapen tegen te gaan, gebruik je een zachter kussen tussen je knieën om je ruggengraat uitgelijnd te houden en de druk op je heupen en benen te verminderen. Dit helpt de kans op lage rugpijn en gewrichtspijn te verminderen als je ‘s morgens wakker wordt.
2. Koop een steviger, meer ondersteunend kussen voor je nek en hoofd
Hoewel op je zij slapen een aantal voordelen heeft, kan deze bijzondere slaaphouding soms extra druk op je nek en hoofd uitoefenen. Als je op je zij slaapt, zorg dan voor een steviger kussen dat je hoofd optilt en zo helpt om je nek en rug natuurlijker uit te lijnen. Vermijd donzen, of dons alternatieve, kussens, want die zijn meestal veel zachter dan andere materialen en kunnen de loft missen die je nodig hebt. Het ideale kussen voor zijslapers is gemaakt van steviger schuim met een superieure contourvorming. Deze kan je onder andere vinden bij M line.
3. Kies voor de juiste hardheidsgraad en materialen van je matras
De hardheid van je bed wordt idealiter bepaald door je lengte, gewicht en unieke slaapbehoeften-maar je slaaphouding heeft ook een grote invloed. Voor zijslapers van gemiddelde lengte en gewicht (of diegenen van wie lengte en gewicht beneden het gemiddelde liggen) wordt een zachte tot gemiddelde hardheid aanbevolen. Dat komt omdat matrassen met een zachte tot gemiddelde hardheid die altijd belangrijke, gerichte drukpuntontlasting geven die de pijn bij schouders en heupen verlicht.
Als je een zijslaper bent die bovengemiddeld lang en zwaar is, of je lijdt aan chronische rugpijn, dan is het vinden van de perfecte oplossing iets ingewikkelder, hoewel: een te zachte matras biedt misschien niet de juiste uitlijning van de wervelkolom voor zijslapers in een van deze categorieën.
Wanneer je moeite hebt om de juiste pasvorm te vinden dan is een zonematras of een latex matras aan te raden. Zonematrassen zijn speciaal voor zijslapers gemaakt en geven precies de juiste hoeveelheid steun waar je die het meest nodig hebt: in het midden van je bed. Omdat het grootste deel van je lichaamsgewicht naar de lenden en heupen wordt verplaatst als je op je zij slaapt, biedt een steviger midden de broodnodige steun voor je wervelkolom. Intussen zorgen meer vormgevende zones bij het hoofd, de schouders, de knieën en de voeten voor de gerichte drukpuntverlichting die hoort bij een zachter oppervlak. Omgekeerd is natuurlatex een van de meest begeerde slaapmaterialen omdat het een unieke opwaartse kwaliteit levert die spieren ontspant en spanningen wegneemt, waardoor de druk van de dag wordt weggenomen terwijl je slaapt. Latex matrassen zijn er als volledig schuimrubber, en als hybride – een combinatie van latex schuimrubber en individueel geplaatste spiraalveren die een diepe compressieondersteuning aan elk bed geven en tegelijk de bewegingsoverdracht verminderen.
4. Slaap op je linkerzij
Het is belangrijk op je anatomie te letten als je op je zij slaapt. Dat komt omdat de kant die je verkiest invloed kan hebben op de hoeveelheid druk die op je inwendige organen wordt uitgeoefend. Door op je linkerzij te slapen, in plaats van op je rechter, kun je de druk op je maag en spijsverteringskanaal verminderen, en ook een gezondere bloedstroom door het hele lichaam bevorderen. Op je linkerzij slapen kan ook helpen om brandend maagzuur te verlichten en de spijsvertering gedurende de nacht te stimuleren. Je wisselt je slaaphouding waarschijnlijk af gedurende de slaapcyclus – we snappen het – maar probeer eens op je linkerzij te beginnen als je in slaap dommelt of gewoon lekker in bed kruipt.
Samengevat kan de combinatie van zeer duurzaam schuim en spiraalveren, die je zowel in zonematrassen als in latex hybriden vindt, het beste van beide werelden bieden voor zijslapers die drukpuntontlasting met extra ondersteuning wensen.
Leave a Comment