Het lijkt erop dat mensen het grillen van een biefstuk op twee manieren benaderen: op een nonchalante manier of door te veel aandacht aan het grillen te besteden. Sommigen zullen de grill met overgave verwarmen, de steaks erop gooien, een keertje omdraaien, ze er dan vanaf halen en serveren. Anderen zullen piekeren en zich zorgen maken, elke twee seconden in het vlees snijden en met hun handen voelen of het vlees al gaar is. Beide technieken hebben enkele voordelen, maar een methode ergens in het midden is natuurlijk ideaal.
Een bavette bbq grillen kan met een paar simpele stappen goed te doen zijn. Zoals eigenlijk met alles, helpt een beetje oefening ook altijd. Volg dit advies op, grill een paar biefstukken en je kunt in een mum van tijd perfect gebakken, sappige biefstukken opdienen.
1. Breng de biefstukken op kamertemperatuur
Veel mensen brengen hun biefstukken rechtstreeks uit de kille koelkast naar het hete vuur. Op deze manier krijg je geen gelijkmatig gegaarde bavette bbq – de buitenkant van het vlees zal sneller gaar worden dan de binnenkant. Je kunt de biefstukken het beste ongeveer een half uur voordat je ze gaat grillen uit de koelkast halen. Verwijder dan de verpakking, leg ze op een bord en laat ze op het aanrecht op kamertemperatuur komen.
Een goed stuk vlees heeft niet veel kruiden nodig en zal heerlijk zijn met een flinke scheut koosjer zout. Zodra de biefstukken op kamertemperatuur zijn, bestrooi je ze met zout of een andere smaakmaker naar keuze.
2. Maak jouw grill goed schoon en smeer hem in met olie
Wat je ook grilt, je moet altijd beginnen met schone grillroosters. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om het voedsel om te draaien en van de grill te halen, maar het geeft ook aan de biefstukken geen smaken af van eerdere gegrilde maaltijden, zoals bijvoorbeeld gegrilde kip. Zorg ervoor dat je jouw grillrooster met een harde staalborstel schoonmaakt. Je kunt dit het beste doen, nadat je klaar bent met het grillen, als de roosters nog warm zijn. Maar je kunt de grill ook tijdens het voorverwarmen schoonmaken als je aangekoekte resten ontdekt. De tijd nemen om oude stukjes gebakken voedsel af te borstelen, loont de moeite omdat de biefstukken dan gemakkelijk van het grillrooster los zullen komen. Buikspek kopen is ook een idee om ervoor te bakken, zodat de gril al vet wordt.
Je moet de roosters voordat je de grill opwarmt ook met een plantaardige of canola-olie (of een andere olie met een neutrale smaak) insmeren. Giet een klein beetje olie op wat keukenpapier en wrijf het over de schone, koude grillroosters.
3. Verhit het vuur
Om een korst aan de buitenkant te kunnen krijgen en de binnenkant van de biefstuk naar wens gaar te maken, moet je twee verschillende temperaturen op je grill hebben ingesteld. Om die mooie grillsporen te krijgen, moet je je grill op een hoog vuur verwarmen om de biefstukken in wezen dicht te schroeien. Om te bepalen of de hitte heet genoeg is, moet je je hand gedurende 1 seconde op ongeveer 2,5cm boven het grillrooster kunnen houden voordat het te warm aanvoelt.
Je moet ook een koeler, middelhoog vuur gedeelte van de grill hebben om de biefstukken naar toe te verplaatsen zodra ze aangebraden en knapperig aan de buitenkant zijn. Als je genoeg branders en ruimte op je grill hebt, zet ze dan op een lager vuur. Als je niet genoeg ruimte hebt, zet je gewoon de brander uit. Als je een houtskoolgrill gebruikt, moet aan de ene kant een heet vuur hebben en aan de andere een kleinere, koelere vlam.
Als je zeer dunne biefstukken grilt, hebben dezen slechts een korte tijd op een hoog vuur nodig.
4. Raak de steaks aan
Chef-koks en koks, die de weg in een keuken (of op een grill) kennen, weten hoe vlees aanvoelt als het rauw is en wanneer het gaar is. De enige manier om dit te leren, is door de biefstukken in feite in verschillende kookstadia te porren. Bleu is erg rood, saignant is licht rood, à point is rosé, cuit is bijna doorbakken en bien cuit is doorbakken. Als het vlees eenmaal stevig aanvoelt, is het in ieder geval doorbakken, zo niet goed doorbakken. Druk voorzichtig met een vinger op de steak – zorg ervoor dat je je niet verbrandt – om zelf het verschil te leren kennen.
5. Speel niet met de steaks
Ja, je moet de biefstukken aanraken om te testen op gaarheid, maar dat betekent nog niet dat je ze veel moet draaien en bewegen en porren. Biefstukken mogen maar één keer worden omgedraaid en slechts één keer van een hoger naar een lager vuur worden verplaatst. En prik ze niet met iets anders dan je vinger! Leg het vlees op een hete grill – ze zouden meteen moeten gaan sissen – en laat ze daar liggen totdat ze vanzelf loskomen. Als je eraan trekt of ermee worstelt, zijn ze niet aangebraden en niet klaar om gedraaid te worden.
Eenmaal klaar, draai ze dan één keer om en grill ze totdat ze gaar aanvoelen. Prik ze niet met een vork, want dan komen hun smaakvolle sappen in de vlammen eronder. Druk er ook niet met een spatel op. Laat ze maar grillen.
6. Gebruik een thermometer en/of een timer
Of je nu een dikke biefstuk grilt of een platte, een dun stukje vlees zal bepalen of je een vleesthermometer nodig hebt of niet. Voor biefstukken, die minstens 3,5cm dik zijn, moet je om een nauwkeurige meting te krijgen een vleesthermometer gebruiken. Verwijder voor rode biefstukken bij 48°C tot 51°C, voor licht rode biefstukken bij 51°C tot 54°C en voor medium steaks bij 54°C tot 57°C.
Het is bijna onmogelijk om een nauwkeurige temperatuuraflezing te krijgen van biefstukken, die dunner zijn dan 2,5cm, dus is het het beste om in plaats daarvan een timer te gebruiken. Voor biefstukken van 2,5cm dik, grill je ze 3 minuten aan elke kant op een hoog vuur voor rode biefstukken, 4 minuten aan elke kant voor licht rode biefstukken en 5 minuten voor medium biefstukken.
Probeer dit te vermijden als je kunt, maar als je toch even moet kijken, haal dan de biefstuk van de grill en maak met de punt van een schilmesje een snee in het midden van de biefstuk om te bekijken hoe het gaat. Houd er rekening mee dat de biefstuk door blijft bakken terwijl hij rust, nadat hij van de grill is gehaald. Snijden in de biefstuk wordt afgeraden omdat hierdoor de kostbare sappen vrijkomen, die het vlees op smaak brengen en het mals maken.
7. Laat het vlees altijd even rusten
Misschien wel de belangrijkste stap, die de meeste mensen overslaan, is de biefstukken laten rusten zodra ze van de grill zijn gehaald. De biefstukken moeten 5 tot 10 minuten rusten voordat ze worden geserveerd of gesneden. Dit geeft de sappen de kans om door de biefstuk te herverdelen, waardoor het vlees gelijkmatig gaar wordt en het vlees vochtiger en smaakvoller wordt. Leg de gegrilde steaks op een snijplank of op een schaal en dek het losjes met aluminiumfolie af. Als ze voldoende hebben gerust, snijd je de biefstukken of serveer je de biefstukken in hun geheel.
Leave a Comment