Laten we eerlijk zijn. Boksen ziet er best spannend uit. En ik heb het dan niet over cardio-boksen. Ik bedoel dan ‘laten we tegen iemand vechten’ boksen. Het is dan ook niet zonder reden dat veel mensen, die deze sport beoefenen, hersenletsel oplopen. Het is zelfs zo dat een sporter die aan boksen doet in vergelijking met andere vechtsporten zoals MMA, grappling of kickboksen meer kans heeft om letsel op te lopen. De herhaalde slagen op het hoofd eisen uiteindelijk zijn tol.

Maar laat je hierdoor niet bang maken. Professionele boksers lopen behoorlijk wat hersenletsel op maar dat komt omdat ze veel sparren en echt vechten. Ik bedoel ook niet dat je als pro (of zelfs amateur) moet gaan boksen. Wat ik wil bespreken in dit artikel is, dat je boksen kunt beoefenen als hobby en als een vorm van training. Als je op de goede manier traint, hoef je nergens bang voor te zijn behalve dan voor de normale blessures (en dat kan je bij elke sport gebeuren). Je moet in ieder geval wel voor bokshandschoenen zorgen!

Ik beoefen de sport nu een paar jaar en het heeft mij op veel manieren geholpen. In dit artikel zal ik 7 van de voordelen van boksen met jullie delen.

1) Het maakt je fitter

man kicking the heavy bag

Enkele jaren geleden heeft de ESPN samen met een groep onderzoekers bewezen dat boksen de sport is, die je de meeste conditie geeft. Een goede bokser zijn, vereist veel uithoudingsvermogen, kracht, dicipline en een behoorlijke hoeveelheid snelheid en behendigheid.

Hoewel het als je wilt beginnen met boksen een voordeel is dat je sportief bent aangelegd, is het geen vereiste om de sport te kunnen gaan beoefenen. Je kunt de vaardigheden, die ervoor nodig zijn om een goede bokser te worden, ontwikkelen. Na een tijdje getraind te hebben, voel je jezelf sneller, sterker, fitter en wendbaarder worden.

2) Het verhoogt de lichamelijke en de geestelijke taaiheid

Boksen vraagt zowel mentaal als fysiek veel van je. Wanneer je begint, kun je best wel angst hebben dat je fysiek letsel oploopt. Veel nieuwe mensen hebben schrik en proberen uit de ring te komen zodra het spervuur van stoten komt. De vecht- of vluchtreactie begint en je lichaam zal daarop reageren door zich terug te trekken.

Maar hoe meer je gaat sparren, hoe meer je je hersenen traint om te blijven staan en te vechten, in plaats van je terug te trekken (de vluchtreactie). Je leert uiteindelijk hoe je een vuistslag kunt uitdelen en hoe je moet staan en vechten, zelfs wanneer je misschien zelf een stoot krijgt. In wezen train je je geest en lichaam om te volharden.

De fysieke en mentale kracht, die je opbouwt tijdens het boksen, zie je ook terug in je dagelijks leven. Je zult merken dat je pijngrens hoger zal worden, je zult minder bang zijn voor fysieke pijn en je zult harder worden.

3) Geeft je de mogelijkheid om jezelf te verdedigen

Dit is waarschijnlijk een voordeel van boksen, dat iedereen wel kent. Boksen is een zeer effectieve vorm van vechten. Om boksen echter een effectieve vorm van zelfverdediging te laten zijn, moet je er niet zomaar op los rammen, maar moet je echt gaan sparren. Hiervoor heb je wel de juiste boks uitrusting voor nodig die je in een bokswinkel kunt vinden.

Je zult merken dat boksen je leert om gecontroleerde bewegingen te maken en op het juiste moment toe te slaan. Dus als je gaat sparren met iemand die weet hoe hij moet boksen, wordt het sparren gebruikt om aan je techniek te werken en niet om elkaar alleen maar klappen uit te delen. Mensen die niet weten hoe ze moeten boksen, gaan meteen met 100% kracht en snelheid aan de slag. Het kan dan voelen alsof ze je proberen zo hard mogelijk aan te vallen en zelfs te doden.

4) Het versterkt je zelfvertrouwen en je zelfrespect

boksen-training

Je zelfvertrouwen is de mate waarin je je vermogen waardeert. Je eigenwaarde is de mate waarin je jezelf waardeert. Beide versterk je als je gaat boksen. Wanneer je een nieuwe vaardigheid verwerft, er competent in wordt en het leert toe te passen in situaties in de echte wereld, gebeuren er allerlei dingen in de hersenen. Je wordt zekerder van jezelf en waardeert jezelf veel meer.

Competentie leidt tot meer vertrouwen en vertrouwen verhoogt het zelfvertrouwen.

5) Het verstrekt de spieren

Boksen traint veel spieren, hoewel de spieren misschien niet echt groter worden. In het bijzonder traint boksen de voorste en achterste deltaspieren, de grote borstspier, de biceps, de triceps en een hele reeks kern- en rugspieren.

Waarom train je met boksen zoveel spieren?

Om met de meeste kracht te kunnen stoten, moet je je hele gewicht in de strijd gooien, waardoor je benen, je heupen, je buikspieren, je rug, je schouders en je armen in één vloeiende beweging samenwerken. Dit is belangrijk omdat de spieren die worden gebruikt bij de beweging van een stoot helpen bij het ondersteunen en het stabiliseren van de bewegingen en de houding van het lichaam.

6) Het verhoogt het niveau van HGH in het lichaam

two man playing boxing

HGH is een acroniem voor het menselijk groeihormoon. Het hormoon is geliefd vanwege zijn levensverlengende eigenschap hoewel tijdens onderzoeken de bewijzen hiervoor tot nu toe maar minimaal zijn geweest. Het injecteren van HGH is in de sportwereld extreem controversieel omdat het atleten een oneerlijk voordeel geeft op het gebied van uithoudingsvermogen en de spiermassa.

De wetenschap heeft echter ontdekt dat er een natuurlijke manier is om het felbegeerde hormoon in het lichaam aan te maken.

Onderzoek toont namelijk aan dat er HGH wordt geproduceerd wanneer je de maximale VO2-niveaus nadert wat ongeveer 75%- 90% van de VO2-max is. Wanneer je hard uithaalt of druk aan het sparren bent, zul je je VO2-niveaus naar een maximaal niveau brengen. Je kunt dit niveau ook bereiken als je hard en snel op een bokszak stoot. 

7) Het verhoogt de proprioceptie

Proprioceptie staat ook wel bekend als je lichamelijke bewustzijn, je ruimtelijke bewustzijn en hand-oog coördinatie. Met andere woorden, het is je kinesthetische intelligentie. Bij boksen en bij vele andere vechtsporten moet je, om effectief te kunnen zijn, vertrouwen op je kinesthetische intelligentie.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Omdat wanneer het lichaam en de hersenen als één beginnen te werken, er iets ongelooflijks gebeurt. De hersenen beginnen het lichaam te leren veel effectiever en efficiënter te bewegen. Dit maakt op zijn beurt het leren van vele andere vaardigheden die motorische beweging vereisen ook eenvoudiger.

Leave a Comment