Een boot huren in Europa is een fantastische manier om de prachtige wateren, rivieren, meren en kustlijnen te verkennen. Maar voordat je een boot huurt, zijn er een aantal dingen die je moet weten. In deze blog lees je alles over het huren van een boot in Europa, waaronder de regelgeving rondom vaarbewijzen, kosten en nog veel meer.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Als je in Europa een boot wilt huren, kan de vraag naar een vaarbewijs verschillen per land. Echter, er zijn enkele algemene regels die vaak gelden:

  • Een boot die korter is dan 15 meter én niet sneller kan varen dan 20 km/u, kun je meestal huren zonder vaarbewijs.
  • Als de boot sneller kan varen dan 20 km/u of langer is dan 15 meter, is een vaarbewijs vaak verplicht.

De verhuurder van de boot zal je altijd informeren of je voor hun specifieke boot een vaarbewijs nodig hebt.

Heb ik altijd een vaarbewijs nodig?

boot-varen

Nee, niet altijd. Zonder vaarbewijs mag je een boot besturen als de bestuurder minimaal 12 jaar oud is en de boot niet sneller kan dan 20 km/h. Echter, er zijn uitzonderingen. Zo moet de bestuurder van een boot die harder kan varen dan 13 km/u minstens 16 jaar oud zijn.

Kosten van een boot huren

De gemiddelde prijs voor het huren van een boot in Nederland ligt rond de €280 per dag. De prijs kan echter variëren afhankelijk van de grootte van de boot, het type en de locatie.

Hoeveel kost het om een boot een jaar te stallen?

Gemiddeld kost een ligplaats in een haven tussen de €1000 en €2500 per jaar. Dit hangt af van de grootte van de boot en wat je in de winter met de boot doet. Blijft deze in het water of kies je voor een stalling op het droge? Een gemiddeld bedrag voor zowel het winter- als zomerseizoen komt neer op ongeveer €1500 per jaar.

Welke boot mag je varen zonder vaarbewijs?

varende-man-lang-haar-wind-boot

Als je een boot wilt huren, maar geen vaarbewijs hebt, zijn er genoeg opties. De meeste boten die niet sneller kunnen varen dan 20 km/u en korter zijn dan 15 meter, kun je zonder vaarbewijs huren. Hierbij maakt het niet uit hoeveel paardenkracht (Pk) de motor heeft.

Wat zijn de kosten voor het behalen van een vaarbewijs?

Voor Vaarbewijs 1, inclusief het theorieboek, examen en het vaarbewijs zelf, betaal je gemiddeld €75,05. Daarbovenop komen nog de kosten van de cursus die je kiest, zoals een dagcursus of online cursus.

5 dingen die jij moet weten als jij een boot gaat besturen

man-vaart-boot

Hieronder geven we je graag een overzicht van 5 belangrijke punten die voor jou van belang zijn als je een boot wilt huren:

  1. Vaarbewijs: De meeste boten kunnen worden gehuurd zonder vaarbewijs als ze langzamer varen dan 20 km/u en korter zijn dan 15 meter. Dit wordt meestal aangegeven door de verhuurder.
  2. Leeftijd: Zelfs zonder vaarbewijs kun je nog steeds een boot besturen als de bestuurder minimaal 12 jaar oud is. Echter, als de boot sneller kan varen dan 13 km/u, moet de bestuurder ten minste 16 jaar oud zijn.
  3. PK (Paardenkracht): De hoeveelheid paardenkracht van de boot’s motor is niet direct gerelateerd aan de noodzaak voor een vaarbewijs, maar als een boot sneller kan gaan dan 20 km/u, dan is een vaarbewijs vereist. Bijvoorbeeld, een rubberbootje met meer dan 5 PK kan vaak sneller gaan dan deze limiet.
  4. Kosten: De gemiddelde prijs voor het huren van een boot in Nederland ligt rond de €280 per dag. Aan de andere kant kunnen boetes voor varen zonder een benodigd vaarbewijs hoog oplopen, zoals een boete van €550 in Nederland voor varen zonder vaarbewijs.
  5. Leeftijd om te huren: Hoe oud je moet zijn om een boot te huren verschilt per verhuurbedrijf. Vaak ligt de minimumleeftijd tussen 18 en 21 jaar.

Als je passagiers wilt rondvaren of een boot wilt verhuren, heb je mogelijk een exploitatievergunning nodig.

Boot huren in Europa? Kies voor Barqo

voorkant-boot

Als je overweegt om Europa vanaf het water te verkennen, is Barqo de perfecte keuze voor jou. Of je nu wilt relaxen aan de Middellandse Zee of de kanalen van Amsterdam wilt ontdekken, bij Barqo kun je eenvoudig en snel een boot huren. Kies voor gemak, kwaliteit en een onvergetelijke ervaring. Huur een boot via Barqo en laat je betoveren door de schoonheid van Europa vanaf het water.

Leave a Comment