Veel blog posts gaan over de ingewikkeldheden van het achteruit opzetten van een trailer en het te water laten van een boot, maar weinigen gaan in op hoe je een boot uit het water moet slepen. Na een hele dag op het meer is het belangrijk te weten hoe je je boot veilig en vlot uit het water kunt trekken, vooral bij een overvolle tewaterlating.

boot-huren-zee

Zet de bestuurder af

Iemand moet de sleepwagen achteruit zetten. Zet de bestuurder af en geef hem/haar de tijd om de trailer op zijn plaats te zetten. Zet de trailer ver genoeg in het water zodat de boot gemakkelijk op de rollers omhoog glijdt. Zet het voertuig in de parkeerstand en laat de motor draaien. Oefen de juiste helling etiquette en laat de bestuurder van de boot de boot in de buurt van de helling houden, maar uit de weg van andere boot gebruikers. Als je alleen bent, maak je boot dan aan de steiger vast voor je je voertuig gaat halen.

Evacueer andere passagiers en belangrijke voorwerpen

Als de trailer goed op de helling staat, plaats je de boot zo dat je passagiers op het dok kunnen stappen. Als je dit kunt doen terwijl de boot op de trailer ligt, is dat geweldig. Zo niet, laat de bestuurder van de boot mensen afzetten, lijn dan de boot uit en rijd langzaam de trailer op. Zorg ervoor dat iemand helpt de boot op koers te houden, vooral als hij groot genoeg is om door harde wind weggeblazen te worden. Als je alleen bent, kun je de boot op de trailer rijden of in het water gaan (hier komen een goed paar waterschoenen van pas) of op de steiger staan om de boot met de hand op zijn plaats te leiden. Je kunt een boegkoord gebruiken om dit nog gemakkelijker te maken, maar de meeste boten zijn wendbaar genoeg zonder een boegkoord. Lees onze tips voor het te water laten van boten hier.

Ga in de rij staan en rijd de boot op de trailer

Als de boot op zijn plaats ligt, stap je naar de tong van de aanhanger en maak je de lierband vast aan het oog van de boot. Zwengel dan aan de kabel en trek de boot stevig op de trailer. Vergeet niet de veiligheidsketting aan de boot te bevestigen. De lierband en de veiligheidsketting moeten aan het oog van de boot vastgemaakt worden.

Trek hem langzaam aan land

Breng je buitenboordmotor of sterndrive omhoog en trek langzaam vooruit de helling op. Je wilt langzaam genoeg bewegen om zeker te zijn dat alles goed vast zit. Te snel versnellen kan je weer terug bij af brengen of je boot, trailer en/of trekkend voertuig beschadigen. Ga uit de weg van de volgende boot gebruiker.

Leegmaken en wassen

Laat eventuele koelers aan boord leeglopen. Om de verspreiding van invasieve soorten te voorkomen, moet je al het water dat je aan boord nam, terug laten lopen in het waterlichaam waar het vandaan kwam. Je zult ook je romp willen schoonmaken. Was de boot met een tuinslang als je kunt, en zorg ervoor dat je alle begroeiing of kreeftachtigen wegspuit. Je wilt geen meelifters. De verspreiding van invasieve soorten is een ernstig ecologisch probleem. Draag er niet toe bij.

Uitpakken

Zorg ervoor dat je al je spullen en boot accessoires uitpakt en opbergt, zodat je veilig naar huis kunt rijden. Laat je bimini zakken, bind waterspeelgoed vast, en zet alles wat los aan boord ligt vast. Het laatste wat je wilt doen na een lange dag is een paar reddingsvesten ophalen die er op de snelweg af vlogen. Kom veilig thuis zodat je je volgende uitstapje kunt plannen en zo snel mogelijk weer het water op kunt.


Boot opstal tips

boot-varen

Hier zijn nog wat eenvoudige tips om je boot in winterslaap te helpen brengen, zodat het weer in gebruik nemen in het voorjaar een veel eenvoudiger klus zal zijn.

 • Geef de bodem een grondige power-wash en was ook de bovenkanten en het dek.
 • Was ook het interieur grondig met een ontsmettingsmiddel om te voorkomen dat er zich schimmel en meeldauw opbouwt terwijl je opgeborgen ligt.
 • Maak je motor winterklaar. Vul je brandstoftank bij om condensvorming te voorkomen. Laat het koelsysteem leeglopen en spoel het door voordat je het bijvult met antivries mengsel. Vervang de olie en het oliefilter.
 • Maak sanitair winterklaar door het helemaal leeg te laten lopen of bij te vullen met toegevoegd antivriesmiddel. Water- en vuilwatertanks moeten gespoeld worden met een antibacteriële oplossing en leeggepompt worden.
 • Koppel de accu los en verwijder hem – of zet een acculader klaar om hem tijdens een lange periode van inactiviteit te onderhouden.
 • Controleer de romp op beschadigd schilderwerk of scheuren – repareer en breng een goede waslaag aan.
 • Voorzie je boot van een goed passend dekzeil om hem te beschermen tegen regen, sneeuw en vorst.
 • Zorg ervoor dat er, hoewel beschermd, altijd een goede luchtstroom is om ophoping van vocht en schimmel te voorkomen.
 • Houd de zeekranen en -afvoeren open om ophoping van water door regen of lekkages te voorkomen.
  Vet alle onderdelen in die dat nodig hebben om tegen corrosie te beschermen.

Leave a Comment