Een boxspring kopen doe je niet zomaar dus in dit artikel kun je lezen wat een boxspring eigenlijk is, wat het doet en hoe het de levensduur van je matras kan verlengen.

Wat is een boxspring?

moderne-slaapkamer-grijs

Een boxspring van mattsleeps.com bijvoorbeeld is een ondersteuning voor het matras en het is meestal gemaakt van een houten frame, bedekt met stof en in het midden veren. Het heeft meestal dezelfde afmetingen als het matras dat het ondersteunt en daarom kun je vaak als je een nieuwe matras koopt een matras en boxspring als set kopen.

De boxspring vervult drie behoeften:

  1. Het zal het matras hoger van de grond brengen, zodat je niet als een schildpad op zijn rug in bed blijft liggen.
  2. Het zal schokken opvangen en de slijtage van het matras verminderen.
  3. Het zal het matras een stevig, plat oppervlak bieden.

Tegenwoordig is het woord ‘boxspring’ een beetje een verkeerde benaming, omdat de meeste modellen geen veren gebruiken. De term ‘matrasdrager’ of ‘bedbodem’ is een meer toepasselijke beschrijving van de boxspring. De boxspring is de afgelopen decennia echt veranderd. Tot begin 2000 gebruikten de meeste boxsprings echte veren en fungeerden ze als schokdemper voor het matras. Nu gebruiken de meeste matrassen een bedbodem dat gewoon uit een stevige, onbuigzame frame bestaat, die het matras alleen maar ondersteunt. Deze kunnen van hout of metaal zijn gemaakt.

Heb ik echt een boxspring nodig?

Dus, terug naar de hoofdvraag, heb je echt een boxspring nodig? Je moet het matras ergens op leggen, dus laten we eens naar de opties kijken.

  • Je kunt het matras op de grond leggen. Dit geeft het matras eigenlijk de juiste ondersteuning, maar het ziet er niet zo mooi uit. Het is ook moeilijker om in en uit bed te komen en is niet zo hygiënisch.
  • Je kunt het matras op een boxspring leggen. Hierdoor wordt het matras van de grond getild en krijg je de stevige ondersteuning, die een matras nodig heeft. Dit wordt meestal gebruikt in combinatie met een bedframe om alles van de vloer te houden en indien nodig een beetje opbergruimte onder het bed te bieden.
  • Je kunt een lattenbodem of platform bed gebruiken. Deze zijn vooral erg populair in Europa. Ze bestaan uit een plat oppervlak dat ofwel massief is of in de vorm van latten komt. Het matras gaat direct zonder boxspring op het bed.
  • Als je echt alles uit de kast wilt halen, kun je ook een verstelbare bodem voor je matras kopen. Dit is een basis met een motortje erin, die het hoofdeinde of het voeteneinde kan laten bewegen en zelfs een massagefunctie kan hebben.

Wat als ik al een boxspring heb?

luxe-slaapkamer

Als je al een boxspring hebt, moet deze waarschijnlijk worden vervangen. Als je een nieuw matras op een oude boxspring legt, loop je het risico dat de boxspring verslijt of breekt, waardoor het matras gaat doorzakken. Als dit gebeurt, kan de garantie op de matras komen te vervallen. Als je boxspring erg oud is, kan het bovendien van het oude verende type zijn. Dit zal de manier waarop het matras aanvoelt veranderen.

Wat je niet weet, kan je garantie ongeldig maken

Het punt over het vervallen van je garantie, is een erg belangrijk punt. Bij veel nieuw ontworpen opties, vooral die van traagschuim en latex, moet je iets onder het eigenlijke matras gebruiken en zelfs een lijst maken van de soorten bodems en frames, die voldoen aan de garantie of deze juist ongeldig maken.

Waarom? Omdat bodems, die je matras niet ondersteunen, deze voortijdig laten verslechteren. En dat zal dan dus je eigen schuld zijn. En het feit dat de slijtage buiten normaal gebruik werd veroorzaakt, zal ervoor zorgen dat de garantie komt te vervallen.

Waarom zou ik een boxspring moeten gebruiken?

slaapkamer-bed

Je zou kunnen zeggen ‘Hé, je zei net dat de ‘boxspring’ verouderd is. Waarom moet ik me er dan nog zorgen over maken?’

Omdat een bedbodem of een boxspring als deze goed is geïnstalleerd ook schokken absorbeert. Misschien vind je het leuk om letterlijk in bed te springen. Misschien ben je onhandig en sta je erom bekend letterlijk in bed te vallen. Dan zit de boxspring tussen je matras en de bedbodem. Zonder een daarvan raak je het matras en raakt het matras de vloer en niets anders.

Boxspring of bedbodem?

Het matras en je voorkeuren zullen beslissen, wat je het beste kunt gebruiken.

Als je een boxspring gewend bent, ben je gewend aan dat niveau van ondersteuning onder je matras. Zonder deze ondersteuning kan je slaapkwaliteit achteruit gaan. Je kunt aan de boxspring gewend zijn en dan zal een verandering ongemak veroorzaken. Als je op een matras met binnenvering slaapt, is dit de beste keuze. Maar boxsprings zijn ook omvangrijk en zwaar.

Slapen op een bedbodem of een stevige plaat hout (geen latten), is vergelijkbaar met slapen op een platform bed. Het ondersteunt het matras en absorbeert de extra impact of beweging. Het zal ook het gewicht beter over de lengte van het matras verdelen.

Bedbodems zijn ook flexibel omdat ze elk type matras kunnen dragen. Maar je geeft ook wat comfort op omdat de platte bedbodem niet meegeeft zoals een boxspring dat wel doet. Heb je net een bed gekocht dat meer ondersteuning moet bieden en word je ‘s ochtends nog steeds met pijn wakker? Misschien is dan wel die platte bedbodem de oorzaak.

Leave a Comment