In ons land waren koophuizen in het eerste kwartaal van dit jaar 9,3 procent duurder dan in 2017. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling binnen Europa. Hoe zit het dan met de prijsontwikkelingen van vastgoed in de populaire landen voor een tweede verblijf? Wanneer volgt de eerstvolgende vastgoedbubbel? Interessant om te weten, want heel wat ClassyLife-lezers zullen de komende weken in hun vakantiegebied wegdromen voor etalages van makelaars en gaan nadenken over de aankoop van een schattig tweede huis… In slechts drie landen uit de Eurozone daalt de gemiddelde waarde van koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van het voorafgaande jaar. Italië laat over de afgelopen zes jaar de meeste rode cijfers zien. België, Duitsland en Oostenrijk blijken de meest stabiele landen te zijn. Lees verder>>

In ons land waren koophuizen in het eerste kwartaal van dit jaar 9,3 procent duurder dan in 2017. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling binnen Europa. Hoe zit het dan met de prijsontwikkelingen van vastgoed in de populaire landen voor een tweede verblijf? Wanneer volgt de eerstvolgende vastgoedbubbel? Interessant om te weten, want heel wat ClassyLife-lezers zullen de komende weken in hun vakantiegebied wegdromen voor etalages van makelaars en gaan nadenken over de aankoop van een schattig tweede huis…

In slechts drie landen uit de Eurozone daalt de gemiddelde waarde van koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van het voorafgaande jaar. Italië laat over de afgelopen zes jaar de meeste rode cijfers zien. België, Duitsland en Oostenrijk blijken de meest stabiele landen te zijn. In Ierland zien we de afgelopen vijf jaar een cumulatieve stijging van de huizenprijzen van maar liefst 57 procent, maar dit compenseert nog niet het verlies van ruim 72 procent van de vastgoedwaarde van de jaren 2007 tot en met 2012.

Ontwikkeling huizenmarkt Europa

Lage rente blijft positieve prijsontwikkeling voorlopig steunen
Uit een recente publicatie van Mondi: Huizenprijzen in Nederland blijven fors stijgen blijkt dat Het Economisch Bureau van ABN AMRO voor 2018 een prijsstijging van de huizenmarkt verwacht van 8 procent en voor 2019 nog eens een stijging van 7 procent.
Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO in boven vermeld artikel: “De algehele verwachting is dat de rente op termijn gaat stijgen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid wil normaliseren. Maar wij vermoeden dat de ECB hier vanwege de lage inflatie alle tijd voor gaat nemen. Bovendien hebben we te maken met de reeks tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, de hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een mondiale handelsoorlog. Vanwege al deze redenen hebben we onze renteramingen naar beneden bijgesteld. De lage rente blijft de prijsontwikkeling dus voorlopig steunen. Bovendien stijgt het reëel besteedbaar inkomen, hoewel de loonontwikkeling in het algemeen nog achterblijft. Ook is het voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden. Deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding om onze prijsramingen te verhogen.”

Uit onderzoek van Mondi blijkt dat minder dan drie procent van de aspirant-kopers uit Nederland en België vastgoed in het buitenland aanschaft vanuit speculatieve overwegingen. Het motief om een tweede woning in het buitenland te kopen als investering blijft stijgen. Waar particuliere investeerders geen of minder rekening mee houden is de waardevastheid en de marktconforme prijs van het vastgoedobject, terwijl dit te toetsen is met een onafhankelijke waardebepaling. Als de aan te kopen woning gefinancierd moet worden door middel van een hypotheek, dan zal de bank ook geen risico nemen. Alleen hebt u in de meeste Europese landen geen financieringsvoorbehoud. Als u hier geen rekening mee houdt en u krijgt de financiering niet rond, dan hebt u een probleem. Spijtig genoeg, omdat dit zo makkelijk te voorkomen is.

Het geprognotiseerde rendement zegt niets zonder gedegen onderbouwing om uiteindelijk tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Ook hier zou Mondi als belangenorganisatie meer leden graag de spiegel voor willen houden en adviseren. Weet wat en van wie u uiteindelijk daadwerkelijk koopt en of er geen addertjes onder het gras zitten. Handel vooraf met hulp van kennis en deskundigheid. Raak niet in die bubbel verzeilt. Als een prijs van vastgoed in het buitenland te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Bronnen: CBS, Eurostat, Belangenorganisatie Mondi, Economisch Bureau van ABN AMRO

Voor meer informatie over een tweede huis, emigreren, vastgoedbeleggingen in het buitenland of andere gerelateerde onderwerpen aan de internationale vastgoedmarkt kunt u contact opnemen met Rob Smulders (directeur Mondi), e-mail [email protected] of telefonisch +31 (0)13 5784101.

Over Mondi
Mondi is een organisatie die opkomt voor de belangen van haar leden en hen voorziet van praktische en preventieve informatie om succesvol een (tweede) woning in het buitenland of een recreatiewoning in Nederland aan te schaffen. Waar, bij of via wie leden uiteindelijk kopen is Mondi om het even, zolang onze leden maar succesvol kopen en vooral lang van hun aankoop kunnen genieten. Ook als ze tegen obstakels aanlopen na de aankoop kunnen ze als lid een beroep op Mondi doen.  Mondi is uniek en anticipeert op vragen van leden, waar alle belanghebbenden via een afgeschermde omgeving in landendossiers en themapagina’s op Mondi.nl en Mondi.be veel profijt van hebben met voordeel dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarnaast scheidt Mondi het kaf van het koren via een geavanceerd beoordelingssysteem. Er zijn nogal wat eendagsvliegen, gelukszoekers en helaas ook oplichters actief op de internationale vastgoedmarkt. Uitgebreide informatie over de oorsprong vanaf 2001, de missie en filosofie treft u op de website van Mondi.

 

Leave a Comment