Laat de pret niet ophouden in je tuin zodra de zon ondergaat, alleen maar omdat je buitenverlichting onbestaand of ondoeltreffend is. Niet alle buitenverlichting is hetzelfde en er is meer voor nodig dan alleen maar een muurlamp of wat sfeer verlichting ophangen. Om echt sfeer te scheppen komt het erop aan het juiste type verlichtingsarmatuur voor je achtertuin te kiezen. Hier splitsen wij de verschillende soorten buitenverlichting op, waar je armaturen moet plaatsen, hoe je berekent hoeveel verlichting je nodig hebt en meer. Gebruik zijn tips en je zult nog meer kunnen genieten van die gezellige zomeravonden.

1. Neem deze drie soorten op

huis-amerika

Zorg ervoor dat je de drie basistypen verlichting integreert: sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Omgevingsverlichting bereik je door hanglampen, lantaarnpalen en wandlampen. Taakverlichting omvat padverlichting, plus dek- en veiligheidsverlichting. En accent buitenverlichting krijg je met landschapspakketten en schijnwerpers. Voor een klein terras en een bescheiden budget kun je snoerverlichting, solar spots, of LED kaarsen overwegen.

2. Bereken

Voor je begint te winkelen, moet je uitrekenen hoeveel verlichting je precies nodig hebt. Om te bepalen hoeveel licht een ruimte nodig heeft, probeer je deze snelle berekening: vermenigvuldig de vierkante meters van de omgeving dat je wilt verlichten met 1,5 om een ruwe schatting te krijgen van het totale wattage dat nodig is. 100 vierkante meter ruimte zou dan 150 watt nodig hebben.

3. Plan vooruit bij het kiezen van buitenverlichting

huis-buitenverlichting-pad

Observeer je ruimte en neem maten op, zodat je geen buitenverlichting kiest die te grootschalig zijn. Controleer de grootte en de plaats van een armatuur voor je koopt met behulp van een eenvoudig stuk papier. Gebruik een papieren sjabloon om de precieze plaatsing te bepalen en de maat te bekijken voor je koopt. Voor de voortuin of de achtertuin moet de maat van een buitenwandlamp ongeveer een derde van de hoogte van de deur zijn. Je zult er ook voor willen zorgen dat je stevige verlichting kiest, een die gemaakt is van hoogwaardige en weerbestendige materialen.

Voor een snelle oplossing voor de tuin kan het gebruik van een landschap verlichting pakket ideaal zijn. Probeer een pakket die rechtstreeks in elk buitenstopcontact gestoken kan worden. Deze pakketten bestaan meestal uit verschillende grondspots die aan één snoer geregen zijn. Plaats ze in een tuin om dramatische schaduwen te werpen, of plaats ze rond de omtrek van een patio om een feestelijke stemming te scheppen. Je kunt ook landschapsverlichting op zonne-energie proberen.

4. Gebruik leds

Leds verbruiken veel minder energie dan halogeen- of gloeilampen. Ze zijn ook bijna onderhoudsvrij, dus je hoeft geen lampen te vervangen.

5. Neem een kijkje van binnen in je huis

Dit kan je helpen om te beslissen welke verlichting je kiest en hoe je die rond je tuin plaatst. Bedenk hoe patio’s, tuinen en paden er van binnen uit je huis uitzien. Verlichting van tuinen of struiken die vanuit woon- of eetkamers te zien zijn, geeft ‘s avonds een kamerverruimende blik naar buiten. Denk aan padverlichting voor tuingedeelten, of gebruik buitenverlichting op zonne-energie voor een snelle en eenvoudige stijlupdate.

6. Gebruik subtiel licht om te entertainen

tuinhuisje-verlicht

Je eetgasten zullen geen felle schijnwerper op zich willen terwijl ze van hun maaltijd genieten, dus hou het bij verlichting die een zachte gloed geeft. Buitenruimten, vooral eetruimten, hebben baat bij subtiele, indirecte verlichting die helpt een rustgevende stemming te scheppen. Gebruik een dimmer bij dit soort verlichting.

7. Denk aan veiligheid

Buitenverlichting geeft niet alleen sfeer, maar kan je huis ook beveiligen. Zorg dat alle ingangspunten van het huis goed verlicht zijn. Monteer buiten de garage een wandlantaarn aan elke kant van de garagedeur of installeer er een enkele armatuur boven. Voor extra veiligheid verlicht je elke kant van het huis in de schaduw met schijnwerpers die je op je dakrand installeert, of gebruik je wandlantaarns bij zijdeuren, ramen en garages.

Leave a Comment