Het kopen van cadeaus voor de feestdagen kan een beetje leeg aanvoelen, wanneer al die eindeloze verlanglijstjes, lange rijen in het winkelcentrum en die uitgegeven euro’s leiden tot een razernij van 5 minuten van rondvliegend inpakpapier en lint. Maar zo hoeft het natuurlijk niet te zijn, want je kan ook je cadeau veel persoonlijker maken. Een sleutelhanger graveren is een leuk voorbeeld. De volgende tips kunnen je helpen om het geven van geschenken voor zowel de gever als voor de ontvanger zinvoller te maken.
1. Ken de persoon
Het belangrijkste bij het uitwisselen van geschenken is dat het laat zien, dat je de persoon echt goed kent en dat je echt om hem/haar geeft.
Dat betekent over het algemeen dat het geschenk op de ontvanger moet worden afgestemd. Howell vertelde aan WordsSideKick.com bijvoorbeeld dat uit onderzoek blijkt dat mensen, die zinvolle geschenken willen kopen, niet hetzelfde geschenk voor twee van hun vrienden zouden kopen – zelfs niet als die vrienden elkaar niet kennen, de geschenken nooit zouden kunnen vergelijken en beide van hetzelfde item zouden kunnen genieten.
Het is ook belangrijk om na te denken over praktische zaken. Een onderzoek uit 2014 in de Journal of Consumer Research wees uit dat cadeautjes vaak gaan over de wenselijkheid van mogelijke cadeaus en niet genoeg op hoe de ontvanger, die cadeaus zou kunnen gebruiken. In één onderzoek hadden deelnemers, die cadeaus gaven, de neiging om geschenken te kiezen die wenselijk maar onpraktisch waren (bijvoorbeeld een cadeaubon voor een duur restaurant, dat ver uit de buurt lag) in plaats van degene die praktischer maar minder wenselijk waren (bijvoorbeeld een goedkoper restaurant in de buurt). Maar de deelnemers, die de geschenken ontvingen, gaven eigenlijk de voorkeur aan de meer praktische optie.
Met andere woorden: schenkers mogen geen geschenken kiezen op basis van wat ze zouden willen geven, maar veeleer op basis van wat de ontvanger echt zou willen ontvangen.
Het geven van geschenken ‘is een uiting van het echt zien van de ander en weten wat ze willen’.
2. Doneer in hun naam
Het geven van geschenken aan vrienden of aan liefdadigheid wordt gekoppeld aan geluk. Een onderzoek uit 2009 van de Harvard Business School suggereert dat gelukkige mensen meer aan liefdadigheid geven en dat meer geven mensen ook gelukkiger maakt en positieve feedback creëert.
Bovendien is geluk, dat is gerelateerd aan liefdadigheid, het hoogst wanneer mensen geven op een manier, die de sociale connectie bevordert. Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het International Journal of Happiness and Development toonde aan dat mensen zich gelukkiger voelden nadat ze op een persoonlijke manier, via een vriend of een familielid, hadden gegeven dan nadat ze een anonieme donatie hadden gedaan. Dus probeer deze feestdagen in iemands naam aan minder bedeelden te geven – het kan namelijk jullie allebei een goed gevoel geven.
3. Geef handgemaakte goederen of tweedehands spullen
Nieuw en in de winkel gekocht, is echt niet altijd het beste. Een onderzoek, dat in maart 2015 in de Journal of Marketing werd gepubliceerd, toonde aan dat mensen de voorkeur geven aan het kopen van zelfgemaakte items voor dierbaren en zelfs bereid waren om maar liefst 17% meer te betalen voor zelfgemaakte dingen in plaats van in massa geproduceerde items. Die bevindingen suggereren dat mensen het gevoel hebben dat zelfgemaakte items meer liefde tonen en dat liefde is wat ze aan de ontvanger van het cadeau willen uiten.
Familiestukken kunnen een andere goede cadeau-optie zijn. Een onderzoek uit 2009 in de Journal of Consumer Research wees uit dat wanneer gezinnen zelfs een zeer gedepersonaliseerd bezit – geld – door de generaties heen doorgeven, de symbolische waarde van het geld groter is dan de numerieke waarde alleen.
4. Maak het niet te gek met anti-consumentisme
Aan de andere kant, raak niet in paniek als het verlanglijstje van jouw kind eruitziet als de volledige index van de speelgoedwinkel. Een beetje commercie kan kinderen helpen om contacten met hun leeftijdsgenoten te leggen.
Spullen voor kinderen hebben een heel intense sociale component en daarmee bedoel ik dat het bijna een taal is, die ze met elkaar spreken, die heeft bestudeerd hoe kinderen omgaan met consumentisme.
Het hebben van een aantal van dezelfde ‘dingen’ die andere kinderen ook hebben, helpt kinderen een gemeenschappelijke basis met hun leeftijdsgenoten te vinden Dat wil niet zeggen dat het materialisme ook moet worden aangemoedigd, maar eerder dat materiële bezittingen verrijkende aspecten hebben.
Het goede nieuws is dat kinderen zich kunnen aanpassen – kinderen die niet de beste speeltjes of games hebben, leren er vaak op andere manieren over, zodat ze deze gesprekken toch kunnen aangaan.
5. Denk ook aan ervaringen
Als er echter een gouden regel voor het geven van geschenken is, is het wel deze: geef ervaringen in plaats van items. Mensen die ervaringsgeschenken ontvangen, zoals bijvoorbeeld concertkaartjes of een lidmaatschap voor de dierentuin, voelen zich meer verbonden met de schenker dan mensen die materiële items hebben ontvangen, aldus onderzoekers van de Wharton School van de University of Pennsylvania. De gever en de ontvanger hoeven de ervaringsgeschenken niet te delen om deze verbinding te kunnen krijgen.
Een recent artikel van onderzoekers van de Washington University in St. Louis en Seoul National University beschreef echter dat mensen niet beseffen dat ervaringsgeschenken een betere keuze zijn dan iets dat met een strik vastgebonden is. Een deel van het probleem, zo ontdekten de onderzoekers, is dat mensen aarzelen om ervaringsgeschenken te geven aan mensen met wie ze niet erg close zijn.
Mensen een ervaringsgeschenk geven, is eigenlijk best wel een veilige gok. Mensen, die een materieel geschenk verwachten en in plaats daarvan een ervaringsgeschenk krijgen, geven aan toch tevreden te zijn, blijkt uit dit onderzoek. Degenen, die daarentegen een ervaringsgeschenk verwachten maar in plaats daarvan een item krijgen, zijn erg teleurgesteld.
Ervaringsgeschenken zijn vooral voor kinderen zinvol. Iets doen met een kind bouwt herinneringen op, die langer meegaan dan alleen maar materiële dingen.
Leave a Comment