Bij ClassyLife zijn wij enorme voorstanders van goede, traditionele winkels waar je kwaliteit koopt en gedegen advies krijgt. Maar als digitaal magazine/blog zijn we ook helemaal van 2017, en dat betekent dat wij ook fan zijn van veel digitale winkels. Soms wordt je daar door de eerste categorie ook naar toe gedwongen, bijvoorbeeld als je het gevoel krijgt vele jaren echt veel te veel te hebben betaald. Neem opticiëns, brillenwinkels. Vroeger nam je er genoegen mee dat je voor een bril veel moest betalen. Inmiddels weten u en wij hoe die ‘markt’ is opengebroken. Voor een paar tientjes, maximaal 100 euro, koop je tegenwoordig een uitstekende en stijlvolle bril met prima geslepen glazen. Waarom dit hele verhaal? Omdat we in de weekendbijlages van de kranten weer allerlei advertenties zagen voor aanbieders van mooie en verrassend betaalbare brillen, omdat we van het mooie merk Ace & Tate (ook super betaalbaar) weer fraai nieuws voorbij zagen komen en omdat we een mailtje kregen van Charlie Temple dat hij vandaag 1 jaar oud is geworden. En dat is een leuk bedrijf met veel value for money en service. >>


Bij ClassyLife zijn wij enorme voorstanders van goede, traditionele winkels waar je kwaliteit koopt en gedegen advies krijgt. Maar als digitaal magazine/blog zijn we ook helemaal van 2017, en dat betekent dat wij ook fan zijn van veel digitale winkels. Soms wordt je daar door de eerste categorie ook naar toe gedwongen, bijvoorbeeld als je het gevoel krijgt vele jaren echt veel te veel te hebben betaald. Neem opticiëns, brillenwinkels. Vroeger nam je er genoegen mee dat je voor een bril veel moest betalen, zeker als het een wat bijzondere bril was, verkocht door een ‘brillenjuwelier’ op een A-locatie. Er was immers geen alternatief. Inmiddels weten u en wij hoe die ‘markt’ is opengebroken. Dat montuur van ruim 200 euro en die glazen van ieder bijna 300 euro hoeven nog geen 10% daarvan te kosten. Voor een paar tientjes, maximaal 100 euro, koop je tegenwoordig een uitstekende en stijlvolle bril met prima geslepen glazen, ook als ze ingewikkeld zijn. Misschien is het resultaat op allerlei punten net iets minder mooi dan die bril van tien keer zoveel, maar het is een prima alternatief als geld ook een rol speelt. Vergelijk het met horloges, met kleding, met auto’s, met vakanties: een hoge prijs betaal je voor status en merkimago, niet omdat de kwaliteit of functie van goedkope alternatieven veel minder is.

Waarom dit hele verhaal? Omdat we in de weekendbijlages van de kranten weer allerlei advertenties zagen voor aanbieders van mooie en verrassend betaalbare brillen, omdat we van het mooie merk Ace & Tate (ook super betaalbaar) weer fraai nieuws voorbij zagen komen en omdat we een mailtje kregen van Charlie Temple dat hij vandaag 1 jaar oud is geworden. Daarom geven ze vaste klanten vandaag 50% korting op alle gepolariseerde zonnebrillen zonder sterkte. Die zijn nieuw voor ze, want tot dusver leverde Charlie Temple alleen brillen op sterkte, gewone en zonnebrillen. Wij kenden ze al, vandaar die mail, door de aanschaf van een ‘computerbri’l die inclusief glazen op sterkte en een titanium montuur slechts 60 euro kostte, terwijl de vorige bril van onze brillenjuwelier enkele jaren geleden bijna het tienvoudige kostte. Tja.

Zorgverzekeraars
De initiatiefnemer van Charlie Temple, Leon Planken, verkoopt naar eigen zeggen goede brillen voor een tientje, heel goede voor € 25.- en de allerbeste voor €38,-. Inclusief geslepen glazen van welke sterkte en met welke cilinders dan ook. En vandaag besteld is morgen in huis, keurig in een doosje, met etui en poetsdoekje. Volgens Planken is de kostprijs van de brillen enkele euro’s en zijn ook de glazen niet zo duur. Planken zag kansen in de brillenindustrie toen hij een bril voor zijn zoontje Charlie zocht. Hij kreeg twee koppen koffie, een hand bij de deur, maar moest twee weken wachten en vierhonderd euro betalen, zonder een duidelijke toelochting waar die prtijs nu op gebaseerd was. Lange tijd was dat geen probleem voor hem, want Franken was al op jonge leeftijd multimiljonair. Maar zijn bedrijf ging buiten zijn schuld failliet en hij verloor alles. Dus die bril was wel erg duur, hij wilde weer volop ondernemen en hij zag kansen om het anders aan te pakken. Er is steeds meer concurrentie door goedkope aanbieders en veel consumenten zijn nog een beetje bang om voor zo’n goedkope bril te kiezen. Maar die concurrentie maakt dat je voor echt verschil moet zorgen, en die angst verdwijnt steeds meer. Dat zal zeker ten koste gaan van zelfstandige opticiëns en van grote ketens met te hoge kosten. Die houden wellicht nog een tijdje ‘hulp’ van zorgverzekeraars die een deel van aan te schaffen brillen vergoeden, maar als dat vanwege de hoge kosten wordt afgebouwd of stopt, zal de vraag naar goedkope brillen explosief toenemen.

De grootste
Leon Planken intussen wil van Charlie Temple de grootste online brillenketen in Europa maken. Voor een oogmeting zal je als consument nog naar een opticiën moeten, of naar een slimmerik die zich daarin specialiseert, en met een app en een goede computer kan ook al veel worden gecontroleerd en gemeten. “Wij zijn de hele wereld over gereisd om erachter te komen hoe je de perfecte bril maakt. Ons avontuur bracht ons naar Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan & China, waar we al snel ontdekten dat de prijs flink lager zou kunnen wanneer we alles zelf zouden doen. Daarom ontwerpen we onze eigen brillen, laten wij onze monturen maken bij de beste fabrikant en slijpen wij al onze glazen in ons eigen glasatelier in Delft. Zo zorgen wij ervoor dat je een bril van topkwaliteit voor de beste prijs kunt krijgen. Je bent geen vermogen kwijt, de bril wordt snel geleverd en je kunt met deze prijzen ook nog eens van montuur wisselen”. Oh, en die naam is een combinatie van de naam van zoontje Charlie en van het Engelse woord Temple, brillenpootje. Wij hebben goede ervaringen met het bedrijf en we kopen er nog weleens wat. Een mooi acetaat montuur met dubbelfocus glazen, voor ruim onder de honderd euro. Kijk, zo wordt het leven toch weer wat leuker!

 

Deze foto is genomen op de dag dat Charlie zijn eerste brilletje kreeg van 410 euro, een magisch moment voor Charlie en het begin van Charlie Temple!

Leave a Comment